„Autoagresija tarp kalinių tampa nebemadinga“, – tvirtino ligoninės vadovas. Pasak jo, padėtis į gera pasikeitė 2003 m. įsigaliojus naujam Bausmių vykdymo kodeksui: pagerėjo kalinių gyvenimo sąlygos, buvo nustatytos naujos mitybos normos, nuteistuosius imta skirstyti į režimines grupes ir t. t. Tačiau problema neišnyko. Ji tik sumažėjo.

Pavyzdžiui, 2003 m. į Laisvės atėmimo vietų ligoninę buvo paguldyta daugiau nei 200 rimčiau susižalojusių kalinių, o pernai – tik 87.

Pasak mediko, įkalintieji retai žalojasi dėl psichikos sutrikimų. Dažniausiai tokiu būdu protestuojama prieš administraciją ar, jų manymu, neteisingą by-los tyrimą. Taip pat žalojamasi dėl kalinių tarpusavio santykių.

Žalojasi pažemintieji

Neretai vyrai, kuriems gresia pažeminimas ar susidorojimas, susižaloja, kad būtų išvežti iš pataisos namų ar tardymo izoliatoriaus.

R.Gagys L.T. rodė baisias operacijų nuotraukas: kad išvalytum sąmoningai sukeltą kojos pūlinį kartais tenka pjauti raumenis nuo blauzdos iki nugaros. Kaliniai tokius pūlinius sukelia visai paprastai – užtenka į blauzdos raumenį susileisti seilių, kuriose yra daugybė bakterijų, ir palaukti, kol užkratas išplis (pūliai slenka koja aukštyn). Ne visus pavyksta išgelbėti – yra buvę mirčių.

Jei koks nors žalojimosi būdas baigiasi mirtimi, įkalintieji kokį pusmetį jo nebenaudoja. Bet paskui viskas pasimiršta. Dabar kaliniai vėl kartais susilei-džia seilių, bet ilgai pūlinio nebrandina. „Juokas. Atveri pūlinuką, drenuoji, ir viskas“, – sakė ligoninės direktorius.

Medikai sako pastebėję, jog dažniausiai žalojasi pažemintųjų kastai priklausantys kaliniai – „gaidžiai“ (nelaisvėje atliekantys moterų funkcijas) ir kiti nuskriaustieji. „Jei normalus kalinys susižalotų, pats save priskirtų nuskriaustiesiems“, – tvirtino R.Gagys.

L.T. žurnalistams lankantis Laisvės atėmimo vietų ligoninėje, joje nebuvo nė vieno susižalojusio nuteistojo. O tardomasis buvo – teismo laukiantis vyras prarijo šaukšto kotą. Priežastys neaiškios, medikams jis teigė padaręs tai todėl, kad turįs skolų. Pasak R.Gagio, tardomieji yra gerokai nervingesni už nuteistuosius, jie gali susižaloti ir dėl negauto pasimatymo.

Kraupoka kolekcija

Kitas gana paplitęs žalojimosi būdas – kūno pjaustymasis skutimosi peiliukais – populiaresnis areštinėse. Tačiau paprastai tai būna paviršiniai sužalojimai ir tokie pacientai į ligoninę nepatenka, užtenka juos sutvarstyti vietoje.

Daug baisesnis metodas – perkirpto žiogelio užlenktais galais rijimas. Kaliniai tokį daiktelį aplipina duona ir ryja. Stemplėje žiogelis išsiskečia ir įsirėžia užlenktais galais. Tada reikia sudėtingos operacijos – tenka atidaryti krūtinės ląstą. „Išimi, o jis nepatenkintas, kad reikia grįžti į zoną“, – pasakojo ligoninės direktorius.

Prieš keletą metų tokie žalojimaisi irgi yra pasibaigę mirtimis.

Ligoninėje sukaupta nemenka iš nuteistųjų skrandžių ištrauktų daiktų kolekcija: vinių, vielų, stiklų ir pan. Bene įspūdingiausia kolekcijos dalis: praryti durų vyriai, iš vieno skrandžio ištraukta 720 gramų statybinių kniedžių, kalinio pilve aptikti 18 domino kauliukų (medikai juokavo, kad tas vyrukas, ma-tyt, sukčiavo lošdamas) ir nesuprantamu būdu sugebėta praryti didžiulė ištiesinta metalinio arbatinuko rankena.

Pametė skaičių

Kitas iš plačiau paplitusių žalojimosi būdų – adatų, vinukų, vielos gabalėlių smeigimasis į raumenis, pilvą, dešinę krūtinės pusę (ties širdimi smaigstytis vengiama). Tokius nedidelius svetimkūnius sudėtinga rasti ir ištraukti, nes judant raumenims, juda ir adatos. Todėl medikai, jei svetimkūniai nekelia pavojaus gyvybei, palieka juos neišimtus. R.Gagys pasakojo, kad vieno kalinio pilvo sienelėje buvo aptikta daugybė smulkių metalinių daiktų. Bet nepavyko tiksliai suskaičiuoti, kiek jų ten buvo – rentgenologas ties 26 susipainiojo ir nustojo skaičiuoti.

Prie netradicinių žalojimosi būdų ligoninės direktorius priskiria tokius, su kuriais teko susidurti vos vieną kitą kartą. Pavyzdžiui, užsisiūta burna arba nusipjauta kelių oda.

Beje, kalinčios moterys žalojasi daug rečiau. O jei ir susižaloja, tai be fantazijos. „Jos tik pjaustosi rankas ir kartais šaukštą praryja“, – konstatavo R.Gagys.

Vyriška puikybė

Yra dar viena žalojimosi kategorija. Šiuo atveju vyrai tai daro ne tam, kad patektų į ligoninę, o iš kvailumo ir puikybės. Tarp menko intelekto kriminalinių elementų sklando gandas, kad į lyties organą prileidus vazelino jis taps didelis, stiprus ir įspūdingas. Paprastai tokie patobulinimai daromi laisvėje, bet būna, kad prasidėjus sveikatos problemoms vyrukai jau būna patekę už grotų ir juos gelbėti tenka Laisvės atėmimo vietų ligoninės medikams. Kartais jiems tenka kviestis į pagalbą kolegas iš įprastinių ligoninių.

Pasak R.Gagio, vazelinas varpoje neiškart sukelia problemas. „Būna, kad jie džiaugiasi ir stebina metus kitus“, – sakė gydytojas, kuriam teko matyti tiek vazelino pripumpuotą organą, kad jis buvo pasidaręs beveik sulig šampano buteliu. Bet anksčiau ar vėliau prasideda įvairūs negalavimai: nuo nebesugebėjimo normaliai nusišlapinti iki varpos vėžio.

R.Gagio praktikoje buvo ir kumščių tobulinimas vazelinu. Jo buvo prileista tiek, kad plaštakos atrodė kaip balionėliai su iš jų styrančiais pirštais. Pasak gydytojo, pacientas priminė animacinio filmuko herojų Papajų, skundėsi rankų skausmais. Operacija jam palengvino gyvenimą.