Tačiau kaip kvepėti, kai jus pakviečia švęsti Jėzaus gimtadienio, kuris yra, kaip daugelis žinote, gruodžio 25 dieną? Tam reikalingas kvapas, kuris nepatiks ateistams, agnostikams ir šiaip bedieviams, nes jis yra šokiruojantis ir pareiškiantis, kad yra aplink didesnių jėgų, negu žmogus. Trumpai tariant, pasipurški ir matai Dievą. Jei nesate bandę nelegalių narkotikų, šis kvapas (visiškai legaliai) bus arčiausiai to potyrio, kai pradedate regėti spalvas, užgroja dieviška muzika, iš dangaus nusileidžia angelai ir sako: "eime su mumis, dabar su kai kuo jus supažindinsime".

Kam: tiems, kas pakankamai suaugęs ir atviro ir smalsaus proto, kad gali pasipurkšti taip radikaliai, kad kvapas išspirs duris, užuot jas atidarydamas. Tai kvapas, kurį pirmą kartą pasipurškęs, skubėjau nusiplauti, nes man buvo šokas ir pasijutau nejaukiai. Tada nebuvau pasirengęs kvepėti Dievo kvapu. Reikėjo užaugti, kol tapau tuo, kas esu dabar, ir to kvapo nebebijau.

Trūkumas: visi sakys, kad kvapas kaip bažnyčioje. Jie nebus neteisūs: bažnyčia yra Dievo namai.

Metai: 2010

Montale Full Incense

Kvapas: tai intensyviausi jūsų kada nors uostyti ir perskrodžiantys smegenis Somalio smilkalai, labdano derva, o taip pat pačiuliai ir kedras, kuriuos užuos tik labiausiai patyrę uostytojai, nes jie susilydo su smilkalais. Tai kvapas, kuriame nėra viršaus, vidurio ir ilgai išliekančios apačios - jis vientisas ir kvepia praktiškai taip pat tik ką pasipurškus ir jau nudžiūvus.

Tai viena stipriausių mano uostytų projekcijų. Ir nė vieni kvepalai taip ilgai nesilaiko. Tiems, kas bijo kvepalų senėjimo ir gedimo, irgi gera naujiena: šitie nesikeis dešimtmečiais.

Smilkalai buvo viena iš dovanų, kurią atnešė kūdikėliui Jėzui trys karaliai, atėję iš rytų, iš Persijos žemių. Smilkalų kilmė, arba, tiksliau, jų atsiradimo istorija yra niūri: kažkada, kai nebuvo pasaulyje ritualinių paslaugų įmonių ir šarvojimo salių, reikėjo stipriausio kvapo pasaulyje, kad permuštų yrančio lavono kvapą, ir nieko nebuvo geresnio tam tikslui, nei degančios aromatinės dervos ir sakai. Kai Jėzui nešė auksą, smilkalus ir kvapųjį aliejų, smilkalų rinkinyje reikėjo tam, kad primintų apie mirtį ir žmogiškos būties laikinumą.

Šiame buteliuke yra viskas: pačios Kalėdos su egle, dovanomis ir puošmenomis (nors tai ne vienintelis kalėdinis kvapas rinkoje - daugelis pušimis ir prieskoniais kvepiančių aromatų yra laikomi tinkamais Kūčioms ir Kalėdoms), Artimieji Rytai su jų prieskoniais ir karščiu, kur gimė Išganytojas, prakartėlė (kedras ir pačiuliai duoda tą šiek tiek gyvulišką, pirmykštį kvapą) ir Kalėdų nakties stebuklas, kai kalba gyvuliai ir pakilusi Kalėdų žvaigždė švyti baugiais šventais spinduliais, nes įvyko tai, ko paprasti žmones išsyk nesuprato ir suprasti negalėjo. Ne veltui pas piemenėlius atėjo angelas ir paaiškino jiems, kur reikia eiti ir ką sveikinti: patys nebūtų supratę. Ir tas angelas, manau, irgi buvo pasipurškęs tiksliai tokiu kvapu, nes angelai bet kaip kvepėdami pas žmones neina.

Montale Full Incense Lietuvoje galima pirkti už maždaug 80 EUR (100 ml flakonas). Brangu? Gal ne pigiausi pasaulyje, bet ar galite sakyti "per brangu", kai čia buteliuke yra Dievas, šventoji visuotinė Bažnyčia, nuodėmių atleidimas ir amžinasis gyvenimas? Gerų jums švenčių ir gražaus Kristaus gimtadienio.

Andrius Užkalnis rašo apie kvepalus ir maistus portale www.laukineszasys.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)