Atsimenate, rašiau čia apie vokiškus senovinius kvepalus Nr 4711, tikrąjį Kelno vandenį iš XVIII amžiaus, tai yra, odekoloną.

Šiandieninis kvapas, kurį aptarsiu paskutinėje 2020 metų apžvalgoje (nebent kažkas man atsitiks, ir nuspręsiu išleisti vieną be eilės, juk žinote, kaip lengvai ir gausiai rašau), yra iš tos pačios grupės. Jis iš esmės ir vadinasi odekolonu: parfumerijos namų Acqua di Parma (itališkai: Parmos vanduo, o jūs galvojote, kad Parmoje tik kumpis garsus, Prosciutto di Parma, ir sūris Parmigiano Reggiano) gaminys vadinasi Colonia Essenza. Tai yra – odekolono esencija, odekolono dvasia, odekolono širdis.

Andrius Užkalnis

Ir tikrai, šis kvapas yra kirpyklos, labai brangios kirpyklos, kur nors Milane, Florencijoje ar Romoje, o gal Niujorke arba Čikagoje, kvapas: kur niekur neskubama, ir kur viskas yra apie amžinuosius švaros ir priežiūros malonumus. Sukurtas neseniai, vos 2010 metais, šis kvapas absoliučiai nefiksuotas laike ir parfumerinėje madoje, jis gali būti absoliučiai iš bet kur. Acqua di Parma nerašo kvapo autoriaus, o gaila. Bet su itališkais kvapais tai labai dažnai pasitaiko: čia Prancūzijoje ir Amerikoje nurodoma autorystė jau senokai, o Italijoje labai daug kas yra senoviškai daroma, ir tame yra tos šalies begalinis žavesys: jie neskuba kompiuterizuotis ir modernizuotis, nes yra pernelyg užimti vynu, sūriu ir bendravimu tarpusavyje.

Jei kas nors siekiate panašios kirpyklinės, senamadiškos gero vyriško gyvenimo ekstazės, galite bandyti Aramis by Aramis (1965), kuris sėkmingai parduodamas jau 55 metus, Azzaro pour Homme (1978), apie kurį vis noriu parašyti, ir nepamainomą amerikietišką itališkojo stiliaus eliksyrą – JAV parfumerijos namai Aramis, kvapas: Tuscany iš 1984-ųjų metų (Straipsnio nuoroda štai čia).

Acqua di Parma Colonia Essenza nurodyti kaip tinkami ir vyrams, ir moterims, tačiau, kad ir kaip bežiūrėčiau, tai visgi yra labiau su vyrais siejamas kvapas. Retai tai sakau, gal todėl, kad šventės. Šimto mililitrų buteliukas kainuos apie šimtą eurų, gal truputį daugiau – negaila juk valandos atlyginimo už tokį puikų kūrinį? Man tikrai negaila. Ir šito paerzinimo apie pinigus man jums irgi negaila, manau, kas savaitę jį rašinėsiu 2021 metais, tebūnie tai gerų darbų, gerų uždarbių ir pasididžiavimo metai.

Mano meistriškai darytoje fotonuotraukoje neatsitiktinai odekolonas parodytas šalia mandarino ir citrinos: kaip ir daugelio kirpyklos kvapų, viršutinės natos yra beveik vien citrusinės: šiuo atveju čia ir citrinos, ir mandarinai, ir apelsinai, ir bergamotė, ir greipfrutas, ir petigrenas (karčiojo apelsinmedžio lapų ir šakų esencija, ištraukta karštais garais).

Paskui, viršutinėms natoms nudžiūvus, suskamba gėlės, kurios ir sudaro, kartu su citrusais, tą labai brangaus muilo kvapą – kai kas yra pasakęs, kad taip kvepia brangiausias muilas pasaulyje: čia ir rožė, ir pakalnutė, ir jazminai, ir paskui dar prieskoninis rozmarinas ir gvazdikėliai. Pagaliau, galiausiai nudžiūvus viskam lieka ilgalaikiai, sūrūs ir gilūs, lengvai dūminiai pačiulio, muskuso ir ambros kvapai.

Taip, šis odekolonas – tai nuostabiausias iš visų muilų. Tai užsienietiškas žurnalas su kvepalų pavyzdžiais, kuriuos reikia patrinti. Tai tas jausmas, kai, išvyniojant brangią dovaną, viskas fantastiškai pakvimpa tiesiog jūsų rankose.

Tai visi geriausi pasaulio viešbučiai, kuriuose gyvenau ir dar gyvensiu, ir tai yra jausmas, kai esi, kaip sako negudri patarlė arba motyvacinis posakis, „geriausias savo paties variantas“. Esu sužavėtas, rekomenduoju ir jums.

Gerų jums metų, gyvenkit, kaip aš, ir būkite linksmi, geri aplinkiniams ir energingi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)