Initio - Oud For Greatness

Dabar nuo tos Oud For Greatness reklamos praėjo daugiau nei metai, ir ramia širdimi galiu į juos pažvelgti iš naujo. Juo labiau, kad spėjau su jais susigyventi, jie tapo kolekcijos dalimi, o ir vilniečiai juos pamėgo, sprendžiant iš to, kaip dažnai juos galima užuosti ten, kur ateina asmenys, kurie gali sau leisti už flakoną mokėti pusę minimalaus mėnesinio atlyginimo. Tik tie žmonės nedirbo ir nedirbs už minimalų atlyginimą, taip kad tai jų neliečia.

Kvepalai kainuoja apie du šimtus penkiasdešimt eurų (ir Lietuvoje, ir civilizuotoje vakarų Europoje), Amerikoje – dar brangiau, apie pusketvirto šimto dolerių, nes amerikiečiai skatina rinktis amerikietišką prekę, o čia kvepalai iš Paryžiaus. Parfumerijos namai Initio gamina įvairius nepigius ir nišinius kvapus, ir šie, Oud For Greatness, yra sunkiai išverčiamas žodžių žaismas.

Pagrindinė kvapioji medžiaga – ūdas, dar kartais agarmedžiu pavadinamas, čia yra įkomponuotas į frazę, kuri reiškia maždaug „Ūdas didybės vardan“, arba „Ūdo pagiriamasis žodis didybei“. Trumpiau tariant, geriau mokykitės angliškai, jei dar neišmokote, kad tinkamai suprastumėte šio kvapo pavadinimo prasmę ir gylį.

Ūdas yra iš Azijos, taip kvepia agarmedis, tiksliau, ne pats agarmedis, o medžio šerdis, užkrėsta kilniųjų parazitų pelėsiais, paplūdusi aromatingais sakais, ir ūdo kvapas nėra sulyginamas su niekuo, kaip sakoma, neturi analogų nei paralelių.

Natūralus ūdo aliejus pasakiškai brangus, kokybiškiausia žaliava kainuoja dešimtimis tūkstančių dolerių už kilogramą, nors šiais laikais yra ir sintetinių atitikmenų, ir labai neblogų (esu rašes apie vienus kvepalus, pirktus Halės turguje už juokingus pinigus, kur buvo labai padori ūdo versija. Apie tai galite paskaityti paspaudę čia. Apie kitus, jau brangesnius, ūdo kvepalus (Ralph Lauren mados namų) rašiau, kaip apie erotikos bažnyčioje asociacijas. (Skaitykite paspaudę čia).

Ar šiuo atveju kvapas natūralus, ar sintetinis, man nelabai svarbu, labiausiai rūpinuos, kad jis gerai skambėtų galutiniame kūrinyje.

Pats agarmedis kvepia karališka prabanga, nekuklumu ir ritualais, kaip esu rašęs, tai karūnavimo kvapas, įšventinimo, popiežiaus išrinkimo kvapas, tai prabangiausia, ką galima išgalvoti, ir tinka vienodai ir vyrams, ir moterims. Jis visiškai netinka kukliems, santūriems, neryžtingiems žmonėms, arba tiems, kas nenori būti pastebėti. Jeigu slepiatės, jeigu esate drovūs, šis kvapas – ne jums.

Oud for Greatness kvepaluose taurusis medis yra sumišęs su prieskoniais (šafranu, kardamonu, muskato pipiru) ir saldžiaisiais vaisiais – džiovintais abrikosais, razinomis, ir dar nepaprastai subtilia, išdžiūvančia ir nežmoniškai kilminga balno odos rūgštimi, tai labai brangi augalinio raugimo portfelio oda, odiniai senų knygų viršeliai, čia pat ir cigarų (neuždegtų) dvelksmas, tik ką atidaryta cigarų dėžė, pergamentas, seni popieriai bibliotekoje, karščiu alsuojanti šventykla Indijoje ar Šri Lankoje, aukso parduotuvė Dubajuje, ir tuo pačiu šviežias kraujas, vabzdžiai, išgraužę senas lentynas, išdžiūvusios arbatžolės, gal jau pamiršti ir išsivadėję, bet dar audiniuose tebeplevenantys dūmai, tolimi spygliuočiai, saulės išdžiovinti eglių kankorėžiai.

Labai gero kvapo požymis yra jo nestabdantis ir nesustabdomas kompleksiškumas, jis labiau daugiasluoksnis ir dviprasmiškas, negu labai sudėtingo ir gerai parašyto scenarijaus filmas, jį galima skaityti ir sklaidyti, nagrinėti ir gilintis vėl ir vėl, ir tame yra didi pagarba kūrėjams.

Oud for Greatness nėra labai gyvuliška – labiau saldi ir vaisinė – ūdo versija, ir todėl kvapas labiau ceremoninis, labiau išeiginis, proginis, orkestrinis, simfoninis, negu žaismingas, provokatyvus ir seksualus (sekso jame nedaug, nors, žinoma, šios asociacijos labiausiai priklauso nuo vaizduotės, o ne nuo tiesinio sudėtinių dalių parinkimo). Aš galiu jį įsivaizduoti, kaip keliantį nepadorias mintis, antra vertus, man daug kas kelia nepadorias mintis, todėl čia nebūtinai bus kiekvieno žmogaus įspūdis.

Ar rekomenduoju šį kvapą dabar, praėjus daugiau nei metams nuo jo pirmojo pabandymo ir nuo to laiko, kai man buvo pasiūlyta jį reklamuoti? Taip, stačia galva ir nemokamai sakau: vienas geresnių dalykų rinkoje ir vienas geriausių būdų išleisti ketvirtį tūkstančio eurų. Kas yra pinigai? Tik skaičiai sąskaitoje. Pinigai ateina ir išeina, o tokie kvapai ir jų sukurti prisiminimai lieka amžiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)