Šiam kvapui - beveik penkiasdešimt metų. Kaip man. Aramis 900 buvo sukurti 1973 metais, aš gimiau trimis metais anksčiau. Kas buvo 1973 metai? JAV prezidentas buvo Richardas Nixonas, kuris bus atstatydintas tik ateinančiais metais. Sovietų Sąjungos vadas buvo Leonidas Brežnevas, dar neblogai besilaikęs, ir jam buvo likę dar dešimtmetis gyventi. O Lietuvos sostinėje buvo dar buvo pastatyti tik keli daugiabučių rajonai - Žirmūnai, Antakalnis, Karoliniškės, bet Lazdynų dar reikėjo laukti. Nepriklausomybės dar reikėjo laukti septyniolika metų. Mūsų gyvenimas buvo skurdus, baisus ir sovietinis.

O Amerikoje tais metais sukūrė šiuos kvepalus. Sukūrė prancūzų parfumerijos kūrėjas Bernard Chant, vyresnės kartos (paskutiniai jo sukurti kvepalai buvo 1985 metais) - jis buvo sugalvojęs tokias legendas, kaip Aramis by Aramis (1965), Devin by Aramis (1978) ir Lauren by Ralph Lauren (1978). Šią klasiką labai mažai kas prisimena.

Kvepalų namai Aramis prasidėjo kaip tik vyrams skirtų kvepalų gamintojas: ant jų pakuočių nerašydavo For Men (Vyrams), nes ten moteriškų negamindavo.

Ant Aramis 900 parašyta Herbal - tai yra, žoliniai kvepalai. Taip nerašo ant kvepalų. Labai retai ant etikečių ką nors rašo apie patį kvapą. Beveik niekada. Ir tai yra oficialiai odekolonas - parašyta Eau de Cologne. Žinote, ką tai reiškia? Kelno vanduo. Taip kažkada vadinosi garsiausias odekolonas pasaulyje, Kölnisch Wasser, žymimas tik numeriu 4711, ir gaminamas nuo 1792 metų Vokietijoje (jį dabar gamina Mäurer & Wirtz). Kada nors reikės parašyti apie šią citrusų, rožių ir medžio klasiką - jei kvepalai išsilaiko apyvartoje daugiau nei du šimtus metų, jie kažko verti.

Kvepalai

Šiandien Aramis 900 galima nusipirkti Lietuvoje už 30 eurų, kas yra išvis ne pinigai, jei suprantate, ką noriu pasakyti. Jei neturite trisdešimties eurų odekolonui, ką aš galiu jums patarti - darbą susiraskite.

Šis odekolonas tik iš pirmojo pauostymo kvepia senamadiškai. Čia turbūt tas brutalus citrusų mišinys, kuris mus nukelia tiesiai į senuosius laikus: bergamotė, citrina ir apelsinas (toks tradicinis mišinys, lyg čia tiesiog jūsų akivaizdoje būtų tarkavę citrinų žievelę ir lupę apelsiną), petigrenas (kvapusis apelsinų aliejus) ir neroliai, kartieji apelsinai su saldaus ir metalinio kvapo mišiniu, ir visas tas mišinys trenkia, lyg būtumėt atidarę reto džino butelį, kur susimaišo įvairios botaninės sudėtinės dalys (botanicals), kurias anksčiau pridėdavo į gėrimą, kad užmuštų bjaurų pigaus alkoholio kvapą, o dabar tai tapo skoniniu pasirinkimu.

Vos pradžiūvęs, kvapas prasiskleidžia gvazdikais ir vilkdalgio šaknimi (orris root), kuris yra saldaus ir sūraus, kartaus ir pikantiško mišinys, slaptasis meilės kvapas, naudojamas, kaip afrodiziakas, o taip pat naudingas senaisiais laikais, norint atbaidyti blogio jėgas ir šmėklas.

Galiausiai, kvapas nudžiūsta į kerpes (kaip kvepia kerpės, visi žinote), marihuanos prisiminimų pačiulius ir muiliną, indišką vetyverį, kirpyklos ir karališko muilo aromato žolę. Ko trūksta? Medžio, žinoma. Šie kvepalai neturi jokio sandalmedžio ar kedro, tiesiog jiems nepriklauso. Čia kitokia struktūra ir kitoks sumanymas.

Kvapas daugiasluoksnis, narkotinis, svaiginantis, bet jis - ne pradedantiesiems. Šiais laikais tokių kvepalų retai besutiksi: žmonėms parduoda lengvo jūrinio skonio aromatus, kurie kvepėtų šaltu vandeniu, švelnia mediena ir galbūt lengvų gėlių ir citrusų atodūsiais, o šie kvepalai yra tinkami valdovui (kaip Czar - Van Cleef & Arpels), nuostabūs kvepalai iš Lietuvos laisvės metų, 1989-ųjų, kada nors aš apie juos parašysiu, iki smulkmenų išnagrinėsiu).

Aramis 900 yra galingi su saldumo ir žolių pamušalu, kaip senų knygų lentyna, šeimos relikvijos, šventi paveikslai, tapybos darbai, suskaitytų ir pageltusių, išdžiūvusių žurnalų stirtos, vaizdai pro langus, kurių negali nupirkti už pinigus (nes per langus rodo pilis ir rūmus), pilių akmenys, aptraukti samanomis, rūsiai, senos virtuvės ir jų rakandai, įrankiai ir indai - tai yra šimtmečių informacijos, palikimo ir prisiminimų kvepalai, tokie, kuriuos reikia pažinti ne greitai, o pamažu, gilinantis ir galvojant. Tokius šiais laikais sunku parduoti, nes jie yra pernelyg nemomentiniai, arba jie ištempia akimirką iki gana ilgos atkarpos. Aš džiaugiuosi, kad vis dar yra žmonių, kurie pasiruošę į juos gilintis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)