Šunų platinama liga toksokaroze užsikrečiama nuo nešvarių rankų, valgant neplautas uogas, vaisius, daržoves, net liečiant užterštus batus. Dažniausiai šia liga serga vaikai: užsikrečia žaisdami smėlio dėžėse, žaliose vejose, - ten, kur yra šunų išmatų.

Nors toksokarozė diagnozuojama retai, - mieste ir rajone tiktai keletui žmonių per metus, o pernai neužfiksuotas nė vienas šio susirgimo atvejis - pavojus yra realus ir nemenkas.

Tikrindami vaikų darželių teritorijose esančiose dėžėse smėlį bei žemę kiemuose, Visuomenės sveikatos centro epidemiologai užkrato randa visada.

Parengė profilaktikos programą

Gydytoja epidemiologė Vanda Mačiekienė sako, kad toksokarozės profilaktika būtina. Todėl vietos, kur žaidžia vaikai, dėl toksokarų kiaušinėlių tikrinamos nuolat, yra parengta bei Panevėžio savivaldybei pateikta ir profilaktikos programa.

Šiemet iš miesto vaikų darželiuose esančių smėlio dėžių paimti 69, o iš kiemų - 82 mėginiai. Toksokarų kiaušinių rasta tik ties vieno darželio gyvatvore. Smėlio dėžėse šį kartą jų nebuvo.

Pernai mieste atlikta 119 patikrinimų, dviejose smėlio dėžėse ir trijuose kiemuose buvo rasta pavojingų kiaušinėlių.

Rajone iš 20 patikrintų vietų užkratas rastas keturiose.

„Jeigu tose pavojingose vietose pažaidęs vaikas nenusiplaus rankų, kiš pirštus į burną - užsikrės. Per virškinamąjį traktą į organizmą patekę toksokarų kiaušinėliai sukels labai rimtus sveikatos sutrikimus“, - sako gydytoja V.Mačiekienė.

Smėlis nepigus

Vaikų darželiuose esančiose dėžėse smėlis keičiamas bent kartą per metus, o radus toksokarų kiaušinių, smėlis iš dėžių pašalinamas.

„Reikėtų, kad vaikų darželiuose ir varteliai būtų uždaromi, ir tvorose plyšių neliktų, kad šunys negalėtų lakstyti po teritoriją. Pageidautina, kad smėlio dėžės nakčiai būtų uždaromos“, - sako epidemiologė V.Mačiekienė.

Daugiabučių namų kiemuose esančiose smėlio dėžėse tyrimai neatliekami. Juos atlikus, rezultatai greičiausiai būtų stulbinantys - šunų tose dėžėse pabuvoja ne viena dešimtis.

Kiemuose esančiomis smėlio dėžėmis turėtų rūpintis namų bendrijos. Panevėžio butų ūkio direktorius Gintaras Ruzgys teigia, kad kalbėti apie daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijas gana sudėtinga, kol nėra detaliųjų planų, neišspręstas teritorijų klausimas.

Ar prižiūrimos smėlio dėžės, priklauso nuo bendrijų požiūrio: vienur jos tvarkingos, kitur apleistos. Kiekvieną pavasarį į Butų ūkį kreipiasi 20-30 bendrijų, prašo sutvarkyti dėžės, atvežti smėlio.

„Jeigu prašo, padedame“, - sako direktorius. Už smėlį ir jo atvežimą tenka sumokėti: 1 kubinis metras kainuoja 90, du - apie 150 litų.

Dažniausiai nukenčia vaikai

„Toksokarozę sukelia apvaliųjų kirmėlių - toksokarų - lervos, su šuns išmatomis patenkančios į aplinką. Dirvožemyje kirmėlių kiaušinėliai per 2-3 savaites subręsta ir jau tampa pavojingi žmonėms ir gyvūnams. Kiaušinėliai labai atsparūs - po sniegu peržiemoja, nebijo vasaros karščių, gali išlikti gyvybingi iki 8 metų, - aiškino gydytoja epidemiologė V.Mačiekienė. - Infekciją gali platinti ir maži šuniukai - serganti patelė per pieną užkrečia savo jauniklius“.

Medikė paragino žmones rūpintis keturkojais savo augintiniais, profilaktiškai gydyti nuo toksokarų, neleisti jiems lakstyti ten, kur žaidžia vaikai. „O vaikus būtina nuo mažens mokyti asmens higienos įgūdžių“, - primena gydytoja.

Statistikos duomenimis, daugiau nei 80 procentų visų sergančiųjų toksokaroze - 3-14 metų amžiaus vaikai. Jie dažniau nei suaugę kontaktuoja su žeme ir gyvūnais, jų imuninė sistema silpnesnė, jie neturi reikiamų higieninių įgūdžių.

Kartais liga gali praeiti be simptomų. Tačiau ligonis gali ir karščiuoti, nors temperatūra dažniausiai būna neaukšta, atsiranda bronchitas, sausas kosulys, dusulys, dažni naktiniai kosulio priepuoliai, protarpiais išberia ir niežti odą. Tokie simptomai yra būdingi ir daugeliui kitų susirgimų, todėl, norint patvirtinti diagnozę, turi būti atliekami kraujo serologiniai tyrimai.