Tada, kai Lietuva dar buvo visais kvapais, skoniais ir garsais sovietinė, gerąją užsienio praktiką galėjom atskirti iš toli. Amerikietiškos cigaretės ir kaip kvepėjo jų dūmas. Japoniškos garso technikos kvapas. Ir, žinoma, kvepalai.

Vakarų kvepaluose buvo tai, ko sovietai negalėjo atkurti. Nes neturėjo priemonių: sandalmedžio, tonkos pupelių, kedro. Sovietinė parfumerija turėjo bulgarų rožę, vanilę, bukus sintetinius pačiulius. Smilkalų pas ateistus nebuvo irgi.

Daug kas juokiasi iš sovietinių kvepalų „Raudonoji Maskva“ (Krasnaya Moskva). Originalas buvo sukurtas dar iki revoliucijos, 1913 metais. Tai buvo saldūs senoviniai gėlių kvepalai. Paskui darbininkų ir valstiečių pramonė supaprastino juos, ir pasiliko tai, ką purškėsi ant savęs raukšlėtos sovietinės baidyklės. „Raudonoji Maskva“ kvepėjo prosenelės pudra su erkėmis, profsąjungos gvazdikais, rožių aliejumi ir prosenelės pažastimis, žiurkių ir sugedusio torto aromatu.

Dar buvo „Nataša“, pigus ir priplėkęs rusiškas kvapas, išleistas 1980, bet atsilikęs ketvirčiu amžiaus: ant etiketės buvo suomių manekenės portretas (sovietinių krokodilių su šinjonais ir uzbekiškais plaukų dažais net tų laikų komunistai nenaudojo rinkodarai), o buka saldi smarvė trenkė tualeto valikliu ir laidojimo biuru.

Todėl bet kas iš Vakarų buvo kokybės kvapas. Basile Milano, sukurti 1987 metais, yra mano paauglystės laikų Vakarai – tegu ir ne modernus kvapas, bet kvepia užsieniu, kapitalizmu, NATO ir tvirta valiuta. Ir kainuoja šiandien vos dvidešimt eurų – pirkau Romoje.

Basile Milano. Uomo

Prasideda šis kvapas greipfrutais, mandarinais ir citrinomis, dar yra kadagių ir gaivaus baziliko. Paskui – gėlės ir medis: sandalmedis, kedras, gvazdikai ir gausūs jazminai. Širdyje net ir spygliuočių esama.

Ir tada klasikinė bazė, kurioje visko daug: ir muskusas, ir smilkalai, ir samanos, ir oda, ir indiškas vetyverio muilas.

Tikrai kvepia Vakarais. Tai tas gyvenimas, kurio mes siekėme prieš 33 metus, kai atkūrimėjome laisvą šalį. Džiugu tai rasti Italijoje: geriausi dalykai lieka nepakitę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)