Būna, žinokite, klasikiniai ir niekaip neišeinantys kvepalai, kurie (atrodytų) turėtų būti beviltiškai pasenę, bet jie vis dar groja taip pat garsiai, kaip ir anksčiau, ir nesiruošia niekur trauktis. Visai kaip aš, kuris pradėjo rašyti ir viešai kalbėti prieš daugiau nei trisdešimt metų, bet niekaip nesiruošiu trauktis.

Kvepalai Azzaro pour Homme iš Loris Azzaro (italų dizainerio, gimusio Tunise ir visą gyvenimą dirbęs Prancūzijoje) mados namų aidi ir skamba taip pat stipriai, kaip ir tada, kai buvo sukurti 1978 metais - tada aš ėjau į antrąją klasę ir labai nedaug domėjausi Vakarų parfumerijos gyvenimu (mane tada domino visai kiti dalykai, pirmiausia - bandelės su dešrelėmis).

Apie šiuos legendinius, epinius ir daugumai pažįstamus vyriškus kvepalus (jie yra iš tų laikų, kai kvepalus taikydavo išskirtinai vyrams ir moterims) jau seniai žadėjau parašyti, ir vis niekaip neprisiruošdavau. Šios Kalėdos yra ta diena, kai jūsų norai išsipildė.

Kvepalai

Azzaro pour Homme yra trijų parfumerių kolektyvinis kūrinys (anais laikais, daugiau nei prieš keturis dešimtmečius, labai retai buvo kuriama kelių meistrų parfumerija - mūsų dienomis tai žymiai dažniau pasitaiko). Gerard Anthony, Richard Wirtz ir Martin Heiddenreich visi šiandien jau laikomi praeities kūrėjais, tačiau tada jie buvo savo kūrybos pakilime. Gerardui Anthony šie kvepalai buvo jo pirmuoju garsiu kūriniu (paskui, 1993 metais, jis sukūrė išskirtinius XS Pour Homme iš Paco Rabanne, apie juos rašiau, kaip apie savo ankstyvos emigracijos kvapą: https://www.delfi.lt/stilius/vyrams/uzkalnis-mano-ankstyvos-emigracijos-kvapas.d?id=84077723). Richard Wirtz niekuo ypatingai nepagarsėjo, kaip ir Martin Heiddenreich, tačiau prie šių kvepalų įrašyti jų vardai, ir vien to užtenka, kad gyvenimas būtų nugyventas ne veltui.

Flakoną, kuris tapo puikiai vizualiai pažįstamu (jo net naktį pažadintas nepamirštum), kūrė tas pats garsus dizaineris, Pierre Dinand, kuriam priklauso ir Calvin Klein Obsession (https://www.delfi.lt/stilius/vyrams/uzkalnis-sie-kvepalai-kainuoja-taip-pigiai-kad-nuodeme-nepirkti.d?id=81590605), ir Guy Laroche Drakkan Noir (https://www.delfi.lt/stilius/vyrams/kvepalai-juodi-kaip-uzkalnio-sirdis-ir-amzini-kaip-jo-knygos.d?id=83485921) pakuotės.

Azzaro pour Homme yra sudėtingi ir gana sunkūs - net viršutinis atidarymas sudarytas ir iš citrinos, ir iš bergamotės, ir baziliko, ir levandos, ir petigreno (karčiųjų apelsinmedžių lapų ir šakų ekstrakto), ir anyžių: tokia gausa retai pasirodo. Jau kvepalų širdyje (viduriniuose kvapuose) atsiranda stiprus mišinys, kuris labiau primena kitų kvepalų bazę: tai ir intensyvus vetyverio muilas, ir svaigūs Indijos pačiuliai, ir kardamonas, ir kmynai, ir net kadagiai - todėl šis kvapas kuo puikiausiai primena kokį stiprųjį gėrimą, džiną ir romą. Na, o jau bazėje Azzaro pour Homme tai tiesiog branduolinio stiprumo pamatai, atitinkantys Šaltojo Karo branduolinę erą: čia ir ambra, ir muskusas, ir sandalmedis, ir kedras, ir intensyvi nauja balno oda, ir tonkos pupelės, ir šiaurinės kerpės.

Kvapas nėra silpniesiems: tai sudėtinga ir drąsi kompozicija, kuri šiais laikais atrodo net per agresyvi, nors toks geras kompleksiškumas yra įdomus ir niekada nenusibosta. Lyg daugiabriaunis deimantas, jis blizga tai prabangaus viešbučio baru, tai biblioteka, tai vaistine, tai jūros vėju ir gaiviu rudens mišku, tai odiniu krepšiu. Kai kas sako, kad jie kvepia, kaip senelio kvepalai, bet kai kurie seneliai tiesiog gerai kvepia. Jei būtų rinkinys kvepalų, kuriuos galima užsimerkus supirkti, nes jie būtų nuolatiniame klasikos rinkinyje, tai Azzaro pour Homme būtų iš jų tarpo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)