"Viename populiariausių prekybos centrų žvilgtelėjusi į nagų lako lentyną, instinktyviai paėmiau keletą buteliukų į rankas. Perskaičiusi ant vieno pakuotės išspausdintą ingredientų sąrašą, net aiktelėjau: tarp jų buvo dibutilftalato. Tai nuodinga cheminė medžiaga, pažeidžianti žmogaus reprodukcinę sistemą. Dibutilftalatas kenkia įsčiose nešiojamam kūdikiui, be to, gali pakenkti ir vaisingumui. O juk kosmetikos gaminius, kurių sudėtyje yra šios medžiagos, teisės aktai draudžia parduoti ar perduoti vartotojui", - piktinosi Valstybinio aplinkos sveikatos centro darbo higienos gydytoja Regina Burbienė.

Draudimai draudimais liko popieriuje, o parduotuvėse vis dar siūloma kosmetikos gaminių, kuriuose yra uždrausto ingrediento. Šių produktų rinką kontroliuoja Ne maisto produktų inspekcija, bet, anot R.Burbienės, prie kiekvienos parduotuvės inspektoriaus nepastatysi.

"Vien formali kontrolė rinkos nuo nesaugių gaminių neapsaugos. Ekonomiškai stiprių šalių visuomenės sveikatos specialistai patikimiausiu rinkos valymo instrumentu laiko savo išprususius vartotojus. Tad juos ir reikia mokyti budrumo", - įsitikinusi R.Burbienė. Be to, informacija apie gaminių sudėtį, jei ji nenurodyta ant pakuotės, turi būti pateikiama parduotuvėje: vartotojai niekur neturi skambinėti jos ieškodami. Tačiau net ir tuo tiekėjai piktnaudžiauja.

Tiekėjų laukia dar vienas egzaminas: nuo gruodžio rinkoje turės nebelikti tų plaukų dažų, kurių sudėtyje bus nors viena iš 22 uždraustų cheminių medžiagų. Jų sąrašas jau parengtas ir paskelbtas, bet ar plaukų dažų gamintojai ir tiekėjai paklus teisės aktų reikalavimams, netruks paaiškėti.