Tačiau nepaisant to, kad šiuos kvepalus iš Paryžiaus nišinių namų Diptyque gali naudoti ir vyrai, visgi pirmasis įspūdis juos užuodus yra apie moteris. Moterims nereikės įsidrąsinti dėl šių kvepalų. Nes užplūsta pirma truputis baltųjų pipirų, paskui svaigios gėlės (frezijos), ir nudžiūva medžio pagrindas, kuris tas gėles tebelaiko plevenančias ore. Ir viskas, toks paprastas kvapas, kuris man primena vaikystę Kaune, nes mano močiutė buvo gėlininkė, ir pardavinėjo bijūnus, astrus ir kvapiuosius žirnelius Žaliakalnio turguje. Pilnas daržas būdavo gėlių. Verandoje būdavo gėlės. Kambariuose būdavo gėlės. Aš užaugęs, kaip žiedas tarp žiedų.

Diptyque yra palyginti nauji parfumerijos namai, kurie pradėjo nuo kvapiųjų žvakių ir pradėjo kvepalus kurti 1968 metais. Daugelis kvapų pavadinti pagal dvi pagrindines kvapo natas, ir turbūt todėl firma vadina save Diptyque, tai yra, diptikas, paveikslas iš dviejų dalių. Žinot, kaip būna triptikas? Tas iš trijų. O diptikas iš dviejų.

Šį kvapą, užliejantį žydinčio vasaros gėlyno svaiguliu, sukūrė viena nedaugelio pasaulyje žinomų parfumerių moterų (nes didžiąją dalį kvepalų kuria vyrai, taip, tai labai seksistinė ir tradicinė profesija), prancūzė itališka pavarde, Olivia Giacobetti. Ji išgarsėjo figų kvapo panaudojimu (Philosykos iš Diptyque, populiariausias šių namų kvapas, sukurtas 1996 metais, ir parduodamas ligi šiol kaip išprotėjęs), o mane sužavėjo jos Idole Eau de Parfum iš Lubin, mistinis ir kultinis apeigų kvapas, ne veltui gavęs stabo vardą (žodis ir reiškia “stabą”), su aliuzijomis į pirmykščių tautų kraupius ritualus - ten romas, apelsinas, cukrašvendrės, sumišusios su Afrikos juodmedžiu ir smilkalais, lyg koks aukojimo ritualas, kur beveik lauki, kad kažką prikals prie kryžiaus arba sudegins ant laužo. Parašysiu kada nors ir apie tuos kvepalus, jei geri būsite.

Diptyque Ofrésia

O tos gėlės iš Ofrèsia yra neeilinės: tai kvapnumas, kuris yra gausus, bet ne lipnus ir ne užkemšantis, tiesiog kaip kvapnaus vėjo ir gaivos škvalas, tik be drėgmės - tiesiog aromato alsavimas, kaip jausmas, išėjus Kalifornijoje į lauką pavasarį, kai žydintys sodai svaigina ir varo iš proto įvairių gėlių kvapais, rodos, besidengiančiais sluoksniais vieną ant kito. Tai smūginė banga, ateinanti ir vėl grįžtanti, tai gėlių triumfas prieš viską.

Nors šie kvepalai tikrai balansuoti moterims, vyrai atras, kad pasikvėpinus jais, jie jausis fantastiškai ir vyriškumas bus primpumpuotas, lyg steroidais. Visi vyrai, kurie yra pakankamai drąsus, kad kvėpintųsi gyvenime “moteriškais” kvepalais, nusipelno laimėti. Šie kvepalai Lietuvoje kainuoja apie 100 EUR - tai tikrai nėra didelė suma dirbančiam žmogui, dviejų kepsnių kaina (arba vieno labai brangaus kepsnio, jeigu valgote tokius, kaip valgau aš).

Šituos kvepalus radau, ieškodamas pakalnučių (Lily of the Valley) aromato, ir nors čia ne pakalnutės, bet labai panašu, o užvis panašiausia visu pojūčiu ir skambesiu. Saldumas su žalios natos atspalviu, gaivu kaip žemuogių sauja arba kaip šaltinio vanduo, kuris nuo šaltumo ir tyrumo atrodo saldus. Mano gyvenime tai vienas didžiausių eksperimentų, bet toks, kuris pasiteisino.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)