“Šem penki”, atsakė prekijas. “Parduotuvėje tokie už šimtą”, patikino jis. Atsakiau, kad gal kitą kartą.

“Pem penki, kitur tikrai šimtą sumokėsi”, pasakė jis, ir itališkas cinque, penki, nuskambėjo ne kaip “činkue”, bet “žynk”. Nusišypsojęs atsisakiau.

Jis teisus, kad Roberto Capucci Pour Homme būna ir po šimtą eurų. Būna ir po šimtą dvidešimt. Vintažinę versiją senoje pakuotėje gali pasiūlyti ir už tris šimtus; ne problema. Bet jo versija buvo ne tokia.

Kvepalų apžvalga

Po trijų mėnesių persikraustėm į Romą, kad būtume arčiau prie popiežiaus ir Dievo: taip arti Vatikano sienos, kad šiandien, kai išėjom su šuniuke Arizona pasivaikščioti, sustabdė karabinieriai, budintys prie šv.Petro geležinkelio stoties ir patikrino dokumentus. Pažiūrėjau į atspindį lange: aš irgi tokio dokumentus tikrinčiau. Policininkė buvo ginkluota: didelis ir rimtas Beretta pistoletas. Todėl pateikiau dokumentus ir paklaustas pasakiau gimimo vietą. Pasiteiravo ir šuniukės vardo. “Aridzona”, sakau. Italai taip taria.

O kvepalus Capucci Pour Homme radau Romoje, prie metro stoties, senoje parduotuvėje ir jie kainavo €30.

Tai labai senovinis kvapas. Jis vyresnis net už mane, sukurtas 1967 metais, o Roberto Capucci yra italų dizaineris, kuris tada buvo labai jaunas. Tais laikais kvepalų kūrėjo niekas nerašydavo.

Formuluotė primena itališką kirpyklą, ir kuo ji kvepėjo prieš 50 metų ir dažnai taip kvepia ir dabar. Madingi Italijos parfumeriai, Acqua di Parma, gamina kelis senovinio stiliaus odekolonus, apie vieną kurių, Colonia Essenza, rašiau DELFI:

Jie prasideda citrusų gūsiu: citrinos, bergamotė, laimas - ir dar bazilikas (toks tada buvo standartas). Išlenda anyžiai, levanda ir jazminai bei ciklamenai, gėlės saldžios, bet citrusai atmuša tą saldumą, ir jis netampa įkyriu.

Bazėje - vyriškas kumštis: oda, narkotiniai pačiuliai, svaigus indiškas muilas, tabakas, samanos ir smilkalai.

Jei reikėtų pavyzdžio vadovėlyje, kaip anais laikais žmonės komponavo kvepalus, tai būtų puikus egzempliorius. Kai tik būsite Romoje, pirkite: parašykite man, ir aš papasakosiu, kur jų gauti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)