Naktiniame Ciuricho klube „Cabaret Voltaire“ S. Taeuber-Arp kas vakarą susitikdavo su kitais žymiais avangardo menininkais: Wassiliu Kandinsky, Paulu Klee, Giorgio de Chirico, Maxu Ernstu bei Guillaume Apollinaire. Jų performansai, publikacijos, rečitaliai ir skaitymai padėjo pamatus nuostabiai naujai Dada estetikai.

Paskubomis improvizuota scenografija ir marionetės, kurias S. Taeuber-Arp kūrė savo garsiausiam darbui „Karaliaus Elnias“, spinduliuoja džiaugsminga energija, kinetine dvasia ir teatrališkumu. Tai tikri pasakos herojai, kurių žavesys slypi kažkur tarp robotiškumo ir gyvūniškumo.

Panašią nuotaiką skleidžia ir įtaigūs bei netikėti kolekcijos siluetai. Atkartodama S. Taeuber-Arp spalvų paletę, ši kolekcija tyrinėja žaismingus mini ir maksi, mikro ir makro, liekno ir pilno kontrastus.

Megzti aulinukai krepiniais padais, primenantys pusiau batus – pusiau tampres, dekoruoti anatomiškai išdėstytais skaitiniais. Moherio megztinai – tokiomis pat išraiškingomis rankovėmis. Aulinukai derinami su dygsniuoto nailono mikro sijonėliais ir simbolizuoja naują dinamiką. Trumpi, karališki varpelio formos ar ilgi sijonai puikiai dera su siaurais nertiniais aukštu kaklu ir balaklavomis. Išraiškingos ir kolekcijos kelnės: pačios plačiausios sniego baltumo, pasiūtos iš standaus tvilo, džersio ir trikotažo – nailono derinio.

Atidžiau įsižiūrėjus į tas marionetes, galima pastebėti, kad S. Taeuber-Arp prozišką kasdienybę iškelia į poetines aukštumas. „Max Mara“ kolekcijos talismanu tampa blyškiai matinis auksinis užtrauktukas. Į akis krenta užtrauktukais užsegamos kišenės ir drabužių šonai, švarkai ir vyriški cappottino lietpalčiai dekoruojami dvigubais užsegimais ir akivaizdžiai įkūnija Dada estetiką.

Žinoma, svarbiausias vaidmuo kolekcijoje tenka paltams. Tobula forma, funkcija ir apdaila tiktų ir pasakų karalienei. Arba karaliui. Ilgi ar trumpi paltai įkūnija kolekcijos laisvę ir prabangą.

Svajonių objektas – minkštas „Teddy“ audinys taip pat pateikiamas naujai. Jau žinome, kad jis puikiai tinka paltams, bet ar galėjote pagalvoti, kad taip pat šauniai juo galima dekoruoti tunikas, ilgus sijonus ar net drąsius šortus? S. Taeuber-Arp Alpių apsuptoje giminėje būdavo labai šalta. Tad siūlo susišildyti laisvomis dygsniuotomis striukėmis. Norėdami pasiekti maksimalų efektą – apgaubkite ja savo „Teddy“ paltą. Viršutinių drabužių pašiltinimui naudojami „Teddy“ paltų audinių likučiai. Ši prašmatni istorija nugula ir į stambių nertinių, dekoruotų išraiškingais abstrakčiais motyvais, gijas.

Visa tai ir sudaro kolekciją, su kaupu išpildančią „Max Mara“ viziją: puošni šiuolaikiška apranga su trupučiu gaivališko „Cabaret Voltaire“ kūrybiškumo ir žiupsneliu magijos dulkių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją