Mokslininkai aptiko, kad nutukimu pasižyminčioms pacientėms liga atsinaujina dažniau, ir jos miršta greičiau negu tos pacientės, kurių svoris normalus.

Tyrėjai peržiūrėjo 216 moterų, sirgusių kiaušidžių epitelio audinio vėžiu, ligos istorijas. 8 proc. šių pacienčių kentė svorio trūkumą, 50 proc. priklausė normalaus svorio kategorijai, 26 proc. turėjo viršsvorio, o 16 proc. buvo nutukusios (nutukimas diagnozuojamas tuomet, kai žmogaus kūno masės indeksas (KMI) yra 30 ir daugiau).

Viršsvorio turinčios pacientės (25 ir didesnis KMI) buvo pasveikusios nuo vėžio trumpesnį laikotarpį negu tos moterys, kurių KMI mažesnis. Apibendrinant, tikimybė mirti nuo kiaušidžių vėžio yra tiesiogiai proporcinga kūno masės indeksui.

Paprastai kiaušidžių vėžys, pasižymintis didžiausiu mirtingumu iš visų moters reprodukcinės sistemos vėžio formų, diagnozuojamas tik jau kaip reikiant išplitęs, ir daugiau negu du trečdaliai šios ligos paliestų moterų miršta per penkerius metus.

Tyrimui vadovavęs profesorius Andrew Li iš Los Andželo Cedars-Sinai moterų vėžio tyrimų instituto iškėlė prielaidą, kad riebalinis audinys turi ligos pasekmes paveikiančių savybių.

Pasak mokslininko, tai pirmasis tyrimas, kuriuo svoris buvo identifikuotas kaip nepriklausomas kiaušidžių vėžio vystymosi bei bendrosios tikimybės išgyventi, sergant šia liga, veiksnys.

Jungtinėse Amerikos Valstijose kiaušidžių vėžys palaužia maždaug vieną iš 60 moterų, tuo tarpu kai trečdalis suaugusiųjų, vyresnių negu 20 metų, yra nutukę.

Nutukimas, be kita ko, siejamas ir su gimdos, krūties, inkstų ir gaubtinės žarnos vėžiu. Anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad nutukimas daro įtaką gimdos kaklelio ir gaubtinės bei tiesiosios žarnos vėžio vystymuisi ir progresavimui.

Pasak prof. A. Li, būtina atlikti daugiau tyrimų, norint daugiau sužinoti apie nutukimo santykį su kiaušidžių vėžiu ir apie biologinius mechanizmus, darančius įtaką auglio augimui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją