Ši kombinacija gali būti pavojinga toms moterims, kurioms rizika susirgti gimdos ar gimdos kaklelio vėžiu yra didelė arba jos jau serga pradinių stadijų vėžiu, tvirtina mokslininkai.

Naujos žinios suteiks dar daugiau prasmės kampanijoms, kuriomis siekiama skatinti prezervatyvų vartojimą, ypač Afrikos ir Pietų Amerikos valstybėse, kur gimdos kaklelio vėžiu susergama dažniausiai.

Medicinos tyrimų tarybos Žmogaus reprodukcijos mokslų padalinio Edinburge (D.Britanija) mokslininkai, vadovaujami Henry Jabbouro, kartu su Keiptauno universiteto (P.Afrika) mokslininkais tyrė prostaglandinus – hormonus, kurie natūraliai gaminami organizme, taip pat ir moterų reprodukcijos organuose. Yra žinoma, kad šie hormonai padeda kontroliuoti imuninę sistemą ir reguliuoti ląstelių augimą.

2004 metais H.Jabbouras su kolegomis įrodė, kad gimdos ir gimdos kaklelio vėžinėse ląstelėse dažnai padaugėja prostaglandino receptorių. „Vis dar nežinome dėl ko taip atsitinka“, - sakė mokslininkas.

Vyro sėklos skystyje esanti prostaglandinų koncentracija yra tūkstantį kartų didesnė nei įprasta moters dauginimosi organų aplinkai. „Tai – didžiulė dozė, lyginant su normaliais fiziologiniais lygiais“, - sakė H.Jabbouras. Todėl mokslininkai ištyrė kas atsitinka kai šis hormonų srautas veikia vėžines ląsteles.

Mokslininkai paėmė standartinę vėžinių ląstelių liniją ir į jas pridėjo tiek prostaglandino receptorių, kiek jų paprastai būna gimdos kaklelio vėžinėse ląstelėse. Tuomet šios ląstelės buvo veikiamos sėkla ir buvo stebima kaip veiks prostaglandinas. Kaip ir tikėtasi, jis suaktyvino vėžinių ląstelių genus, kurie skatina kraujagyslių augimą. Pacientės organizme šio proceso pasekmė būtų auglio padidėjimas. Toks pats rezultatas stebėtas bandymą pakartojus su vėžinėmis ląstelėmis, paimtomis iš gimdos. Tyrimo rezultatai skelbiami žurnale „Human Reproduction“.

„Taip pat yra ir teigiamo atgalinio ryšio efektas. Fermentai, kurie moters dauginimosi organų ląstelėse gamina prostaglandinus, prisitaiko didesniam prostaglandinų kiekiui ir patys pradeda jų gaminti daugiau“, - pasakojo mokslininkas.

Bet mokslininkai negali pasakyti kaip prostaglandinas veiktų sėklidžių auglį.

Gimdos kaklelio vėžiu dažniausiai serga moterys, gyvenančios besivystančiose pasaulio šalyse. Jį paprastai sukelia lytiškai plintanti liga žmogaus papilomos virusas, todėl jau dabar patariama naudotis prezervatyvu siekiant sumažinti riziką susirgti vėžiu.

Dabar aiškėja, kad vyro sėkla gali apsunkinti gimdos kaklelio vėžio eigą. H.Jabbouras pataria, kad „lytiškai aktyvios moterys, kurioms rizika susirgti gimdos ar gimdos kaklelio vėžiu yra didelė, turėtų skatinti savo partneriu užsimauti prezervatyvą“.

H.Jabbouras pridūrė, kad prostaglandino receptorių blokavimas galėtų būti vienu iš gimdos kaklelio vėžio gydymo būdų. „Taip būtų stabdomas prostaglandino, gaunamo iš dviejų šaltinių – natūraliai gaminamo moters organizmo bei į moters organizmą patenkančio su sperma – poveikis“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją