Ar jaučiate, kad vyrų plaukų priežiūra pakito?

Iš patirties galiu pasakyti, kad vyrai per pastaruosius 10 metų tapo ženkliai rūpestingesni savo išvaizdos klausimu: vis daugiau jų nori plaukus dažyti, tonuoti žilus plaukus, kirpimuose nori sudėtingesnių dizainų ir formų, pradėjo domėtis plaukų formavimo produktais ir įrenginiais. Tad ne veltui vyriškų produktų linijos tampa vis įvairesnės, o kirpimo salonuose vyrai vis dažniau mėgaujasi galvos masažo ritualu, skalpo šveitimo ir galvos odos būklės gerinimo procedūromis. Galiu tik pasidžiaugti, kad vyrai tapo labiau disciplinuoti ir lankosi profesionaliuose grožio salonuose periodiškai, neapleisdami kirpėjo suformuotų kirpimų – kartais net kas 3-4 savaites. Vyrų plaukų rutina sparčiai vejasi moterų plaukų priežiūros rutiną, tad vonioje praleidžiamą laiką poroms pasidalinti teks atsakingiau (šypsosi).

Tačiau kasdienei plaukų priežiūrai vyrai vis dar nereiklūs, nes įprastai naudoja daug mažiau plaukų priežiūros priemonių nei moterys – šampūną ir geriausiu atveju – kondicionierių. Plaukų kaukės, aliejai, serumai – ar jie reikalingi vyrams, o gal tai pertekliniai produktai, veltui tuštinantys kišenę?

Įprastai vyrai turi trumpesnius plaukus, dėl šios priežasties – ir sveikesnius. Per mėnesį plaukas užauga apie 1 cm, tad vyrų plaukų amžius dažniausiai būna iki pusės metų, o štai moterų plaukų galiukai gali būti net ir 4 metų. Būtent todėl produktai turėtų būti naudojami skirtingi.

Ilgas plaukas įpareigoja juo rūpintis, todėl vyras, užsiauginęs ilgesnius plaukus ar juos šviesinantis, privalo savo šukuoseną prižiūrėti kaip ir ilgaplaukė mergina – naudoti plaukų kondicionierių, kaukę, plaukų aliejų, tepamus vitaminus plaukams ir pan. Pastaruosius du vis dar naudoja mažuma vyrų, nes nepelnytai mano, kad jie plaukus apsunkins ir sulipins. Galų gale, kad įvairūs serumai tinkami tik moterims. Technologijos keičiasi, tad ir tepami vitaminai neapsunkina plauko bei nepalieka lipnumo pojūčio, todėl tinka net trumpų plaukų šukuosenoms.

Svarbu įvertinti, kokio efekto siekiate, kokio ilgio plaukus prižiūrite ir kokio tipo jūsų plaukai – pagal tai ir derėtų formuoti savo plaukų priežiūros priemonių krepšelį. Tačiau, net, jeigu naudojamas tik šampūnas ir kondicionierius, jie turėtų būti kokybiški ir tausojantys plauką – kasdien trenkant galvą ūkišku muilu ir atrodysite ūkiškai. (Šypsosi).

Ar tai, kad lentynose matome skirtingas grožio priežiūros priemones vyrams ir moterims – rinkodaros triukas, ar, visgi, mūsų poreikiai iš tiesų skiriasi?

Produktų paskirtis yra ta pati – rūpintis mūsų oda ir plaukais, tačiau vyrų ir moterų poreikiai skiriasi, kad ir, pavyzdžiui – dėl priemonės kvapo ar pakuotės dizaino. Kad visiems būtų paprasčiau, gamintojai savo produktus suskirsto į moteriškas ir vyriškas linijas – taip galima žinoti, ko tikėtis. Tačiau tai – pirminis skirtumas.

Pagrindinis skirtumas – plaukų priežiūros produkto sudėtis. Vyriški produktai dažniausiai skirti trumpų plaukų priežiūrai, o jų sudėtis subalansuota taip, kad neapsunkintų plaukų ir palengvintų jų formavimą. Kadangi moterų plaukai patiria daugiau išorinių veiksnių (dažymas, karšti formavimo įrankiai ir kt.), joms skirtuose produktuose daugiau ingredientų, gerinančių plaukų būklę, suteikiančių jiems žvilgesio, padedančių lengviau juos iššukuoti ir saugančių dažytų plaukų spalvą.

Kalbant apie produktus, veikiančius galvos odą ir gerinančius jos būklę, galima sakyti, kad lyčių skirstymo čia nėra, nes ir vyrai, ir moterys turi pleiskanų ar kenčia dėl sausos arba per riebios galvos odos. Todėl drąsiai sakau, kad moterys ir vyrai gali naudoti tas pačias priemones odos būklės gerinimui. Galiu išduoti paslaptį, kad namuose neturiu savo asmeninių plaukus formuojančių produktų – jais dalinamės su savo antrąja puse. Plaukų neapsunkinantis šampūnas, priemonė, pakelianti plaukus nuo šaknų, plaukų lakas – tai vieni iš nedaugelio produktų, kuriuos galime naudoti abu. Tą daryti skatinu ir kitus vyrus.

Tad vyrų draugių grožio priemonių krepšeliui iškilo pavojus?

Kaip ir minėjau, skolintis plaukų priežiūros produktus tikrai galima, tačiau svarbu atsižvelgti į draugės naudojamos priemonės paskirtį. Jeigu moteris naudoja grožio priemonės liniją, parinktą jos plaukų tipui ir būklei, šiuos produktus naudodamas vyras ne tik neišgaus norimo efekto, bet ir švaistys juos be reikalo.

Pavyzdžiui, trumpų plaukų savininkui plaukus glotninantis šampūnas nepadės susiformuoti griežtos formos šukuosenos, tačiau vyrui, kuris turi ilgesnius plaukus ir yra įpratęs naudoti tik šampūną, gali drąsiai iš savo draugių skolintis kondicionierių ar kaukę, kurie skirti besišakojantiems plaukų galiukams, o kartą per savaitę savo plaukus palepinti tepamais vitaminais plaukams ar specialiu serumu. Žinoma, trumpaplaukiai turėtų pastaruosius rinktis lengvesnius, tinkamus po kiekvieno plovimo (tai ypač aktualu aktyviai sportuojantiems) ir pakeliančius plaukus nuo šaknų bei suteikiančius jiems apimties.

Plaukų formavimo priemones taip pat galima pritaikyti bendram naudojimui, pvz., plaukų laką, garbanas formuojančias, plaukus purenančias ar nuo šaknų pakeliančias grožio priemones. Jeigu poros plaukų tipai, šukuosenos ir poreikis kvapui panašūs – toks sprendimas gali gerokai sumažinti kasmėnesines išlaidas.

Pakalbėkime apie barzdas – čia iš draugės grožio priemonių vyrai nepasiskolins. Ar barzdos priežiūros priemonės – būtinos, gal pakanka plaukų šampūno ir serumo plaukams?

Barzdos priežiūros produktai iš dalies panašūs į plaukų priežiūros priemones, tačiau turi ir keletą skirtumų, nes galvos odos ir veido odos pH yra skirtingi. Nors barzdos grožio produktai atlieka plaukų priežiūros produktų funkcijas, visgi juos turėtume priskirti prie veido priežiūros priemonių – jie sukurti taip, kad nedirgintų odos po barzda, taip pat kvapas privalo nedirginti uoslės. Turint ilgesnę barzdą, svarbu ja rūpintis – ji privalo būti higieniškai ir vizualiai prižiūrėta, nes kitu atveju gali atrodyti neestetiškai.

Svarbu prisiminti, kad neatsiejama barzdos priežiūros dalis yra švara – kaip bebūtų, barzda „dalyvauja“ tokiuose kasdieniuose procesuose, kaip dantų valymas ir valgymas. Žiemos sezonu nepamirškime ir kartais užklumpančios slogos, todėl nešvarumai yra neišvengiami ir barzdos plovimo priemonė yra būtina.

Norėdami, kad barzda atrodytų sveikai, be balzamo ir aliejaus neapsieisite, ypač augindami ilgesnę barzdą, nes čia taisyklės labai panašios kaip ir su galvos plaukais – kuo jie ilgesni, tuo daugiau plaukai patiria žalos iš aplinkos, vadinasi, jų priežiūrai naudojame produktus, skirtus atstatyti, puoselėti ir drėkinti. Jeigu oda po barzda pleiskanoja – ir specialias, odos neerzinančias priemones.

Kokią klaidą dažniausiai daro vyrai, prižiūrėdami savo plaukus ir barzdas?

Klaidos, kurias dažniausiai matau rūpindamasis savo klientų šukuosenomis – ne iki galo išplauti plaukai, netinkamai pasirinkti plaukus formuojantys produktai, pvz., per stiprūs, kurie ant plono plauko atrodo per sunkiai, juos suriebaluoja. Taip pat tenka gelbėti apleistą galvos odą ir kovoti su pleiskanų gausa, tačiau baisiausia klaida – šių problemų ignoravimas. Turintys barzdą, daro panašias klaidas – nesirūpina jos higiena ir šukavimu, kartais – pasirenka jų veidui visai netinkančią barzdos formą. Nors šią klaidą priskirčiau jų kirpėjui, nes geras specialistas nebūtinai turi sutikti su visais kliento prašymais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)