Karalius Karolis III per karūnavimo iškilmes vilkėjo karaliaus Jurgio VI karūnavimo drabužius, kuriais paskutinįkart puoštasi dar 1937-aisiais. Jis dėvėjo dvi auksines mantijas.

Karūnavimas

Karalienė Kamila vilkėjo baltą apdarą, siuvinėtą aukso atspalvio gėlių motyvais, kurie pasakiškai derėjo prie karaliaus apdarų. Įdomi detalė: karalienės rūbą kūrė dizaineris Bruce'as Oldfieldas – mėgstamiausias velionės princesės Dianos dizaineris.

Karalienės Kamilos aksesuaras – vėrinys, kuriuo per savo karūnavimo ceremoniją 1953-iaisiais pasipuošė karalienė Elžbieta II. Tokie simboliai – duoklė monarchijos nemirtingumui.

Mados tendencijų analitikė, stilistė ir lektorė Marija Palaikytė „Delfi“ plačiau papasakojo apie karališkosios šeimos pasirinktus aksesuarus.

„Kalbant apie aksesuarus, labai svarbu tai, kad Kamila buvo pasipuošusi tuo pačiu vėriniu, kuriuo puošėsi ir karalienė Elžbieta II savo karūnavimo dieną. Tai – nepaprastai simbolinis pasirinkimas. Be to, tai begalinio karališkosios šeimos pripažinimo Kamilai parodymas – ji galėjo puoštis karalienės dėvėtu vėriniu.

Karališkosios šeimos papuošalų kolekcija yra labai didelė, yra daugybė galimybių, ką pasirinkti, tad šis vėrinys pasirinktas neatsitiktinai. Juo parodomas Kamilos priėmimas, pripažinimas“, – sakė tendencijų analitikė.

Karūnavimas

Taip pat ji atskleidė ir princesių galvos papuošalų pasirinkimo dviprasmiškumą. Vienas pagrindinių prašymo nedėvėti tiarų motyvų buvo polinkis į gamtą ir gamtos tematika visose iškilmėse. Kitas motyvas buvo noras nepaversti įvaizdžių ir iškilmių pernelyg aristokratiškomis.

„Kate Middleton ir jos bei princo dukra princesė Charlotte rinkdamosis galvos papuošalus paisė oficialaus karaliaus Karolio III prašymo – nedėvėti tiarų. Toks prašymas buvo išsakytas siekiant kuklesnės ir modernesnės karališkosios šeimos išvaizdos.

Jų galvos papuošalai kurti specialiai šiai progai. Tai – labai dviprasmiškas dalykas. Iš vienos pusės – taip, kuklumas, iš kitos pusės – jei kalbame apie tvarumą, kodėl nenaudoti to, kas jau yra karališkosios šeimos lobynuose? Juk tai nėra tik papuošalas – tiaros yra ir istorinis palikimas, praeities meistrystės įrodymas. Dabar – pereinamasis etapas. Ta tvarumo idėja yra tik beįsišaknijanti. Ir kartais, norėdami priartėti prie tos idėjos bei rinktis kuklumą, kažkodėl kuriame naujus papuošalus.

Bet ne viskas yra juoda ir balta. Faktas, kad monarchija stengiasi įsiklausyti į visuomenės prašymą būti kuklesniems, o kad pereinamasis etapas turi dviprasmiškų sprendimų – irgi natūralu. Tam, kad tvarumo tema kaip įmanoma plačiau įsišaknytų, reikia laiko“, – teigė M. Palaikytė.

Karūnavimas

Savo instagramo paskyroje ji aprašė visą karūnavimo ceremoniją stiliaus atžvilgiu ir sutiko šiuo įrašu pasidalinti su „Delfi“.

„Mada ir monarchija – tradicijos, simboliai, vertybės ir vizija. Savaitgalį stebėjome verčiamą dar vieną simbolinį istorijos puslapį, diskutavome apie monarchijos dabartį, ateitį, užkulisius ir pompastišką šventinį fasadą. Nuomonių yra visokių – visokių ir reikia. Bet aš neabejoju, kad tapome liudininkais išskirtinio įvykio, kai praeitis sutinka ateitį.

Mūsų realybei reikia ne tik globalios bendrystės, laisvių ir išsivadavimo iš tikrų ir tariamų taisyklių gniaužtų, bet ir vertybių, tradicijų, nepamirštų, o gal iš naujo atrastų simbolių, savosios kultūros identiteto. Nereikia rinktis tarp šių polių: pasaulis keičiasi – keičiamės ir mes, bet galime keistis nepamesdami savęs.

Monarchija modernėja, laisvėja, darosi kuklesnė, įsiklauso į visuomenės poreikius, bet kartu monarchija yra neįsivaizduojama be simbolių. Istorijos, statuso, šeimos vertybių… Džiugu, kad karūnavimo iškilmėse simbolikos buvo tiek, kad dar ilgai galėsime diskutuoti, atrasti, suprasti, prisiminti...

Mada ir politika yra neatsiejamos, o drabužis kaskart tampa galinga nebylios komunikacijos priemone. Net ir aukščiausio rango monarchų drabužis nėra tik protokolinis apdaras, parodantis statusą ar skonį, tai įrankis perduoti ir individualios asmenybės požiūrį, vertybes.

Karalius Karolis III visada išsiskyrė kaip vienas stilingiausių karališkosios šeimos narių, o kartu – jis asmenybė, pralenkusi laiką. Karalius, kuris oriai dėvi trijų dešimtmečių senumo paltus bei smokingą, asmenybė, kuri apie tvarumą ir sąmoningą vartojimą pradėjo kalbėti tuomet, kai mes dar net nepažinome tvarumo sąvokos. Ar tai reiškia, kad reikia kartą per šimtmetį vykstančių renginių metu atsisakyti pompastikos? Man tvarumas yra ir sąmoningumas: atsižvelgti į laikmečio pokyčius reikia ir verta, bet mūsų istorijos paveldas – didis turtas, o ir patys materialieji turtai yra didžios praeities meistrystės galimybių palikimas.

O kur dar savo žavesiu žadą atimanti princo Williamo ir Kate šeima... Kokia vidinė ir išorinė elegancija. Taip atrodo monarchija, taip turėtų atrodyti ir monarchijos ateitis.
Įkvepianti ir net šiandienos kontekste įrodanti, kad pusiausvyra tarp tradicijų, simbolių, o kartu ir modernėjančio požiūrio įmanoma!“ – savo įžvalgas instagrame išsakė M. Palaikytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)