„Metų kirpėjas 2021“ – tai tradicinis foto konkursas, skirtas plaukų specialistams, norintiems pademonstruoti savo talentą bei meninius sugebėjimus. Šįmet jau septintą kartą organizavo Lietuvos kirpėjų ir grožio specialistų asociacija (KIGSA) su prezidente Jolanta Mačiuliene priešaky. Meistrų darbus šiame konkurse vertina kompetentinga tarptautinė komisija. Konkursas skirstomas į atskiras rungtis: „Avant-Garde“, „Bridal Look“, „Colorist“, „Men‘s Total Look“, „Women‘s Total Look“ ir kitas. Iš šių rungčių laureatų skelbiamas pagrindinis konkurso nugalėtojas. Įdomu tai, kad šiais metais pirmą kartą per septynerių metų istoriją, jį laimėjo būtent vyriško kirpimo meistrė – vilnietė Laura Zaleckienė.

Laura Zaleckienė

– Laura, ką Jums reiškia šis laimėjimas?

– Tai – aukščiausias kirpėjo Lietuvoje įvertinimas, todėl, be abejo, jis, manau, yra kiekvieno meistro siekiamybė. Tačiau šis titulas ne tik garbės reikalas, tačiau tuo pačiu ir didelės atsakomybės įgijimas. Tu tarsi esi įpareigotas nenuvilti savo klientų, nepadaryti savo darbo prasčiau ir stengtis dar labiau tobulėti bei plėsti žinias, kad tikrai galėtum pateisinti šį vardą.

– Ar nenustebote, kad taip gerai buvo įvertinta būtent vyriško plaukų įvaizdžio kategorija?

– Iš tiesų, tai buvo didžiulė staigmena, nes taip nutiko pirmą kartą per visą konkurso istoriją, kuris organizuojamas jau septynerius metus. Tai buvo be galo malonu, nes anksčiau tik pasvajodavau apie šią nominaciją, ir ji atrodė niekada nepasiekiama, kadangi specializuojuosi būtent vyriškuose kirpimuose ir, žinoma, konkursuose dalyvauju vien tik vyriškų kategorijų rungtyse. Regis, buvo ir mane pačią užvaldę stereotipai, kad su vyriškais darbais yra mažiau, ką parodyti, čia galimybių ratas siauresnis. Tačiau, manau, atėjo ta diena, kuomet vyrų įvaizdis tapo lygiai tiek pat vertas dėmesio, reikalaujantis ne mažiau įdirbio ir galintis diktuoti į save atkreipiančią madą. Tai mane, kaip vyriškų kirpimų specialistę, be galo džiugina.

Lauros Zaleckienės kūryba

– Kaip manote, kodėl meistrams verta dalyvauti konkursuose?

– Daugelis manęs to klausia: kam to reikia, kas iš to, o kas dabar? Daugelis įsivaizduoja, kad tai yra tik garbės ir nugalėtojų taurių kolekcijos reikalas. Iš tikrųjų, tai – tik antriniai dalykai. Svarbiausia, kad įvairūs kūrybiniai konkursai tau leidžia išeiti iš komforto zonos, atitrūkti nuo kasdienybės, t. y. nuo saloninių kirpimų. Priverčia labiau gilintis į pasaulinę madą, jos tendencijas, išmėginti naujas technikas, ir viso to leisti išsipildyti savo idėjoms. Tai – tarsi savirealizacijos forma.

Tik antroje vietoje lieka įvertinimas, nes nors retsykiais labai sveika pasitikrinti, kokiame šiuo metu esi lygmenyje tarp kitų meistrų. Savo salone, savo klientams tu gali būti pats geriausias, tačiau, manau, visiems yra įdomu pasitikrinti save, savo įgūdžius, gebėjimus, pažiūrėti tarsi iš šono, kokioje gi vietoje esi tarp kitų – geriausių – meistrų. Konkursai – puikus būdas pažvelgti į save kitomis akimis, save motyvuoti, viską daryti tik dar geriau.

– Jums yra tekę ant vienos scenos pasirodyti su žinomais užsienio plaukų meistrais, technikais. Kaip jausdavotės kartu su grandais ant vienos scenos? Ką jums suteikė bendravimas su žvaigždėmis?

– Pamenu patį pirmąjį susitikimą su žvaigžde: tuo metu vyko pasiruošimas Europos kirpėjų čempionatui Paryžiuje. Treniruotes atvyko vesti žymus Rusijos plaukų stilistas Dmitrij Toptun. Tai buvo neįkainojama patirtis gauti iš jo žinių ir jį pažinti, o taip pat jo treniruočių dėka patekti į geriausiųjų dešimtuką Europos čempionate. Po to, viskas klostėsi labai intensyviai: kūrybiniai darbai, parodos, seminarai, įvairūs renginiai, kolekcijos. Jų metu teko kurti įvaizdį ne vienai įžymybei: aktoriui Martynui Nedzinskui, „Kosmos” teatro įkūrėjui Dariui Vizbarui, Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui, parolimpinio aukso laimėtojui Mantui Panovui bei kitiems. Po įvairių renginių dalis Lietuvos žvaigždžių tapo mano nuolatiniais klientais ir puikiais draugais.

Lauros Zaleckienės kūryba

Teko stovėti kartu ant scenos ir vesti mokymus bei daryti bendrus renginius su tokiomis pasaulio kirpėjų žvaigždėmis, kaip Sebastian Karcewski iš Lenkijos ar Gio Thenewkid iš Olandijos. Tai suteikė pasitikėjimo savimi, įgijau naujų žinių bei naudingo patirties. O labiausiai vertinu tai, kad bendravimas nenutrūksta po renginių: lieki puikiu kolega su kuo bendrauji įvairiausiais darbo klausimais, taip praplėsdamas savo požiūrių lauką.

– Sakykit, kodėl pasirinkote būtent vyriškų kirpimų specializaciją?

– Nuo pat pirmų dienų, kai tik pradėjau mokytis kirpėjo amato, žinojau, kad specializuosiuosi tik į vyriškus kirpimus. Taip jau susiklostė, kad kirpėjos karjerą pradėjau būdama pakankamai brandaus amžiaus, prieš tai turėjusi daug kitokios darbinės patirties. Taip jau viskas dėliojosi, kad kiek darbų dirbau, visada būdavo vyriškas kolektyvas, tad, galbūt, būtent dėl šios priežasties ir neįsivaizdavau, kad mane šimtu procentų suptų tik moterys, nes, atrodė, tiesiog nemokėsiu su jomis bendrauti. Ta vyriška energetika, kuri mane gaubė nuo pat mano darbinės karjeros pradžios, ir nulėmė kirpėjo specializacijos kryptį.

– Įdomu, ar mokate skusti barzdas, tvarkyti ūsus? Ar šie darbai labiau vyriški nei moteriški?

– Taip, žinoma, kad moku! Tai – mano kasdienio darbo dalis. Mano tikslas, kad vyras atėjęs pas mane gautų pilnai visas paslaugas ir nereikėtų jam vaikščioti po kelis salonus: vienur apsikirpti, kitur – susitvarkyti barzdą, antakius, ūsus ar pasidaryti makiažą, tarkim, prieš fotosesiją ar filmavimą. Stengiuosi, kiek leidžia galimybės, gilinti ir plėsti savo žinias visose šiose srityse.

Toliau kalbant apie barzdas ar ūsus, tai – šiai dienai yra neišvengiama, todėl rekomenduočiau vyrų plaukų kirpimo meistrams gilintis bei tobulėti būtent šioje srityje. Panašu, kad su šia mada mes gyvensime dar ilgai. Ir kodėl gi ne? Tai yra gražu, tačiau su viena sąlyga: barzda ir ūsai turi būti tvarkingi ir prižiūrėti.

Lauros Zaleckienės kūryba

– Kaip jau supratome vyriškoje draugijoje – tarp kolegų ir klientų – jaučiatės it žuvis vandenyje.

– Kaip jau minėjau, taip jau yra, kad man tai – itin emociškai patogi draugija, kurioje nejaučiu suvaržymų. Pokalbiai su vyrais visada vyksta įdomiomis temomis, sprendimai ir požiūriai visuomet konkretūs, tvyro stipri energetika. Tai – viskas, ko reikia, kad galėtum pasikrauti stiprios energijos užtaiso!

Lauros Zaleckienės kūryba

– Turbūt pagrindiniu jūsų modeliu visuomet būdavo sutuoktinis, kuris pirmasis savo „kailiu” išbando įvairias mados tendencijas, netikėčiausius įvaizdžius?

– Čia tai visai neatspėjote (juokiasi). Jau prieš daug metų nuskutau savo vyrą plikai, patrumpinau barzdą ir padovanojau pilną komplektą įrankių, kad viską galėtų pats susitvarkyti. Nes aš, kaip juokiamės drauge su vyru, darbo į namus nesinešu. O visus bandymus darau su savo klientais, tie, kurie linkę eksperimentuoti ir nebijo naujovių. Visuomet labai džiaugiuosi jų ryžtu ir noru išsiskirti iš minios.

– Sakykite, kokios šį sezoną vyrauja tendencijos vyrų kirpimų, šukuosenų srityje?

Pasaulyje dabar „trendas“ numeris vienas – „Mullet“ kirpimas.

– Vienareikšmiškai lieka madingas kirpimas, kuomet šonai yra trumpi, o viršugalvis – ilgesnis. Tai – pats patogiausias priežiūros prasme vyriškas kirpimas, todėl jis taip ilgai ir dominuoja madoje. Prieš keletą metų šis kirpimas buvo visiškai naujas gūsis, o dabar jis jau pradedamas priskirti prie klasikinių vyriškų kirpimų kategorijos. O klasika visais laikais yra madinga.

Lauros Zaleckienės kūryba

Labai didelę įtaką vyriškai madai ir sušukavimams padarė karantinai. Jau po pirmojo buvo galima akivaizdžiai pastebėti vyriškų plaukų ilgėjimą. Vyrai pradėjo auginti plaukus. Ir valio! Tik su šiuo madingu įvaizdžiu vyrams irgi nereikėtų pamiršti, kad plaukus reikia prižiūrėti, ir, karts nuo karto apsilankyti pas savo meistrą. Ypač auginimo periodu, kuomet labiausiai sunku pačiam tvarkytis, o vyriška plaukų kirpimo forma vis tiek turi būti išlaikyta.

Šukuosenos tapo nebe tokios griežtos ir „sulaižytos“. Vyras turi būti susišukavęs, tačiau turi atrodyti taip, kad neįdėjo į tai per daug pastangų.

Labai sparčiai įsitvirtina madoje garbanoti vyriški plaukai. Tenka meistrams prisiminti net cheminio garbanojimo technikas, kurias vis dažniau tenka naudoti vyriškiems plaukams.

Pasaulyje dabar „trendas“ numeris vienas – „Mullet“ kirpimas. Klientams jį būtų galima apibūdinti kaip 1980-1990 metų Arvydo Sabonio ar Šarūno Marčiulionio šukuosenas. Šį kirpimą vadinu absoliučia karantino tendencija, nes šonus ir priekį galima nusikirpti pačiam, o gale – plaukai lai auga.

Tiesa, daug pasaulinių tendencijų Lietuvoje neprigyja, tačiau smagu pasidžiaugti, kad „Mullet“ kirpimas labai sparčiai įsigalėjo ir pas mus. Tai galima pamatyti tarp jaunų žmonių, kurie negyveno sovietiniais laikais ir tai – jiems neatrodo kaip atgyvena. Kaip bebūtų, viskas jau yra išbandyta, mada sukasi ratu, keičiasi tik tam tikros detalės.

Lauros Zaleckienės kūryba

– Laura, gal prisimenate kokių nors juokingų, kurioziškų situacijų iš savo darbo kasdienybės?

– Pamenu, turėjau klientus, trijų draugų kompaniją, kuri turėjo bendrą verslą ir eidavo visi kirptis pas mane vienu metu. Juos priimdavau nuo septintos valandos ryto, kol dar nedirbdavo salonas. Ir kol aš juos visus paeiliui kirpdavau jie aptardavo visus savo verslo reikalus ir turėdavo tarsi kas dvisavaitinius įmonės susirinkimus. Tai man būdavo keista, bet kartu ir smagu, kad klientai gali savo meistru pasitikėti, kad svarbūs pokalbiai neišeis į viešumą. Būtent dėl šios priežasties visos kurioziškos ir linksmos situacijos lai lieka tarp manęs ir mano klientų. Nors darbe juoko iki ašarų būna labai dažnai. Ir tai yra dar viena priežastis kodėl dievinu savo darbą!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)