„Kurdama neriboju savęs laike, nes idėjai reikia laiko. Kartais nesigauna taip, kaip noriu, tuomet reikia laiko permąstymui. Tai malonumas. Nevaržant, neskubant ir nespaudžiant savęs – jis išlieka malonus“, – sako I. Mozgliakova.

Tad pakalbėjome su kūrėja, kaip jai sekasi kūryboje, kur semiasi idėjų ir kaip savo darbams nestokoja originalių minčių.

– Kaip kilo idėja pradėti kurti kalėdinius žaisliukus?

– Net nežinau, kodėl pradėjau kurti būtent žaisliukus. Matyt buvo žiema.

– Ar visada mėgdavote rankdarbius?

– O taip. Dar vaikystėje, vaikų darželyje mėgau piešti, lipdyti, klijuoti. Paskui mokiausi Klaipėdos vaikų dailės mokykloje.

– Ar pirminiai kalėdiniai žaisliukai buvo kitokie nei dabar?

– Visai kitokie. Visų pirma jie buvo gaminami ant apvalių elektros lempučių. Na, ir ne taip kruopščiai padaryti.

– Kodėl pasirinkote žaisliukus kurti pagal Marijos Antuanetės suknelių pavyzdžius?

– Buvau sužavėta 2006 metų Sofia Coppola filmo „Marie Antoinette“ su Kirsten Dunst.

– Teatras ir sceniniai kostiumai jums visada buvo prie širdies?

– Nesu artima teatrui ir kostiumams abejinga. Ne visos mano mintys apie senovines sukneles, tačiau paskutiniu metu, paskutines dvi kolekcijas „Marie Antoinette ir Duches“ dariau būtent įkvėpta senovinių suknelių. Stengiuosi perteikti suknelės nuotaiką, detales. Kolekcijos pasižymi spalvomis ir dekoru.

– Gal dar ir kitokių kolekcijų turite?

„Šilkinės Indijos gėlės“, „Drugeliai-angelai“, tačiau ankstesnių žaisliukų kolekcijų pavadinimai ir temos nebuvo susiję su kostiumų tema.

Visas padarytas kolekcijas išdovanojau draugams. Dabar turiu paskutinę kolekciją, kurią ką tik pabaigiau: „Duches“. O galvoje jau knibžda begalę naujų minčių.

Mintyse jau senai „guli“ kitų kolekcijų idėjos: „Napoleonas“ – sodrios raudonos ir žalios spalvos burbulai su karine to meto atributika: žirgai, pabūklai, kareivių uniformos, ordinai, arkliai ir vienas žaisliukas kolekcijoje būtų baltas, skirtas Žozefinai; „Atradimai“ – kolekcija skirta žmonijos atradimams, kurie yra apskritos, rutulio formos: oro balionas, kompasas; „Burlesque“ arba „Kabaretas“ – prašmatni, subtili, retro ir tuo pat metu ryški, sodri, erotiška kolekcija ir kita.

– Kur semiatės idėjų?

– Iš absoliučiai visko, ką matau ir girdžiu. Spalvos, deriniai, detalės, žodžių žaismas, kvapai, kompozicijos.

– Kiek laiko užtrunka sukurti vieną Kalėdų žaisliuką?

– Vidutiniškai savaitę. Pradžioje stiklo burbulo dažymas, detalių parinkimas, vėliau bandymas įtikti savo kokybės ir skonio reikalavimams. Kartais perdarau beveik baigtą žaisliuką po kelis kartus, o jei perdaryti nebeišeina – metu lauk.

– Kokius audinius jiems naudojate?

– Stengiuosi tik natūralias medžiagas naudoti: burbulas būtinai stiklinis, megztos detalės – iriso siūlai, karoliukai – stiklo, akmenukų, kristalų.

– Ar kuriate sau? Ar galima jūsų kalėdinių žaisliukų ir įsigyti?

– Kuriu tam, kad patenkinčiau savo būtinybę – kurti. Jei kas susidomėtų, galėtume tai aptarti. Galiu kurti ir pagal užsakymą, jei mano ir kliento skoniai sutampa.

Pasak kūrėjos, žaisliukai nėra ekonomiškai „naudingas“ produktas. Dėl laiko ir širdies, kurią į juos įdeda ir norimo atlygio.

Pasigrožėkite unikaliais kūrėjos darbais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)