Žinote, ką dažniausiai sako neišmanėliai apie kvepalus, parduodamus Lietuvoje? Kad čia specialiai Lietuvos rinkai pilstytas skystimas, kuris neatitinka to, ką galima užuosti iš bandomųjų flakonų („duoda uostyt vieną, parduoda kitą”) ir kad išvis „nelaiko”. Jeigu kas nelaiko, tai mano nervai, kai girdžiu tokius vapesius. Kiek jūs tikitės, kad tie kvepalai kvepės? Savaitę, mėnesį ar amžinai? Amžino apskritai nieko nėra, nebent Pūko radijo laidos ir Palangos J.Basanavičiaus gatvės baisios puošmenos.

Kvepalų tvarumas skiriasi. Citruso ir daugumos gėlių natos dingsta greičiausiai, paskui išnyksta žolės ir riešutai bei uogos, tada vaisiai, o ilgai laikosi prieskoniai, oda, smilkalai ir vanilė (pastaroji geriau nesilaikytų, nes lipnus jos aromatas dažniausiai yra prakeiksmas, kurį norisi nusilupti kartu su oda).

Bet jeigu jūs norite praktiškai nesunaikinamo kvapo, tai turiu jums pasiūlymą: marokietiška oda, Moroccan Leather iš nišinių parfumerijos namų Memo. Šie kūrėjai iš Paryžiaus nedaro nieko pigiai ir neparduoda bet kur. Flakonas kainuoja (nelygu kur pirksite) apie 260-300 eurų, ir tai yra gal ir brangiausi, pagal kainą parduotuvėje, kvepalai mano kolekcijoje (yra ir nebegaminamų, kurie gal ir brangiau kainuoja, bet juos perka ir parduoda interneto aukcionuose, todėl jų neskaičiuoju, mat nieko iš kolekcijos parduoti nesiruošiu). „Memo” parfumerijos istorija prasidėjo visai neseniai, 2007 metais, ir sumanymas buvo kvepalais pažymėti keliones ir lankytas pasaulio vietas - ten ir greipfrutai iš Argentinos, ir Italijos žydintys apelsinmedžiai, o kvapas, apie kurį šiandien kalbamės, yra, kaip jau sakiau, oda iš Maroko.

Marokietiška oda yra tradiciškai prie labiausiai plonų ir delikačių, ožio (ne karvės ar jaučio), augalinio raugimo ir dažyta gamtiniais, ne sintetiniais, pigmentais. Bent jau taip buvo iš pradžių. Nors ji pradėta gaminti tikrai Maroke, šiais laikais ją gamina ir toliau į Afrikos pietus, net šiaurės Nigerijoje.

Tačiau pats kvapas ir idėja yra būtent arabišai kalbančio miesto Šiaurės Afrikoje, siaurų gatvių, aukštų tvorų ir uždarų kiemų, kurių viduje ir yra visas gyvenimas, kur raižytas akmuo ir medžio pynės, arabiški ornamentai, ryškios spalvos ir kur Viduramžiai sustojo visiems laikams.

Buteliuko gražiu nepavadinsi. Iš tiesų, tai tokia radikali dizaino beskonybė, kad paskausta akys. Lyg kirviu kapoti stilizuoti ornamentai ir sklendžiantis paukštis etiketėje atrodo taip, lyg kažkas tyčia norėjo pasakyti - nepirkite šių kvepalų, bent jau nepirkite jų dėl etiketės.

Kvapas, oficialiai pažymėtas, kaip tinkantis vienodai ir vyrams, ir moterims, tiks bet kam, tik ne tiems, kas nori likti nepastebėtas, nes pjauna lyg peilis ir duria kaip arabiškas durklas.

Atsiveriantis greitai nublankstančiais mandarinais ir apelsinų žiedais, sumirga gėlių atspalviais ir suformuoja galingą, negailestingą, kaip smauglys stiprią odos kvapo bazę - dar ir su smilkalais, ir tonkos uogomis, ir muskusu, ir kirpyklos vetyverio putomis kažkur fone.

Kaip žinote, raugiama oda savo natūralaus malonaus kvapo neturi - jis yra baisesnis už bjaurų, tai mirties, lavonų ir puvėsių kvapas, ir tai, ką mes užuodžiame, prisiartinę prie odinės rankinės ar portfelio ar naujos odinės sofos, yra dirbtinių aromatizatorių kvapas, kurie parinkti tokie stiprūs, kad sudorotų ir suplėšytų natūralią smarvę. Tai pajėgia padaryti tik rytietiški smilkalai (daugelis jų yra iš tos pačios Afrikos), ir ta kombinacija yra intensyviausiai dominuojantis dalykas pasaulyje, ir šie kvepalai yra būtent tokie.

Jie yra absoliučiai nepamirštami, nesupainiojami su niekuo, jie - kaip žmogus, kuris įeina į kambarį ir iškart aišku, kad jis yra ir bus dėmesio centre. Tame kvape, nors jis ir yra apie musulmoniškąją Afriką, yra ir krikščioniškos bažnytinės didybės, kuri yra net ne iš mūsų laikų, o iš Viduramžių. Tame kvape - baisios paslaptys, siaubai, mistika, nuodėmingas minios, stebinčios mirties nuosprendį, smalsumas, čia ir nusikaltimai, bažnytiniu prieskoniu pagardintas pasileidimas, kaip seksas po šventais paveikslais arba vienuolės tvirkinimas tuščioje bažnyčioje, varvant karštam žvakių vaškui ant jos įkaitusio ir prakaituoto kūno. Tai kvepalai ne pradedantiesiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)