Anot kostiumų ekspertų, Lietuvoje yra nemažai stilingų vyrų – tokių, kurie skiria dėmesį savo išvaizdai, tačiau nesivaiko vienadienių madų. Stilingi vyrai tarsi iš prigimties suvokia, kad būtent nuosaikumas pasirenkant derinio spalvas ir aksesuarus įvaizdžiui suteikia rafinuotumo.

Stiliaus žinovai teigia, kad lietuvių vyrų žinių bagažas yra kardinaliai pasikeitęs, lyginant su praėjusiais dešimtmečiais. Informacijos apie audinius, jų funkcines savybes, kostiumų konstrukciją, yra daug ir ji prieinama kiekvienam. Todėl tinkamai pasirūpinti savo įvaizdžiu tampa kur kas paprasčiau.

„Retas ateina paveiktas močiutės auklėjimo pirkti drabužius „ant išaugimo“. Matyt, atsivėrimas pasauliui, keliavimas tam padarė didelę įtaką. Ne ką mažiau svarbu ir ženkliai padidėjusi drabužių pasiūla. Jei prieš 20 metų vienintelė vieta, kur galėjai įsigyti kostiumą, buvo „Lelija“, ir tas kostiumas tau turėjo tarnauti nuo vestuvių iki laidotuvių, dabar turime didesnį pasirinkimą“, – teigė G. Petrauskas.

P. Stumbra teigė pastebintis, kad vyrai Lietuvoje pradėjo kur kas dažniau puoštis ir šiais laikais skiria savo išvaizdai daugiau dėmesio.

Trumpai apžvelgdami tendencijas, ekspertai rekomendavo be klasikinių pilkų, mėlynų atspalvių kostiumų rinktis ir rausvas, žemės spalvas.

Pastaraisiais metais populiarūs ir žalsvi, levandų, šokolado atspalviai. Dar viena tendencija – laisvėjantis miesto vyro įvaizdis. Tapo įprasta derinti dalykinį kostiumą su sportine avalyne. Įsivaizduokite klasikinį mėlyną kostiumą, puikiai derantį su baltais marškinėliais ir baltais arba rusvais sportiniais bateliais. Elegancijos ir stiliaus ribos šiuolaikiniame pasaulyje yra gerokai praplėstos.

Vyriško įvaizdžio taisyklės

Vyriško įvaizdžio ekspertai taip pat pasidalijo dažniausiai pastebimomis stiliaus klaidomis:

1. Netinkamai pasirinktas kostiumas pagal progą

Tai galioja ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Anot ekspertų, netinkamai pasirinkus aprangą žmogus momentaliai iškrenta iš konteksto.

„Į parduotuvę užėjus pirkėjui, pirmasis mūsų tikslas yra išsiaiškinti, kokiai progai jam reikia kostiumo. Jei yra poreikis pirkti kostiumą darbui ofise, tuomet ryškiai languotas, mėlynai raudonas kostiumas nebus geriausias pasirinkimas“, – apie svarbą rengtis „tinkamoje vietoje ir tinkamu laiku“ kalbėjo G. Petrauskas.

2. Atmestinas požiūris į savo įvaizdį

Tai ypač gaju, jei kalbama apie verslo, šou ir kultūros pasaulių renginius. Paprastai uždarų vakarų svečiams būna padiktuotas tam tikras aprangos kodas, jo ne tik rekomenduojama, bet ir būtina paisyti. Tai – viena iš pagarbos renginio organizatoriams dedamųjų.

„Įsivaizduokite, ambasada organizuoja šventinį renginį, o svečias atvyksta su nešvariais džinsais, numintais sportbačiais, džemperiu. Visų pirma, jis neadekvačiai atrodys kitų svečių tarpe, o antra, parodys nepagarbą vakaro kaltininkams“, – kalbėjo G. Petrauskas.

3. Netinkamai pasirinktas dydis

Žmonės netinkamą kostiumo dydį dažnai pasirenka per nežinojimą ir negebėjimą įvertinti savo kūno proporcijų. Vaikystėje švarkus ir kostiumus mums neretai pirkdavo „ant išaugimo“, bet šis įprotis gali išlikti ir suaugus. Per maži ir per dideli drabužiai – blogas tonas.

4. Netinkamai pasirinkti ilgiai

Klasikinis švarko ilgis – ties žmogaus riešu. Kitas būdas matuoti – nuo apykaklės viršaus iki švarko apačios turėtų būti tiek pat centimetrų, kiek nuo švarko apačios iki grindų. Švarko apačia turėtų tarsi padalinti žmogų pusiau – tai ideali proporcija.

Vyriško įvaizdžio taisyklės

Švarkas turi pilnai dengti sėdmenis ir iš švarko rankovės turėtų matytis maždaug 1 centimetras marškinių. Ir atminkite visam laikui – apatinė švarko saga yra nesegama!

Klasikinių kelnių ilgis – centimetras virš batų kulnas. Šiandien madingos ir trumpintos kelnės.

5. Netinkamai pasirinktas audinys

„SuitSupply“ ekspertai pastebi, kad vyrai neretai pasirenka netinkamus drabužių audinius. Pavyzdžiui, darbe vilki lininio audinio kostiumą, o šis audinys yra ypač glamžus. Kostiumas iš vilnos ar kitų šaltajam sezonui skirtų audinių šiltuoju periodu taip pat nėra tinkamas pasirinkimas.

6. Netinkamai pasirinkta spalva

Jei rausvo odos tono žmogus pasirinktų šviesiai rudą kostiumą, pabrėžtų savybes, kurių nereikia iškelti į pirmąjį planą. Spalvos pasirinkimas – individualus ir labai svarbus niuansas, sako ekspertai.

Jei galėtų, P. Stumbra iš vyrų garderobo mielai išmestų bordo spalvą – lietuviško gymio vyrams ji nėra pati tinkamiausia.

G. Petrauskas nepalaiko vyrų minties vilkėti šampano spalvos marškinius. Tai dažnas atvejis, kai jaunikis bando priderinti savo marškinių spalvą prie nuotakos suknelės. Tačiau tai – kiekvieno asmeninis pasirinkimas.

7. Prastai deranti marškinių spalva

G. Petrauskas įsitikinęs – marškinius prie kostiumo derėtų kruopščiai pasirinkti. „Derinant marškinius prie kostiumo reikėtų atsižvelgti į jų spalvinę gamą, audinio tekstūrą, raštus. Galima padaryti ir elementarių klaidų, jei derinsime dryžuotus marškinius, dryžuotą kaklaraištį ir dryžuotą kostiumą. Tiesa, yra ir išimčių iš taisyklės – yra žmonių, kurie moka suderinti iš pažiūros nesuderinamus dalykus.

„Nemanau, kad yra spalvų, kurios „pjaunasi“ viena su kita. Mados istorijoje yra buvę atvejų, kai raudona spalva buvo derinama kartu su violetine, dabar tai – klasika. Anksčiau žalia ir mėlyna atrodė sunkiai derančios, tačiau šiai dienai tai nėra teisybė. Manau, kad problema – ne tam tikrų spalvų derinimas. Svarbu, kad tų spalvų tiesiog nebūtų per daug viename derinyje.

Vyriško įvaizdžio taisyklės

7. Netinkamai parinktas kaklaraištis

„Jei užriši nemokšišką, storai atrodantį mazgą – šis aksesuaras tampa ne elegantiškas, o tarsi kilpa po kaklu. Taip pat labai svarbu pasirinkti spalviškai tinkantį kaklaraištį, derinkite audinių tekstūras“, – teigė G. Petrauskas.

Jam antrino ir P. Stumbra, teigdamas, kad užrištas kaklaraištis ir atsegta viršutinė marškinių sagutė – dar viena klaida, kurios reikėtų vengti.

8. Netinkamai pasirinkta kojinių spalva

Jei nenorite išsiskirti – rinkitės kelnių arba batų pratęsimą. Prie mėlyno kostiumo rinkitės mėlynas kojines, prie rudų batų – rudas kojines.

Arba ryškias kojines – netaikykite į standartinį variantą ir rinkitės išskirtines kojines. Tačiau nepersistenkite – jei ir kojinės, ir šlipsas, ir rankinė bus ryški, rafinuotumo nebeliks.

9. Ne vietoje ir ne laiku segama peteliškė

Peteliškės, anot ekspertų, tinkamos tik „Black tie“ renginiams. Šiais laikais šis aksesuaras tapo masinio populiarumo auka – buvo laikas, kai jos buvo ir mezgamos, ir iš medžio drožiamos, taip pat derinamos prie įvairiausių drabužių ansamblių. Rezultatas? Šis aksesuaras tapo nuvalkiotas.

10. Elementarios higienos nesilaikymas.

„Gali būti išsipustęs žmogus, bet batai – nešvarus, galva neplauta, o panagės pajuodę. Tai šaukštai deguto, kurie gadina bendrą įvaizdį. Netinkamai pasirinkti aksesuarai taip pat yra klaida – jų neturėtų būti per daug“, – kalbėjo ekspertai.

Išpuoselėto ir apgalvoto vyriško įvaizdžio pavyzdžiai pagal „SuitSupply“:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)