Klausimas, kuris dažnam galėtų sukelti šypseną: kas yra didesnės stiliaus ikonos – karalienė ar jos anūkų žmonos?

„Labai geras klausimas. Visgi, turėčiau atsakyti, kad karalienė, nes visa jos šeima, o ir anūkų žmonos, remiasi jos stiliumi, bando ją kopijuoti ir atkartoti jos ikoninius įvaizdžius“, – teigė R. Kvaščevičiūtė.

Dizainerė paaiškino ir kuo jis yra toks išskirtinis.

„Karalienės stilių galima apibūdinti netgi kaip uniforminį ir tai yra labai sąmoningas pasirinkimas. Karalienė visada idealiai atliepia laiką, vietą, progą, netgi istorinius ar kultūrinius momentus.

Ir ji visada ryški. Karalienę galime pamatyti ryškiai žalią, ryškiai geltoną... Taip karalienė išreiškia pagarbą žmonėms, kurie atvyksta ją pamatyti. Galbūt atvyksta ir iš labai toli. Ji rengiasi ryškiai, kad jie galėtų pasakyti: „Štai, aš mačiau karalienę.“

Tegu ir iš už dviejų kilometrų, bet – mačiau. Taigi, ji išreiškia pagarbą, leisdama ją pastebėti“, – paaiškino R. Kvaščevičiūtė.

Dažniausiai karalienę matome apsirengusią vientisos spalvos rūbais. Tai, dizainerės teigimu, taip pat yra dėl pažįstamumo ir pastebimumo.

„Jos ansamblius sudaro ir bateliai, rankinės, skrybėlaitės. Karalienė nori atliepti tam tikrus kultūrinius momentus ar politinę situaciją. Pavyzdžiui, per Londono olimpines žaidynes ji pasirinko rožinės aprangos ansamblį – būtent tam, kad jos apranga nesutaptų su nė vienos valstybės vėliavos spalvomis, ir ji neparodytų prielankumo vienai ar kitai šaliai.
Taigi, ji visada viską apgalvojusi – nuo galvos iki kojų.

Kiekvienas aksesuaras irgi turi savo svarbą. Galėtume labai plačiai aptarinėti ir tiaras ar perlų vėrinius, vintažines karalienės mamos, senelių ir prosenelių seges. Bet karalienė turi ir savo aksesuarų-favoritų, pavyzdžiui, rankinukai.

Visos moterys turi savo mylimą rankinių dizainerį. Karalienės pasirinktas dizainas – britų prekės ženklo „Launer“. Sakoma, kad karalienė turi iki 200 skirtingų spalvų ir dizainų šio ženklo rankinių “, – sakė dizainerė.

Kur kas įdomesnis klausimas – o kas yra tame karalienės rankinuke? Juk tikriausiai raktų nuo rūmų nereikia nešiotis. Dėstytoja prisiminė, kad karalienė yra kažkada minėjusi, jog rankinėje turi mėtinukų ir lūpų dažus. Kiti aksesuarai taip pat svarbūs – pavyzdžiui, kaskart kai lyja, matome karalienę su skaidriu skėčiu.

„Būtent dėl atpažįstamumo ir jos ryškaus kostiumėlio ir yra pasirenkamas toks skėtis. Be spalvos – kad neuždengtų jos veido, kostiumėlio, kad ji galėtų būti pamatyta ir nufotografuota“, – paaiškino R. Kvaščevičiūtė.

Kas rengia karalienę? Ar tai – dizaineris, ar stilistas, o gal tinkamas terminas – asmeninis aprengėjas?

„Panašiai. Karalienė šias pareigas vadina „patarėjas stiliaus ir dizaino klausimais“. Paskutinius 25 metus šį darbą atlieka dizainerė ir stilistė Angela Kelly. Savo memuaruose – kuriuos, be abejo, patvirtino karalienė – netgi atskleidžia tam tikrų paslapčių. Pavyzdžiui, karalienės rūbai prieš dėvint yra testuojami – į lengvas vasarines sukneles pučiama oro srovė, imituojanti vėją, kad būtų galima stebėti, kaip suknelė reaguos, ar netaps peršviečiama, per daug nepakils ir panašiai.

Karalienę rengia atsižvelgiant ir į oro sąlygas, ir į tai, ar ji bus atviroje aplinkoje, su žmonėmis, ar gamtoje, o galbūt vėliau pereis į patalpą. Svarbu netgi kaip keisis apšvietimas. Visi šie aspektai apsvarstomi, rengiant karalienę“, – teigė dėstytoja.

Žinant šias detales natūraliai kyla klausimas, kiek tuomet kainuoja karalienės apranga.

„Niekas iki galo to nežino. Visi gaminiai siūti individualiai karalienei ir niekas negalėtų pamatyti tą patį karalienės ansamblį vilkinčio kito žmogaus. Taigi, sumos išlieka paslaptis“, – šypsojosi R. Kvaščevičiūtė.

Karalienės drabužių bei aksesuarų negalite įsigyti parduotuvėse – net ir itin brangiose. Visas jos stilius – šimtu procentų individualus.

„Papuošalai yra perduodami iš kartos į kartą, taip bus ir toliau. Rankinės, kaip minėjau, yra britų prekės ženklo, tad kažką panašaus įsigyti įmanoma. Bet drabužiai – manau, ateityje jie bus saugomi ir kažkur eksponuojami“, – teigė dizainerė.

Įdomu, kas dar iš karališkosios šeimos atitinka gero skonio kriterijus? Specialistės teigimu, abi princų žmonos rengiasi puikiai.

„Karalienė pati yra pasisakiusi, kad labai džiaugiasi tiek Meghan Markle, tiek Kate Middleton apranga, ir ji nevengia dalyti savo anūkų žmonoms patarimų.

Kai Kate tik atsirado karališkoje šeimoje, ji buvo pakliuvusi į skandalingą situaciją, kai vėjas pakėlė suknelę ir pasimatė kojos. Tąkart karalienė ją pasikvietė ir pasidalino patarimu, kad reikia į suknelės apačią įsiūti metaliuką – taip suknelė niekada nepasikels“, – pasakojo R. Kvaščevičiūtė.

Stilistų teigimu, tikroji mados ir stiliaus ikona visgi yra pati karalienė, o pastaraisiais metais stilingiausiomis tituluojamos Meghan ir Kate tiesiog klauso jos patarimų.