"Slidu", - vos vienu žodžiu situaciją apibūdino šio komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė.

Jos prašymu net ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) teko įkelti koją į vaisingumo verslą.

VTEK tyrė, ar viešųjų ryšių bendrovė Strateginių komunikacijų centras (SKC), teikęs siūlymus pakeisti DIA projektą, nepažeidė Lobistinės veiklos įstatymo.

"SKC, kuriam vadovauja buvusi pašalinto prezidento R.Pakso patarėja Dalia Kutraitė (kitados buvusi talentinga žurnalistė, garsėjusi TV dvasingomis, artimomis katalikų pasaulėžiūrai laidomis, - red.), akivaizdžiai užsiėmė lobistine veikla, nors ši bendrovė kaip DIA įstatymo lobistė nebuvo registruota, - aiškino D.Mikutienė. - Kaune įsikūrusi klinika "Motina ir vaikas" yra SKC klientė. Tuo metu, kai mūsų komitete buvo sprendžiama, kurį DIA variantą - liberalesnį ar griežtesnį teikti Seimui, SKC darė spaudimą per žiniasklaidą. Užsakomaisiais straipsniais buvo formuojama viešoji nuomonė, jog turėtų būti neribojamas sukuriamų embrionų kiekis ir leidžiama juos užšaldyti. Be to, elektroniniu paštu iš SKC visiems Seimo nariams buvo išsiuntinėtos rekomenduotinos DIA pataisos, kurias pasirašė klinikos "Motina ir vaikas" gydytoja. Kokių dar reikia įrodymų?"

Tačiau VTEK mano kitaip.

Anot VTEK pirmininkės patarėjo lobistinės veiklos kontrolės klausimais Remigijaus Rekertos, liepos pabaigoje tyrimas dėl SKC veiklos buvo nutrauktas.

"Jį atnaujinsime, jei tik paaiškėtų naujų aplinkybių. Nes informacijos, kurią buvome gavę, bylinėjantis teisme nepakaktų, o mūsų sprendimas neišvengiamai būtų apskųstas teismui", - sakė R.Rekerta.