Kuo šiemet nustebinti antrąją pusę, tėvus, kolegas ar draugus? Gintautė Valūnė, prekinio ženklo „Ginte Accessories“ kūrėja patikina, kad papuošalai – daugelį moterų džiuginanti dovana, net jei ir per praėjusias šventes dovanojote tokią pačią dovaną, rašoma pranešime spaudai.

„Žinoma, taisyklė numeris vienas, renkant dovaną kitam žmogui – remtis ne savo skoniu, o pagalvoti apie tai, kas patiktų artimajam. Nebijočiau to, kad pernai įteikėte auskarus ir šiemet vėl dovanosite auskarus. Juk kiekvienas papuošalas skirtingas, skirtingo stiliaus ir jei moteris mėgsta puoštis, jai tokių dovanų niekada nebūna per daug,“ – sako juvelyrikos kūrėja.

Renkant aksesuarus dovanai, bendroji taisyklė, jei tik žmogus nėra ekstravagancijos gerbėjas, pasirinkti klasiką – perlai, pusbrangiai akmenys, gali kainuoti ir iki 20-30 eurų, ypač, jei dovanų paieškas suderinsite su daugybės kūrėjų siūlomomis juodojo penktadienio ar kitomis šventinio sezono nuolaidomis.

„Populiari ir kiekvienam naudinga, praktiška dovana yra ne tik papuošalai, bet ir aksesuarai – šalikai, kepurės. Kad tikrai neprašautumėte, svarbiausiai pagalvokite apie dovanos gavėjo mėgstamą spalvų paletę. Ar žmogus mieliau renkasi auksą ar sidabrą, šaltas ar šiltas spalvas, ar jis apskritai mėgsta spalvas ar yra ištikimas juodai spalvai?“, – pasakoja „OutShop.lt“ parduotuvės įkūrėja Aušra Prasauskaitė, nuolatos klientus konsultuojanti dėl dovanų pasirinkimo.

Dalis žmonių sako, kad yra pervargę nuo daiktų, nuo vartotojiškumo kultūros, tad įvairios patirtys, mokymai, seminarai, bendri žaidimai irgi yra populiari dovana.

„Mūsų prekės ženklas jau ketverius metus be jokios gėdos kalba apie kūniškumą ir santykius. Atviri pokalbiai, padedantys geriau pažinti vienas kitą irgi puiki dovana laiko praleidimui kartu. Esame sukūrę pokalbių kortas tinkamas ne tik poroms, bet ir žaidimui šeimos ar draugų rate. Tikime atvirų pokalbių magija, man pačiai Kalėdinio vakaro namuose idilė – vyno taurė, aromatinga žvakė ir pokalbių kortos, kurios padės atviriau kalbėtis apie jausmus, poreikius, planus ir svajones“, – dalinasi „Nebegėda“ komunikacijos projektų vadovė Emilija Miltinytė.

Dizainerė Gintautė Valūnė bendroms akimirkoms kartu organizuoja perlų pažinimo ir papuošalų vėrimo dirbtuves, o Brigida Penkevičienė, „Skin Scent“ įkūrėja pasakoja, kad originalia dovana gali būti ir kvepalų atradimo rinkiniai, kurie padės žmogui pačiam atrasti tai, kas jam patinka labiausiai.

„Rinkdama dovanas kitiems pati visad klausiu, kas žmogui patinka, ko jis norėtų. Tiesa, tai ne visada įmanoma, tad dovana, kuri tinka ir mažiau pažįstamam žmogui, kolegai, su kuria tikrai neprašausite, nes kiekvienas tokiu būdu gali geriau pažinti jam malonias kvapų natas, atrasti naujų malonumų“, – sako kvepalų parduotuvės kūrėja.

O ką dovanoti vyresniems šeimos nariams arba tiems, kurie visuomet užsiėmę, neskiria sau pakankamai dėmesio? Kažkas sveiko – visuomet gera mintis. Labai netikėtą idėją pristato glotnučius kuriančios kompanijos direktorius Karolis Basevičius. Jo ir komandos idėja gaminti labai sveikus, inovatyvius, mineralais, baltymais, maistinėmis skaidulomis praturtintus funkcinius maisto papildus kilo po daug metų versle, kai dėl didžiulio darbo krūvio pradėjo kentėti sveikata.

„Mūsų prekės ženklas vadinasi „Startuper’s smoothies“ ir tai yra aliuzija būtent į visus persidirbusius, pavargusius žmones, kurie skiria daug dėmesio įsipareigojimams, bet ne sau“, – sako glotnučių gamintojai. Jie „startuperiais“ vadina ne tik jaunuosius verslininkus, bet ir mamas, studentus, profesionalus – visus, kurių produktyvui užtikrinti reikia nepamiršti pasirūpinti ir kūno poreikiais.

„VIlnelės pankai“ prekinio ženklo įkūrėja Ignė Degutytė, kuria iš kilpinio audinio pagamintus „pončus“, juos ne kartą dovanojo draugams, o kartu ir su rankšluosčiu pakviečia išbandyti kai ką naujo – bendrą ritualinę pirtį ar maudynes „Vilnelės“ upėje. „Nemėgstame apsikrauti daiktais, kurie netarnaus ilgai, tad net ir savo kuriamus pončus darėme tokius, kurie būtų kuo universalesni, tinkami tiek namuose, tiek prie jūros, tinkami visai šeimai.“ Tvarumo idėjos aktualios daugeliui nepriklausomų Lietuvos kūrėjų. Visi jie tvirtina, kad klientai vis labiau domisi kokia daikto kilmė, darosi vis sąmoningesni.

Papuošalų specialistė Lina Žičkienė daugybę metų pati kūrė savo papuošalų kolekcijas, tačiau laikui bėgant suprato, kad jai mielesni – ne nauji daiktai, o tai, kas jau buvo sukurta anksčiau, suteikiant daiktams antrą ar net trečią gyvenimo ciklą.

„Myliu ne tik sendaikčius, bet ir tvarumo idėjas. Tai daiktai, kurie jau turi savo istoriją, pakliuvę į naujas rankas jie tik pratęsia savo kelionę. Tvarumu laikau ir dovanos parinkimą ne savo nuožiūrą, o pagal išankstinius „laiškus Kalėdų Seneliui“. Aš dovanų savo šeimai ieškau ir „Vinted“, ir sendaikčiuose, stengiuosi juos nustebinti gražiomis, netikėtomis pakuotėmis iš laikraščių ar žurnalų iškarpų, lininių servetėlių, viską perrišus gražiu kaspinu. Stengiuosi, kad dovanose būtų kuo mažiau plastiko, nereikalingų detalių“, – dalinasi „Joora Vintage“ kūrėja.

Pasak jos – klienčių mėgstamiausia Kalėdinio laikotarpio dovana – dideli, „statement“ tipo aksesuarai, kurie pagyvina šventinius įvaizdžius, nauja įspūdį sukelia spintoje senai jau gulinčioms suknelėms.

Kalbant apie „statement“ aksesuarus, išskirtinių skrybėlių „Shuma Hats“ kūrėjai sako, kad jų skrybėles dažniausiai tampa išsvajota dovana pačiam sau.

„Kuriame sukštos kokybės triušio vilnos skrybėles, jas puošiame, dažome, kiekviena jų labai ypatinga. Skrybėlės nėra smulki dovana, bet man asmeniškai viena smagiausių dovanų – kai padovanoji žmogui kažką, apie ką jis svajojo, bet vis atideliojo. Skanus gėrimas, kelionė, bilietas į koncertą ar apsilankymas skrybėlininko studijoje – man tai labai mielos dovanos, bet svarbu jas parinkti pagal kiekvieno individualų skonį“, – mano skrybėlių kūrėja Indrė Matuliokaitė.

O ką mados specialistai galvoja apie drabužių dovanojimą artimiesiems? Ar žmonės dovanoja dovanas ne tik kitiems, bet ir sau? „Drabužiai kitiems nėra pati populiariausia dovana, bet jei žinote, kad žmogui tikrai patiks – kodėl gi ne? Pati esu ne kartą draugams dovanojusi marškinėlius ar džemperius su įvairiais užrašais, smagu, kai tokius lengvai pritaikomus drabužius gali pritaikyti dėl unikalios ant jų užrašytos žinutės. Draugams užsienyje populiari dovana – kojinės, laisvalaikio drabužiai su užrašu „labàdienà“. Jei nesate tikri dėl dovanojamo daikto dydžio, visad rinkitės didesnį. Laisvas džemperis nieko nenuliūdins, o per mažas tikrai gali priversti pasijausti nesmagiai.“, – pataria „OutShop.lt“ įkūrėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją