Dažniausias klausimas būna: „rekomenduokit kokius kvepalus dovanų, bet kad garantuotai patiktų”. Tai beveik neįmanomas klausimas, nes aš nežinau, kam jūs perkate, kas tam žmogui patinka, koks jo arba jos odos tipas, tačiau nuraminsiu - klausimas kyla ne tik jums. Visų mados ir parfumerijos namų rinkodarininkai svajoja sukurti tokius kvepalus, kurie tiktų visiems, ir vieni tokie buvo: Acqua di Gio (1996). Rašiau apie juos: paskaitykite.

Chanel, pavyzdžiui, nesugeba padaryti tokių universalių kvepalų, net genialūs Platinum Egoïste yra tiesiog per geri, jie turi per daug charakterio, kaip ir kokie Chanel Allure. Ten tiesiog pernelyg intesyvu ir stipriai išreikšta kūrėjo tapatybė.

Givenchy, Dolce & Gabbana ar Paco Rabanne irgi kartais šokiruoja eksperimentais, o kartais daro lėkštus beveidžius kvapus, bet kvepalai, kurios šiandien aptarinėsime, yra toje teritorijoje, kur labai patyręs kūrėjas nušlifavo tobulą Vakarų aromatą, tokią nuspėjamą, brangią ir nieko neįžeidžiančią, bet lyg iš stiklo išpjautą formuluotę be jokių defektų. Ji - kaip nauja dolerio kupiūra, daili ir tobula, į kurią galima žiūrėti be galo, nes joje nėra nieko nereikalingo ir kartu viskas, kas reikalinga, ten irgi gyvena.

Taigi, 2020 metai ir Dior Homme iš Christian Dior.

Kūrėjas - šaltas ir profesionalus François Demachy, kurio pirmasis išsilavinimas - dantų gydytojas ir fizioterapeutas, kilęs iš Kanų, ir visą gyvenimą gyvenęs pasaulio parfumerijos centre Grasse, kur jo tėtis turėjo vaistinę. Demachy parfumerieniame portfelyje deimantai ir perlai: Christian Dior Fahrenheit, ir senasis, ir naujasis Sauvage, ir senieji, jau nebegaminami, Ungaro I, ir naujesni Ungaro II ir Ungaro III (visus turiu kolekcijoje, ir čia man priminimas apie juos parašyti), ir senasis Eau Sauvage, ir net moterų beprotiškai mylėtas prieš tris dešimtmečius ir jau primirštas Tiffany (1987), ir galiausiai tas pats Chanel Platinum Égoïste (1993), sukurtas kartu su Jacques Polge, apie kurį rašiau dar tais laikais, kai nerašiau apie kvepalus portale DELFI.

Buvo dar ir ankstesnis Dior Homme variantas (2005), sukurtas to paties parfumerio, bet apie jį dabar nerašysiu - jis parduodamas ir tebegaminamas, tačiau tik kaip istorinis, todėl čia bus apie naujausią variantą, kurį galima be jokių problemų nusipirkti Lietuvoje (120 EUR už 100 ml).

Dior Homme kvepalai

Kvapas atsiveria bergamote ir rausvaisiais pipirais (kas galėtų pagalvoti), nudžiūva širdyje atlasiniu kedru ir sintetine „kašmyro medžio“ kompozicija (tokia dirbtinė formulė, kurioje salsvas medis) bei narkotiniais salsvais pačiuliais lyg iš Indijos ašramo, ir baigiasi bazėje muskusu ir muilinu, prabangiu, lipniu vetyveriu, fiksuojančiu aromatą ilgam, surišančiu ir patvirtinančiu.

Dar ten yra sintetinio medžio kvapo, tetrametil acetiloctahidronaftaleno, kuris vadinamas prekės ženklo pavadinimu „Iso E Super“, imituojančio kedro ir sandalmedžio mišinį - labai tvaraus ir lengvai atpažįstamo. Jis pasitaiko parfumerijoje labai dažnai ir yra geras įrodymas, kad ne tik “natūralios sudėtinės dalys” turi vietą kokybiškų kvepalų gamyboje. Apskritai, kai kas nors jums sakys, kad jų kvepalai yra “tik iš natūralių medžiagų”, paklauskite jų, o tai ką, pinigų sintetikai neužteko? Tie, kas neigia sintetiką, neigia mokslą. Čia panašiai kaip su skiepų neigėjais, kurie “pasitiki imunitetu” arba “pasitiki Dievu” - kai skaudės dantį, neikite pas gydytoją, pasimelskite ir paklausykite Marijos radijo, gal ėduonis pats pasinaikins.

Kompozicija turi labai daug egzotinio medžio ir prieskonių, labai primena kokią nors seną šventyklą tolimoje, karštoje, egzotinėje šalyje. Čia ir žvakės, ir mediniai klauptai ir drožinėtos skulptūros, ir riešutų ir smilkalų atgarsiai - tekstas skamba egzotiškai, tačiau iš tiesų viskas labai vakarietiška ir tikrai toks kvapas, kuris nieko neįžeis, gal todėl, kad neprivaryta nei agarmedžio, nei sakų, suodžių ar deguto. Tinkama kasdieniam naudojimui darbe ir romantiniam pasipuošimui vakare. Formulė, kuri niekaip nepriblokš, bet kartu bus absoliučiai tinkama visiems. Tai atsakant į pirmąjį klausimą - jeigu nežinote, ką dovanoti žmogui, kuris nieko neišmano apie kvepalus, bet nenori nusivilti, čia yra jūsų atsakymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)