Sveikos gyvensenos, savęs puoselėjimo metodai yra ne ką mažiau svarbūs ir vyrams. Laikai, kai ypatingo dėmesio skyrimas savo išvaizdai buvo išskirtinai damų prerogatyva, jau praėjo. Šiuolaikiniam vyrui rūpinimasis savo išvaizda tapo neatsiejama sėkmingo, respektabilaus žmogaus įvaizdžio dalimi, o asmeninė priežiūra jau seniai nebesiejama tik su skutimusi ir elementariomis higienos procedūromis.

„Naudoju bent penkis atskirus kremus veido ir kūno odai puoselėti. Mano kosmetinėje visuomet galima rasti odos priežiūros priemonių, kurias naudoju ne tik namie, bet ir po treniruotės sporto klube.

Rūpinuosi savo oda, bet nelaikau savęs gražuoliu. Man patinka Jacko Nicholsono žodžiai – „Džiaugiuosi, jog nesu gražus“, – juokiasi aktorius Ramūnas Rudokas.
Ramūnas Rudokas

Galima vienareikšmiškai teigti, kad dauguma vyrų odos estetinių problemų dažnai priklauso nuo vyrų odos sandaros specifikos. Tad būtina atsižvelgti į šias ypatybes tam, kad būtų parinkta atitinkama priežiūros programa.

Vyro veido oda skiriasi nuo moters.

Vyrų oda dažnai būna grubesnė, joje daugiau riebalų, prakaito liaukų ir, žinoma, didesnis plaukuotumas. Didesnis testosterono kiekis lemia tai, kad vyrų oda yra storesnė, joje daugiau kolageno. Dėl didesnio kolageno kiekio vyrų veido oda gali atrodyti ženkliai jaunesnė, nei to paties amžiaus moterų veido oda todėl, kad odos senėjimo procesai yra susiję su kolageno kiekio mažėjimu.

Tačiau senėjimo požymiai – raukšlės, hiperpigmentacija ir kitos estetinės odos problemos – nors ir pasireiškia žymiai vėliau, bet, deja, ryškiau ir yra sunkiau koreguojamos.

„Kiekvienas save gerbiantis vyras turi save prižiūrėti. Manau, kad odos grožis priklauso ne tik nuo genų, bet ir nuo to, kuo jis kvėpuoja, ką valgo ir kaip gyvena. Pozityvus žmogus visada švytės ir spinduliuos grožiu.“, – pasakojo žinomas verslininkas, Sigitas Martinavičius.
Sigitas Martinavičius su žmona Natalija

Maždaug nuo 40-45 metų vyrų organizme sulėtėja testosterono gamyba, o apie 50-us metus sumažėja odos riebalų sintezė ir prakaito liaukų aktyvumas. Visa tai palaipsniui skatina odos plonėjimą ir sausėjimą. Dėl išsivysčiusio kapiliarų tinklelio atsiranda daugybė kraujagyslių problemų, susijusių su amžiumi, tokių, kaip rozacėja (rausvieji spuogai) ir teleangiektazija (kraujagyslių žvaigždutės).

Be viso to, vyrai daugiau rūko ir dažniau vartoja alkoholį, kas neigiamai veikia odos paviršių.

Ar žinote, koks yra rūkymo poveikis odai?

• Rūkant nukenčia kapiliarai;

• Vienas cigaretės dūmas paskleidžia apie milijardą laisvųjų radikalų;

• Oda praranda spindesį, elastingumą;

• Atsiranda geltonai pilka pigmentacija, cistų ar juodų taškelių;

Tabakas lėtina odos gijimo procesus;

• Rūkymas paspartina raukšlių atsiradimą;

• Ankstyvas plaukų slinkimas.

„Grožis – man yra juodas darbas. Kai pradeda veržti rūbai, pradedu pasninkauti. Daug dirbu, daug sportuoju, taip pat labai padeda barniai su žmona.“, – juokauja žinomas serialų ir filmų sumanytojas ir prodiuseris Rolandas Skaisgirys.
Rolandas Skaisgirys

Rūkymo poveikis odai išties gali palikti rimtų padarinių. Kepenys, bandydamos pašalinti kenksmingas medžiagas iš organizmo, yra nuvarginamos ir nebegali deramai atlikti savo įprastų funkcijų, dėl to oda praranda spindesį, papilkėja.

Taip pat rūkymas paspartina raukšlių atsiradimą, oda greičiau suglemba, tampa neelastinga. Kuo daugiau cigarečių surūkoma, tuo prasčiau oda atrodo. Taip pat galima paminėti ir fizinį rūkymo poveikį odai. Ar atkreipėte dėmesį, kad rūkant prisimerkiama? Ruošiantis įtraukti dūmą yra sučiaupiamos lūpos. Tai kartojant nuolatos, susidaro raukšlės aplink akis bei pagilėja raukšlės aplink burną.

Rūkymas stabdo kraujotaką, todėl yra labai svarbu ją gerinti. Stimuliuoti kraujagyslių veiklą galima įvairiomis priemonėmis. Vienas iš būdų yra pirtys – tai puiki kapiliarų treniruotė. Pirtyje sušylama, todėl kapiliarai išsiplečia, o išėjus iš pirties, oras būna daug vėsesnis, todėl kapiliarai greitai susitraukia.

Nuo to, kaip oda bus prižiūrima kasdien, kaip ji bus nuvalyta, priklauso visų vėliau naudojamų priemonių veikimas. Nepilnai pašalinti nešvarumai, riebalų bei prakaito likučiai blokuoja poras, todėl oda sunkiau kvėpuoja, sunkiau į odą patenka veikliosios medžiagos – sutrinka visos jos gyvybinės funkcijos ir reakcijos. Po kurio laiko raginis epidermio sluoksnis sustorėja, nes būna pažeistas jo natūralus atsisluoksniavimo procesas, ir oda įgyja nesveiką, pilką atspalvį, tampa glebi, jautri, spuoguota, šerpetojanti, greičiau sensta, raukšlėjasi.

„Iš tiesų – nesirūpinu savo oda. Nusiskutu, nusiprausiu ir viskas.“, – visada puikiai atrodantis, kalba garsus dainininkas Marijus Mikutavičius.
Marijonas Mikutavičius

Vyrų odos priežiūra reikalauja gilių žinių ir sistemingos priežiūros, tad kokių priemonių reikėtų imtis, norint pagerinti odos būklę, išlaikyti odą kuo sveikesnę ir gaivią, pataria grožio centro „Megami“ med. kosmetologė Diana Bekasėnė.

Norint panaikinti odos papilkėjimą, geriausia naudoti kremus skaistinančius odą – kremo sudėtyje turi būti vitamino C, kuris tuo pačiu ir stiprina kraujagysles. Taip pat veiksmingi yra odos masažai, įvairios kosmetologų kabinetuose atliekamos skaistinančios, veido odą drėkinančios procedūros.

Ne ką mažiau svarbu tinkamai odą prižiūrėti kasdien namuose, tiek ryte, tiek vakare naudoti prausimosi losjonus ar pienelius, žinoma tik tuos, kurie nesausintų odos, taip pat toniką bei pagal veido odos tipą parinktą kremą. Po skutimosi būtina naudoti priemones, kurios odą drėkintų ir minkštintų. Kuo daugiau drėgmės, tuo oda sveikesnė ir elastingesnė.

Vyrai turėtų nepamiršti ir gydomųjų kaukių, kurių sudėtyje yra antibakterinės medžiagos, stabdančios bakterijų augimą ilgam laikui. Gydomosios kaukės reguliuoja riebalinių liaukų sekreciją, stabdo uždegimą, apsaugo odą nuo laisvųjų radikalų, atnaujina odą, stiprina odos apsauginį barjerą ir gerina jos išvaizdą, ramina bei mažina paraudimus.

Vyrų odai taip pat svarbi yra senėjimo prevencija, tad rekomenduojama atkreipti dėmesį ar naudojamos kosmetikos priemonės turi kolageno ar hialurono rūgšties. Kad vyrų oda būtų elastingesnė, senėjimo požymių atitolinimui, rekomenduojama naudoti serumus, kurių sudėtyje gausu anksčiau minėtų ingredientų, t. y. kolageno bei hialurono rūgšties.

„Kai žmogus laimingas, kai akys spindi – jis yra gražus. Žmogaus vidinis žavesys lemia jo išvaizdą. Jokie kremai ar eliksyrai to nepajėgūs pagerinti taip gerai, kaip vidinė ramybė. Jokie stilistai ar madų ekspertai nesukurs grožio nelaimingo žmogaus veide. O ypatingai gražūs yra mylimi ir mylintys žmonės, nes jie intuityviai žino kaip rengtis, kaip judėti pirmyn. Taigi laimė ir grožis – neatsiejami draugai.“, – savo grožio paslaptimi dalinasi dainininkas Linas Adomaitis.
Linas Adomaitis

Tinkamai prižiūrint odą, norimą rezultatą galima pasiekti per kelias savaites. Reikia nepamiršti, kad kosmetologinių procedūrų bei kasdienės odos priežiūros efektyvumas priklauso nuo to, kaip oda atrodė pradėjus gydytis ir kiek laiko buvo skiriama taisyklingai odos priežiūrai. Neatsisakant žalingų įpročių, t. y. rūkymo, alkoholio ir kt., teigiamas poveikis odai bus, tačiau ženkliai mažesnis ir prireiks ilgesnio laiko pasiekti norimo rezultato.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)