Šiandien – labai neįprasti kvepalai, jie ypač keisti savo absoliučiu paprastumu. Jų pagrindinę kvapo stygą užuos net ir tie, kas nemoka prancūziškai (aš moku), arba tie, kas šiaip labai blogai skiria kvapus (aš juos skiriu gerai). Tačiau sukurti tokį stebuklą gali tik keli žmonės pasaulyje – tikriausiai žinote, kad parfumerija kuriama, nepriklausomai nuo skambių dizainerių etikečių, vos saujelės kvapo kūrėjų, kurie beveik visi yra prancūzai (yra vienas kitas amerikietis, vokietis, austras, net meksikietis), ir tai itin reta profesija.

Kvepalai „Hermes Cologne – Eau d‘orange verte“ (žaliojo apelsino vanduo) skirti vyrams ir moterims, arba moterims ir vyrams, yra sukurti prancūzų parfumerės Françoise Caron, kurios brolis yra dar produktyvesnis už ją kūrėjas Olivier Cresp (jam priklauso, pavyzdžiui, tokie amžini vyriški kvepalai, kaip Dune pour Homme – Christian Dior).

Pati Françoise Caron pradėjo kurti kvepalus 1975 metais ir vos po ketverių metų sukūrė šį šedevrą, apie kurį ir kalbėsime: turbūt vieną iš rafinuočiausių apelsinų kvepalų, kurių tyrumas ir išbaigtumas yra stulbinantys. Tai neįtikėtinas 1979-ųjų kūrinys: vos pasipurškus, atrodo, lyg jie būtų sukurti vakar.

Kvepalai „Hermes Cologne – Eau d‘orange verte“

Ir nors vėliau kūrėja pagamino daug išskirtinių kvapų, pavyzdžiui, Gio – Giorgio Armani (1992), Fleur d‘Oranger 27 – Le Labo (2006) ir nuostabiai drąsius avietinius Apparition – Ungaro (2004), bet šis apelsinų grynuolis buvo ir liko jos kūrybos viršūne, tapo Hermes mados namų gaivumo simboliu ir parašu, ir turbūt standartu, link kurio stiebiasi daugybė apelsininių kvepalų kūrėjų visame pasaulyje.

Jis yra visų apelsinų motina ir tėvas, ir net tokie kvapai, kaip garsiojo Jean-Claude Ellena „Bigarade Concentree“, apie kuriuos rašiau, kad jie yra kaip laiminga pabaiga po sunkvežimiu (žr. čia), žiūri į žaliąjį Hermes apelsiną, užkėlę galvas.

Tąsyk rašiau: „įsivaizduoju apvirstantį sunkvežimį su apelsinais, ir tie apelsinai ir kiti citrusiniai vaisiai užpila mane, kaip žalia, oranžinė ir geltona banga, pradeda prieš akis vyniotis visas mano gyvenimas, ir tada pasigirsta angelų giedojimas, ir paskutinė mintis yra „o Dieve, kaip kvepia apelsinais“.

Stiprūs žodžiai. Geras aš rašytojas, pasakysiu jums.

Kalbant apie citrusą, dar yra mano draugės dievinami (bet jau ne apelsininiai, o greipfrutiniai) Moschino Cheap & Chic I Love Love – ten, kaip jau sakiau, yra grynas greipfrutas, tiesiog trykštantis, kaip tas vaisius, kurį vaikystėje pjaudavo per pusę ir valgydavai šaukšteliu, ir jeigu per daug entuziazmo būdavo, tai viskas aplink apsitaškydavo tomis kvapniomis sultimis.

O dar štai, kadangi jūs labai mėgstate skaityti apie mano draugę, tai tie apelsino kvepalai „Orange Sanguine – Atelier Cologne“, kuriuos ji iš manęs atėmė. Tik, žinoma, ten yra raudonasis, kruvinasis, o ne žaliasis apelsinas (kvape yra didelis skirtumas): žr. čia.

Šiandien aptariami kvepalai, nors ir jų aromatas labai aiškus – žaliasis apelsinas – yra sukurti toli gražu ne paprastai. Pirmasis, viršutinis kvapas, yra iš mandarinų ir citrinų, ir dar mėtų, ir juodųjų serbentų lapelių (jei esate mokęsi apie vynus, tai jums nebus naujiena juodųjų serbentų kvapai, kurie yra vieni iš labiausiai atpažįstamų). Centre yra papajos ir mangai, šiek tiek šilto, saldaus vaisiškumo, ir pagaliau fiksuojantis ir kvapą pratęsiantis pagrindas iš pačiulio ir samanų. Bet kuriuo atveju tai yra apelsinų kvapas, toks tiesiai į tarpuragę.

Jis nudžiūva sudėtingai, gali savo rūgščiais atodūsiais priminti neprarūgusį, dar skanų, mylimo žmogaus prakaitą, ten yra šnerves kutenančios mėtos, kaip iš vasariško kokteilio (deja, atitinkamų gėrimų, alkoholinių sudėtinių dalių, minėti man neleidžia įstatymai, tai aš jų ir neminėsiu), bet kvape nėra jokio nuovargio, jokio ištižimo, jokių dejonių ar skundų – tai yra nesibaigianti gaiva ir lengvabūdiškas optimizmas, švarūs balti medvilnės marškiniai, stiklinė gazuoto vandens su citrina ar apelsinu, kurortas, saulėkaita, gaivus vėjas.

Tai yra vieni stipriausiai nuotaikas atspindinčių kvepalų pasaulyje. Nieko negali būti geriau už žalią apelsiną. Net ir mano rašymai ne visada pataiko taip tiksliai ir gerai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)