Tačiau higienistai niekada netyrė ir neketina tirti vandens būklės - esą to ir nereikia, jei vanduo neskirtas gerti.

Primėto maisto

Fontanus prie Žvejo, Anikės skulptūrų, Karlskronos aikštėje ir priešais „Meridianą“ bei Danės skvere prižiūri bendrovės „Bega“, „Klaipėdos Smeltė“, „Klaipėdos keliai“ ir „Klaipėdos vanduo“.

Pasak bendrovės „Klaipėdos vanduo“ inžinieriaus Vladimiro Drozdovo, Karlskronos aikštėje į fontaną vanduo patenka iš ten pat įrengto rezervuaro. Jame - miesto vandens linijų geriamasis vanduo.

Tačiau inžinierius pabrėžė, kad jis netinkamas gerti, nes vanduo cirkuliuoja uždaru ratu - nuolat trykšta tas pats. Tokiame vandenyje gali daugintis bakterijos.

„Ten visokie „bomžai“ kojas plaunasi, skalbiasi, primėto maisto atliekų“, - skundėsi inžinierius.

Įpylė indų plovilkio

Prieš keletą dienų Karlskronos fontano vanduo suputojo. Pasak V.Drozdovo, iš pradžių manyta, kad miesto apželdintojai čia pripylė kokių nors chemikalų, kad vanduo nežydėtų.

Tačiau susisiekus su apželdintojais paaiškėjo, kad jie ten nieko nepylė. Manoma, kad kažkas pasismagino pripylęs į fontano vandenį indų ploviklio ar skalbimo priemonės.

Maudo ir šunis

Visuomenės sveikatos centro specialistai perspėja saugotis, kad vanduo nepatektų į burną. Mat kai kurie miestiečiai fontanuose nesibodi išmaudyti savo šunis.

Visuomenės sveikatos centro gydytoja Asta Šlepetienė teigė, kad dėl to yra pavojus susirgti bet kokios rūšies žarnyno infekcija ar odos liga. Fontano vanduo teršiamas ne tik keturkojų išmatomis.

Rytais iš fontanų baseinų vandens išgraibstomos krūvos šiukšlių. Tai popieriai, cigarečių nuorūkos, buteliai, net smulkios buitinės atliekos, stiklo šukės.

Primėtoma net įvairių plytgalių iš greta remontuojamų senamiesčio gatvių.

Niekada netyrė

Klausiama, ar nereikėtų ištirti fontanų vandens būklės ir kodėl ji netiriama, gydytoja A.Šlepetienė aiškino, jog tai nebūtina - fontano vanduo netinkamas gerti. Jokie dokumentai ir higienos normos nenurodo, kad fontanų vanduo turi būti tiriamas.

Fontanai yra savivaldybės nuosavybė. „Jei Sveikatos apsaugos skyrius nurodytų, kad vandenį reikia ištirti, mes tai padarytume“, - sakė A.Šlepetienė.