John Varvatos mados namų kvepalai Vintage yra šių laikų retenybė. Jiems tik 14 metrų, jie yra sukurti 2006-aisiais, o įspūdis toks: tokio stebuklo jau nebegamina. Šiame kvape nieko generinio, jokio naujųjų laikų vandeningo politinio korektiškumo, tik sumaišytas tirštas kokteilis, nuo kurio norisi tik vieno: dar daugiau šių kvepalų.

Kvepalus amerikiečių dizaineriui John Varvatos kuria Rodrigo Flores-Roux, maištininkas ir genijus, kuris yra pernelyg ekscentriškas, kad jį kviestų daugelis garsiausių mados namų. Jis yra neformatas, chuliganas, maištininkas. Aš rašiau portale DELFI apie jo nuostabų medžio ir prieskonių kūrinį, originaliuosius John Varvatos kvepalus, kuriuos pirkau įsimintinoje kelionėje į Zalcburgą, ir apie jūrinį šaltą kokteilį iš sūraus vandens ir vėjo, ir apie dūminius ir tamsius, maištingus Dark Rebel Rider. Rodrigo Flores-Roux yra meksikietis, jaunystėje persikėlęs į Prancūziją mokytis ir dirbti, bet liko meksikietiškas požiūris į gyvenimą ir į kvapus - su daug dramos, prieskonių, ryškių spalvų.

“Vintage” reiškia gamybos metus (vynui arba brendžiui), o perkeltine prasme - kažką seno, išlaikyto, subrandinto.

Pirmasis pasipurškimas primena tekilos arba romo barą, kur kvepia plevenančiais ore prieskoniais, kuriuos kilnoja ant sparnų nematomi puolę angelai, liūdesį skandinantys stipriuosiuose gėrimuose. Neatsitiktinai: aromatas atsidaro kadagiais, kurie yra gėrimų sudėtinė dalis, o dar ten užuodžiu Viduržemio jūros saulės įkaitintas žoles ir levandas.

A. Užkalnio kvepalai

Viskas greitai džiūva ir atsiranda salsvai nuodėmingi pačiuliai, toks hipių aliejus, kuriuo jie tepasi plaukus, rūkydami žolę ir graibydami savo apsirūkiusias pateles, ir pušų sakai, gal dar ir pušų spygliai. Aprašyme yra jazminai, kurių aš neužčiuopiu, galbūt todėl, kad pačiuliai labai dominuoja, kaip ir atsirandančios nudžiūvime tonkos pupelės, taip pat moteriškų odinių striukių oda ir tabakas, gal ir cigarų dėžė, arba neišvėdinti labai gero, aromantingo pypkės tabako dūmai.

Ar dar leidžiama Lietuvoje užuosti kvepaluose tabako ir stipriųjų gėrimų kvapus ir apie juos galvoti? Nesu tikras. O kaip tai paaiškinti vaikams ir paaugliams, kurie galiu rasti flakoną ir paklausti, kodėl čia kvepia apsirūkiusiais ir galimai išgėrusiais ilgaplaukiais dėdėmis ir nuogomis jų tetomis, kurios ant margų indėniškų kilimų šildo subines prie židinio, brazdina gitaras ir laikas nuo laiko tenkina kartu bevakarojančių veltėdžių lytinę aistrą, skambant muzikai iš besisukančių vinilo plokštelių? Dabar suprantate, kodėl šį kvapą jau greitai gali uždrausti?

Kvapas labai daugiasluoksnis, tačiau natos arti prilydytos viena prie kitos, užima laiko, kol išlukšteni, kaip ten viskas padaryta. Nuostabu, kad yra pasiektas saldumas, lipnumas, olfaktorinis tirštumas, visiškai nenaudojant vanilės, kuri paprastai būna tradicinis parfumerio pasirinkimas. Man patinka, kad nėra vanilės, nes jos neištrinama žymė yra prakeiksmas, kurio nenusiplausi vandeniu.

Taip kvepia prabangi dėvėtų drabužių parduotuvė San Franciske, kur senos odinės striukės ir džinsai po kelis šimtus dolerių ir kur laimingi apsipirkinėja japonų turistai. Arba gal tai senų ezoterinių knygų knygynas, kur dar yra aromatinės žvakės, sapnų gaudyklės, energiniai akmenys, gydomojo medžio lazdutės čakroms valyti ir juodojo gintaro karoliukai, skirti nešvankioms mintims kurstyti, aliejai namams kvėpinti ir kitokie dzindziliukai.

Kam netinka šis kvapas? Tai nėra jokia paprasta gaiva, tai ne citrusų dvelksmas su paprasta mediena bazėje, todėl jis jums turbūt nepatiks, jei esate be vaizduotės ir jums džiaugsmingiausios metų dienos yra tada, kai laukiate kamštyje prie prekybcentrio prieš šventes, kur visi važiuoja, kaip bevalės avys, pirkti šlamšto dovanoms, nes mat tokia tradicija. Taip pat jei esate ofiso planktonas ir jūsų didžiausia ambicija yra įtikti viršininkui ir nemokamai prisivalgyti ir prisigerti per kompanijos pikniką kaimo turizme, jums irgi nepatiks šis kvapas. Jei kasmet su džiaugsmu einate į visas muges mieste, nors puikiai žinote, kad ten prekiauja kaskart tuo pačiu šlamštu ir atmintinai pažįstate ne tik visus prekiautojus, bet ir visus šaukštus, bet jums ten patinka, nes ten nieko naujo, su tuo gimėte, su tuo ir pasensite - tada jums irgi nepatiks šie kvepalai.

Visiems kitiems linkiu geros nuotaikos ir gero kvepėjimo. Uostykit, kol neuždraudė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)