Su vyriškos mados ekspertu kalbėjomės apie 2019/2020 m. šaltojo sezono tendencijas, amžina klasika laikomus drabužius ir vyriškos mados renesansą.

– Sakoma, kad vakarų pasaulyje vyriška mada tarsi išgyvena atgimimą. O kokią situaciją turime Lietuvoje? Ar vyrai dažniau apgalvoja savo įvaizdį, išleidžia vis daugiau pinigų drabužiams ir aksesuarams?

– Situacija Lietuvoje gerėja. Ne kartą kalbėta, jog vyrai vis daugiau keliauja, laisvėja, plečia savo pasaulėžiūrą. Prie to prisideda ir socialiniai tinklai, nuomonės formuotojai, pasauliniu mastu atpažįstami stilingi vyrai bei – mūsų lietuviai. Nors ir pakankamai lėtu tempu, bet stilingus Lietuvos vyrus taip pat seka, iš jų semiamasi įvaizdžio idėjų.

Manau, vyrus puoštis įkvepia ir pasaulinė vyrų mados savaitė „Pitti Uomo“. Lietuvoje vykstanti vyrų mados savaitė taip pat prisideda prie bendro stiliaus kūrimo ir edukavimo.

– Iš jūsų perspektyvos žvelgiant – ar Lietuvoje vyrams, vis dėlto, yra, ką apsirengti? Ar turime užtektinai parduotuvių, galinčių pasiūlyti stilingą, o ne atgyvenusį vyrišką asortimentą?

– Manau, gerų parduotuvių vyrams Lietuvoje yra nepakankamai, todėl daugelis drabužius atsiveža iš užsienio šalių. Užtat džiugina tai, jog vyrai nebebijo pirkti rūbų internetu, tai tapo paprasta.

Turime parduotuvių, kurios vis atsidaro ir stengiasi atvežti kažką naujo, bet vyrams pradeda nebeužtekti tik gražaus rašto kostiumo, jiems svarbu ir gera audinio kokybė. Taip pat pastebiu, jog trūksta parduotuvių, kuriose dirbantys konsultantai ne tik parodytų persirengimo kabinas, bet ir patartų kuriant stilių.

– Kokios tendencijos pastebimos vyrų 2019/2020 m. rudens ir žiemos kolekcijose? Kokie audiniai, raštai, spalvos, siluetai dominuoja šį sezoną?

– Pažvelgus į pasaulinio lygio dizainerių podiumus, tendencijų iš tiesų daug. Kalbant apie vyriškas – šiemet populiaru kostiumą vilktis ant nuogo kūno. Bet tai, mano nuomone, yra drąsus sprendimas, tinkantis tik mados industrijoje besisukantiems žmonėms. Aksominiai švarkai ar kostiumai – dar viena tendencija žiemos švenčių sezono metu.

Šiųmetės madingos spalvos – balta, rusva ir visi rusvos atspalviai. Taip pat ryškesni variantai: smaragdinė, žalia, vyno spalva. Lietuvos vyrai labai mėgsta mėlyną ir pilką spalvas – su jomis galima protingai sužaisti, pavyzdžiui, renkantis vieną iš šių metų trendų – monochromatinį įvaizdį. Tai reiškia, jog rengiamės viena spalva nuo galvos iki kojų: pilki marškiniai, pilkas kostiumas, pilkas kaklaraištis ir net batai. Dar vienas trendas, atėjęs iš Japonijos gatvių, – raudonos ir smėlio spalvos derinimas.

– Kas šiandien diktuoja vyriškos mados taisykles?

– Pagrindinis mados taisyklių diktuotojas dabar, mano nuomone, yra socialinė medija. Taip pat didžiųjų pasaulinių prekių ženklų kolekcijos – jos dažnai padiktuoja sezono spalvas ir kirpimus.

– Kaip manote, ar vyrams apskritai reikia kas sezoną vadovautis tendencijomis? O galbūt mados taisyklės jiems – šiek tiek atlaidesnės nei moterims?

– Manau, kad sekti tendencijas galima, bet jų aklai vaikytis neverta. Moterys šioje srityje vis dar stipriai pirmauja, jos tikrai kruopščiau seka trendus ir joms tai puikiai sekasi.

Labai svarbus dalykas, kurį vyrai privalo suprasti apie prekių sezoniškumą – tai, kad nederėtų žiemą nešioti vasarinio kostiumo ir atvirkščiai. Tai – labai dažnai pastebima klaida. Taip pat vyrams patariu nebijoti derinti storos žieminės striukės su solidžiais kostiumais ir kaklaraiščiais.

– Kokius drabužius laikote amžina klasika, nepavaldžia laikui ir tendencijoms? Kitaip tariant, ką visada matysime jūsų parduotuvėje, nesvarbu, šiandien, ar po penkerių metų?

– Amžina klasika visada buvo ir išliks kostiumas. Kostiumų audiniai, kirpimai gali keistis, bet pats kostiumas, iš principo, nepasikeitė.

Smokingas yra vienas ryškiausių amžinos klasikos pavyzdžių. Tad jeigu kvietime į renginį nurodytas aprangos kodas – „Black tie“, privalu vilkėti smokingą.

– Situacija: į jūsų parduotuvę užsuka ganėtinai konservatyviai besirengiantis vyras. Klasikinis pilkas arba mėlynas kostiumas – jo kasdienis palydovas. Tačiau šį kartą jis pageidauja nedidelių, stilingų pokyčių savo aprangoje. Kas galėtų tapti tuo vienu akcentu, pagyvinančiu jo įvaizdį?

– Smulkūs akcentai, tokie kaip ryškios fantazijos ir kaklaraiščiai, gali padėti sukurti išskirtinį vaizdą. Dar vienas variantas – jei renkatės mėlyną ar pilką kostiumą, žvalgykitės jų su minimaliais tekstūriniais raštais, taip net ir paprasčiausias kostiumas atrodys neįprastas.

– TOP 5 dalykai, būtini kiekvieno stilingo vyro garderobe pagal „SuitSupply“?

– 1. „Smart casual“ įvaizdžiui – švarkas, kuris gali būti įdomesnio rašto, audinio.

2. Geras, kokybiškas kostiumas. Visų svarbiausia, tinkamo dydžio.

3. Nepriekaištingos kokybės paltas. Tai būtinas šaltojo sezono atributas.

4. Odiniai batai. Žiemai patariama rinktis aukštu aulu.

5. Sezono topas – megztukas aukštu kaklu, kurį galima drąsiai derinti prie kostiumų, ne tik prie laisvalaikio aprangos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)