Vaikų susirgimų virškinimo ligomis gausėja! Vaikų, kenčiančių nuo antsvorio, gausėja! Vaikų susirgimų nervų ligomis gausėja! Štai tokio-mis grėsmingomis frazėmis apsiginklavę medikai skambina pavojaus varpais dėl mūsų atžalų sveikatos. Nors prieš porą metų vaikai sirgo gerokai mažiau, pernai jų susirgimų skaičius vėl pradėjo sparčiai didėti. Tai liudija Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos atlikti išsamūs moksleivių sveikatos tyrimai.

Ką vaikai valgo?

Prasidėję mokslo metai tėvams pateiks ir itin svarbių klausimų – ar jų atžala mokykloje valgys šiltą valgį, ar jį iškeis į maistą mokyklose stovinčiuose užkandžių ir gėrimų aparatuose? Vyresnieji, kurie suvokia, kad sveikas ir šiltas maistas būtinas visapusiškam organizmo vys-tymuisi, žinoma, pavalgys mokyklos valgykloje.

Tačiau ką daryti su mažaisiais, kuriuos bulvių traškučiai ir gazuoti gėrimai traukia lyg magnetai? „Uždrausti užkandžių aparatus švietimo įstaigose“, – vienareikšmiškai pareiškia Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė. Parlamentarė su šiuo pasiūlymu jau kreipėsi į švietimo ministrę Romą Žakaitienę, Sveikatos apsaugos ministrą Rimvydą Turčinską, savivaldybes ir mokyklų bendruomenes.

„Ne kartą buvo svarstytas šis klausimas, tačiau atsakingi pareigūnai nieko nedaro. Duomenys apie didėjantį vaikų sergamumą jų nepa-veikė, o juk Europos šalių mokslininkai pateikia pribloškiamą statistiką – kokakolos gėrimais bei įvairiais cheminiais priedais perdozuotais saldėsiais piktnaudžiaujantys vaikai rizikuoja tapti potencialiais vėžiu sergančiais ligoniais“, – piktinasi parlamentarė.

„Visi mūsų įmonės parduodami produktai turi kokybės dokumentus, o sveikuoliško maisto asortimentas sudaro 15 procentų automate esančių prekių. Tokio procento sveikuoliškų prekių nerasite nė viename didcentryje“, – atšauna įmonės „Angolita“, statančios užkandžių aparatus mokyklose, atstovai. Daugelyje Europos valstybių pagal „Coca-cola“ licenciją gaminami produktai vaikams iki 12 metų apskritai nebeparduodami, o latviai ketina uždrausti šios kompanijos gėrimų prekybą mokyklose. Tačiau Lietuvos švietimo įstaigose galima įsigyti ne tik gėrimų „Coca-cola“, bet ir jų konkurento „Pepsi“ produktų, kurie, medikų tvirtinimu, – ne mažiau kenksmingi.

Kalinių maitinimas – svarbiau

Paradoksalu, mūsų šalies valdžia maisto racionu pasirūpino kalėjimuose, tačiau moksleivių skrandžių turinys jiems – nė motais. Nuteistieji puikiai išmano savo teises. Pareiškė, kad maitinimas netinkamas. Paskelbė bado akciją – kalėjimai ėmė keisti valgiaraščius. Pradėjo važinėti įvairiausios komisijos iš Europos Sąjungos ir kaliniams buvo sudaryti specialūs valgiaraščiai – maisto racionas tapo sveikesnis ir įvairesnis. Tokio dažnai nemato nė vienas šalies pensininkas, o apie kaimo vaikus ir kalbėti nėra ko.

Aparatų nereikia, bet uždrausti neįmanoma

Pastaruoju metu ledai pagaliau pajudėjo. Respublikinis mitybos centras parengė rekomenduojamų parduoti užkandžių aparatuose pro-duktų sąrašą. Vaisiai, sultys, pienas, jogurtas, javainių bei saulėgrąžų batonėliai, sausainiai, mineralinis vanduo, vaisvandeniai be saldiklių. Štai tokiais produktais siūloma keisti dabartinį užkandžių aparatuose racioną. Sūrūs kviečiai, skrudinti riešutai, džiovintų vaisių batonėliai, ledinukai, susikramtomi saldainiai, guminukai, šokolado plytelės, dražė. Toks realus užkandžių aparatų racionas.

Mitybos centras jau anksčiau yra konstatavęs, kad iš aparatų parduodami guminukai, ledinukai su pagaliukais, saldainių žirneliai, šokoladas ar šokoladiniai batonėliai, kramtomoji guma, gėrimai su saldikliais, sūrios bulvių lazdelės turi būti vartojami saikingai. Konstatavo ir nutarė, kad darbą jau atliko. „Mes neturime teisės kontroliuoti mokyklose esančių užkandžių aparatų. Tai mokyklos bendruomenės reikalas. Mes tik galime pasakyti, kad automatai karšto maisto nepakeičia“, – aiškina Respublikinio maitinimo centro direktorius Albertas Barzda.

„Angolitos“ atstovai pritaria, kad besaikis bet kokio produkto vartojimas gali turėti nepageidaujamų padarinių. „Mes nesame už visaverčio maisto pakeitimą užkandžiais. Automatuose parduodamų produktų paskirtis – numalšinti alkį, kai nėra mitybos alternatyvos“, – aiškina už-kandžių ir gėrimų automatų statytojai. „Mokyklose, kol mokiniai mokosi, dirba valgyklos, kam tuomet tie automatai? “ – retoriškai klausia D.Mikutienė.

Statomi neatsiklausiant

Praėjusių metų duomenimis, kuriuos surinko parlamentarė D.Mikutienė, šalies mokyklose stovi beveik 80 užkandžių ir gėrimų aparatų. Firma „Angolita“ pateikia dar įspūdingesnį jų skaičių – beveik 200 automatų mokyklose jau pastatyta. „Beveik dešimtyje mokyklų nebuvo gauta mokyklos bendruomenės pritarimo – aparatai pastatyti jos neatsiklausus, o daugumoje Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio mo-kyklose aparatų prekių asortimentas nebuvo suderintas su visuomenės sveikatos specialistais, nors tai privaloma“, – stebėjosi aparatų sta-tymo ypatumais D.Mikutienė. „Kai buvo priimtas nutarimas dėl mokyklos bendruomenės pritarimo maisto automato pastatymui, atsakingi įmonės darbuotojai derina jo pastatymą“, – ginasi firmos „Angolita“ darbuotojai.

Nacionalinės sveikatos taryba dėl šių užkandžių aparatų taip pat jau skambina pavojaus varpais. Ji pabrėžia, kad mokinių žinios apie sveiką mitybą – itin prastos, kaip ir tokios mitybos įgūdžiai. Būtent dėl netinkamo švietimo daugelis moksleivių renkasi maistinės vertės neturinčius užkandžių ir gėrimų aparatuose siūlomus produktus. „Užkandžiaujant tokių aparatų siūlomu maistu, mityba yra neracionali. Mano galva, tokių aparatų mokyklose nereikia, bet mes negalime jų uždrausti. Tai mokyklos bendruomenės reikalas“, – tikino gydytoja B.Žilėnienė. „Didžiausią įtaką asmenybės formavimui, ir mitybos įpročiams, daro šeima ir mokykla“, – apie vaikų mitybos įpročius siūlo galvas sukti tėvams ir pedagogams „Angolitos“ atstovai.

Kraupi tiesa

Nacionalinė sveikatos taryba pranešė – moksliškai įrodyta, kad netinkama mityba skatina širdies ir kraujagyslių ligas, kaulų retėjimą, pik-tybinių auglių atsiradimą ir kitų lėtinių ligų atsiradimą. Netinkamos mitybos įpročiai, anot tarybos, tarp mokyklinio amžiaus vaikų grėsmingai įsigali, todėl ji nepritaria užkandžių ir gėrimų automatams mokyklose. „Pastebėta, kad tų mokyklų, kuriose nėra užkandžių automatų, moki-niai šaltu sezonu bėga neapsirengę į gatvėje esančią parduotuvę nusipirkti tų pačių užkandžių taip rizikuodami pakliūti po automobilių ratais arba susirgti peršalę“, – nežinia iš kur tokias žinias skelbia užkandžių ir gėrimų automatų statytojai. „Užkandžių ir gėrimų automatų greitojo maisto produkcija, kurioje gausu cheminių ir vėžį sukeliančių medžiagų, žaloja mokinių sveikatą, skatina nutukimą ir įvairiausių ligų atsira-dimą“, – sako D.Mikutienė.