Kvapas, kurį aptarinėsime šiandien, daugelio kritikų yra įvardijamas, kaip geriausi XX amžiaus kvepalai (teoriškai sukurti vyrams, bet moterys jais naudojasi lygiai taip pat sėkmingai). Kažkada, kai dar neturėjau tokios didelės kolekcijos, skaičiau tokią enciklopediją ankstyvojoje internetų eroje: The Cologne Guy („odekolonų vaikinas“), patyręs kvepalų pardavėjas iš JAV, rašė puikias apžvalgas, buvo anuomet garsus, paskui jį bandė nusipirkti reklamai dideli parfumerijos namai, jis nesutiko, o paskui rado kitų užsiėmimų gyvenime, ir yra prisimenamas tik tokių, kaip aš, vyresnės kartos jaunųjų specialistų.

Tai štai, The Cologne Guy kalbėjo apie Platinum Égoïste iš Chanel kaip apie tobulą, universalų kvapą. Tai buvo prieš ketvirtį amžiaus, kai šie kvepalai iš 1993 metų buvo dar nauji.

Platinum Égoïste Chanel

Chanel paprastai nesielgia taip, kai pasielgė tuomet: po gana sėkmingų (ir ligi šiol parduodamų) kvepalų Égoïste iš 1990 metų, jie išleido „išvestinį kvapą“ Égoïste Platinum, tai yra, pasielgė taip, kaip daro prastesni mados namai, kurie užtvindo rinką po metų kitų visokiomis „lengvomis“, „intensyviomis“, „vasarinėmis“, „naktinėmis“ ir kitokiomis versijomis.

Tik čia ne versija. Originalusis Égoïste yra neįtikėtino gerumo, bet Égoïste Platinum į jį visai nepanašus. Sukurtas to paties meistro, genijaus, kvapų Dievo Jacques Polge, bet su kito giganto, François Demachy, pagalba (esu rašęs apie jo Christian Dior Sauvage, „Kvepiu laukiniais kvepalais, bet žiaurus netapau“ arba Ungaro III, „Sakyk – rožė“).

Égoïste Platinum niekada nenukainuoja, kaip ir kitų Chanel kvepalų. Nebūna specialių pasiūlymų, nebūna dviejų už vieno kainą. Ir teisingai.

Kvapas prasideda levanda ir rozmarinu, ir petigrenu (apelsinmedžio lapų ir šakų trauktine), gaiva yra kosminė, bet ne šalta, o jauki, ir kartu beveik be jokio saldumo, tik su lašeliu medaus. Toliau snaputis (pelargonija) ir kvapieji šalavijai, o taip pat aromatiniai sakai, ir viskas nudžiūva į indiškąjį muiliną auksabarzdį (vetyverį), kerpes, Bizantijos (rytų bažnyčių) smilkalus ir kedrą, kuris viską suriša, surakina ir sukabina. Kalbėti apie tai, kad tai subalansuota, netenka. Sulydyta Dievo ranka ir jo pabučiuota.

Kaip sakė mano minėtasis Cologne Guy (ir aš su juo sutinku), šis prabangus kvapas tinka ir prie džinsų, ir prie smokingo, jis tiks ir biurui, ir pasimatymui, ir sunkvežimio vairuotojas nuo jo jausis geriau ir vairuos smagiau (čia jau aš pats sugalvojau).

Jei turite tik vienus kvepalus namie: nesvarbu, vyras jūs ar moteris, tai turės būti šitie. Aš niekada nesirenku mėgstamiausių kvepalų, per daug jų pažįstu, bet šiems aš darau išimtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)