Pasak mados ekspertės M. Palaikytės, pasirinkta apranga visų pirma yra pagarbos ženklas – pagarbos renginiui, organizatoriams, kitiems svečiams ir sau pačiam. Tad jeigu žmonės atvyksta į renginį, tuomet jų dalyvavimas jau yra renginio sėkmės dalis.

„Paties renginio sėkmė nėra tik programa, ir pačių dalyvių buvimas ten labai svarbus – ar atvyko pasiruošę, ar ne, nes tai akivaizdžiai parodo, ką jie galvoja apie renginį. Tai yra nepaprastai svarbu.

Tokie renginiai kaip M.A.M.A. apdovanojimai vyksta vieną kartą per metus, tad žmonės tikrai turi laiko apgalvoti savo aprangą ir negali atvykti atrodydami tarsi tiesiai iš darbo. Arba tu pasiruoši, arba tu nevyksti. Jeigu vyksti į tokio svarbumo renginį ir žinai, kad tikrai būsi fotografuojamas bei tavo paties prezentacija ir buvimas tame renginyje yra jo sėkmės dalis, turi jausti atsakomybę už tai, kaip atrodai, kaip atvyksti į tą renginį. Man atrodo, kad tai yra absoliučiai natūralu. Žmonės privalo skirti tam dėmesio, kitaip turi nedalyvauti tame renginyje“, – drąsiai teigia M. Palaikytė.

Paslysta net tie, iš kurių tikimasi daugiausia

Marija teigia, kad gyvenime yra tokia taisyklė, kai lemiamu momentu nutinka netikėtų dalykų, ir kartais žmonės, iš kurių tikiesi mažiausiai, staiga sužiba, susikoncentruoja, skiria daugiau dėmesio, pasiruošia labiau, nuoširdžiai įdeda daugiau pastangų ir nustebina pačiu pozityviausiu būdu, o kiti kaip tik kartais užmiega ant laurų, nes jaučiasi jau pripažinti ir tiesiog paslysta. Net tie, kurie turi žymiai didesnių galimybių, pavyzdžiui, daugiau finansų ar net komandą, dirbančią aplink.

„Reikia pripažinti, jog yra nemažai tokių renginių, kurie turi ir stilistų, ir vizažistų, ir šukuosenų meistrų – daugybę žmonių, dirbančių aplinkui, kad tas žmogus atrodytų puikiai, o rezultatas staiga nuvilia. Tokių žmonių buvo ir šiemet, ir pernai, ir užpernai, visada bus ir ateity. Bet taip nutinka ne tik Lietuvoje, čia nereikia mesti akmenuko į mūsų daržą. Ir tarptautiniuose muzikos, mados ir įvairiausiuose apdovanojimuose yra labai daug tokių pavyzdžių. Kartais žmonės specialiai atrodo blogai tam, kad sukeltų emocijų, skandalą aplink save. Nemanau, kad tai mes darome Lietuvoje, bet pasaulio praktikoje tikrai taip būna“, – sako mados ekspertė.

Marija Randers, Daina Bosas

Niekas niekada iš muzikinių apdovanojimų nesitiki „teisingos“ aprangos

Aprangos kodas „Black Tie“ teoriškai diktuoja, kad suknelė moterims turi būti ilga, vyras turi vilkėti smokingą, turi būti daug kitų detalių – maža rankinė ir t. t. Labai svarbu suprasti, kad muzikos, teatro, kino, mados ir kiti renginiai tokius aprangos reikalavimus dažniau priima kaip rekomendacijas, bet visada pasilieka galimybę improvizuoti. Anot M. Palaikytės, negalima iš kūrybinių industrijų pasaulio tikėtis to paties kaip iš verslo pasaulio: „Jeigu muzikos, mados, meno pasaulyje nebūtų kūrybingų, provokatyvių ar skandalingų aprangų ir įvaizdžių, tai tada nebūtų ir kūrybos. Tai yra neįmanoma ir tai absoliučiai tolygu. Niekas niekada iš muzikinių apdovanojimų nesitiki „teisingos“ aprangos. Nereikia tiesmukai sekti taisyklių. Neturi atrodyti „teisingai“, o turi atrodyti autentiškai.“

Nacionalinė problema – pasirinkti tinkamus kostiumus

M. Palaikytė, kalbėdama Delfi stiliui, pabrėžė, kad neretai vyrai pasirenka per didelius švarkus su per ilgomis rankovėmis. „Aš nesuprantu, kas su tais vyriškais rūbais, kodėl negalima Lietuvoje išsirinkti ir nusipirkti tinkamo dydžio drabužių. Kokia čia nacionalinė problema?

Jeigu tu pasirenki oversize fashion sprendimą, tai ir yra fashion sprendimas, bet jei pasirenki vilkėti klasikinį kostiumą, tai ir yra klasikinis kostiumas.

Tai didžiulė atskirtis tarp mados kūrinio, kuris yra alternatyvus ir konceptualus. Tada jo ir pečiai, ir rankovės, ir sagos gali būti nestandartiniai, kas tik nori. Bet kai pasirenkamas klasikinis kostiumas, labai akivaizdu, ar jis tinkamas žmogui, ar absoliučiai netinkamas“, – mados ekspertė piktinosi neatsakingu vyrų aprangos pasirinkimu.

Matas Kolpertas, Simona Burbaitė

Lietuvoje vis dar yra įsitikinimas, kad vyrišką kostiumą reikia nusipirkti parduotuvėje. Vis dėlto vyriškas kostiumas – vienas sudėtingiausių aprangos elementų tiek konstrukciniu, tiek pritaikymo individualioms kūno proporcijoms požiūriu. Didžiąją dalį kostiumų bet kurioje pasaulio šalyje reikia pritaikyti – patrumpinti ar pasiaurinti kelnes, įliemenuoti arba paplatinti švarką, patrumpinti ar pailginti rankoves.

Pasak mados tendencijų prognozuotojos M. Palaikytės, nereiškia, kad per didelis kostiumas būtinai yra per didelis per juosmenį. „Gali būti puikus per juosmenį, bet netinkama pečių linija ar per ilgos rankovės. Nebūna taip, kad vienas švarkas tiktų visiems.

Tai visiškai normalus dalykas, nes konstrukciškai kostiumas yra gana sudėtingos struktūros drabužis, kuris negula ant visų žmonių kaip ant manekenų, o prie kiekvieno kūno prisitaiko skirtingai, todėl reikia įdirbio. Parduotuvėse kelnės netgi paliekamos neatlenktos, kad specialiai būtų priderintos prie kiekvieno.

Smokingas yra vienas iš aukščiausių aprangos formalumo variantų, todėl svarbu to laikytis; tokią aprangą sudaro ir varlytė, ir smokingo marškiniai su paslėpta sagučių linija arba išryškintomis juodomis sagutėmis, rankogaliai su sąsagomis, o laikrodis išvis nedėvimas tą dieną prie vakarinės aprangos. Nebent būtų išskirtiniai atvejai ar tai yra šeimos relikvija, bet šiaip jokiais būdais laisvalaikio laikrodis negali būti suderintas su smokingo apranga. Su kostiumu – kitas reikalas, nes kostiumas vyro gyvenime yra dažnas atributas ir jis tinkamas tiek kokteiliui, tiek darbo aplinkai, bet smokingas – viena iš formaliausių aprangų, kuri atitinka „Black Tie“, kadangi „White Tie“ realiame gyvenime išvis nepritaikome.

Tad jeigu jūs renkatės smokingą, tikrai rekomenduočiau niekada nesegėti laikrodžio. Ir pagal visas įmanomas tradicijas ir tiesiog paprasčiausias taisykles – iš rankogalio per vieną pirštą privalo matytis marškinių linija. Avalynės pasirinkimas taip pat svarbus. Prie smokingo turi būti arba blizgūs batai, arba aksominiai smokinginiai batai“, – aiškino M. Palaikytė.

Darnios poros dilema

Komentuodama M.A.M.A. apdovanojimų dalyvių aprangą mados ekspertė M. Palaikytė teigė, kad formaliuose renginiuose labai svarbu tarpusavy susiderinti aprangą.

„Nesvarbu, ar jūs dalyvaujate su savo antrąja puse, ar su vakaro palydovu, ar palydove. Sveikintina susiderinti aprangą ir pasiekti poros ar trejeto, ar ketverto harmoniją. Tai nereiškia identiško atkartojimo vienas kito aprangos. Tai reiškia tiesiog harmoningą derinį. Visų pirma – formalumo prasme. Pavyzdžiui, jei vyras dėvi smokingą, būtų puiku, jeigu moteris būtų gana formali ir nedalyvautų vilkėdama džinsais. Kitas svarbus momentas – suderinti tarpusavio spalvinę gamą. Bet jokiais būdais nereikia vyro kaklaraištyje ar varlytėje atkartoti savo drabužio spalvos. Nesvarbu, ar tai yra suknelė, ar kostiumas, ar kelnių derinys; šiais laikais, net jei yra „Black Tie“ aprangos kodas, moterys sėkmingai dėvi puošnų kelnių ar sijono, švarko ir palaidinės derinį. Šie suknelės ribas peržengę deriniai turi būti puošnūs, tai nėra tie, kuriuos mes dėvime kasdien.

Būna atvejų, kai pora kartais atrodo pernelyg darniai. Kai identiškai atkartojamas atspalvis, atrodo tiesiog nesolidžiai. Bet kokiu atveju poroje žmonės yra individai, jie neturi būti broliukai“, – aiškino M. Palaikytė.

Deivydas ir Katažina Zvonkai

Mados žinovė atkreipė dėmesį į Montvydų porą – tai yra labai geras pavyzdys, kai taisyklės negalioja.

„Ir kelnės per ilgos, ir švarkas per ilgas, visiškas oversize, bet, iš tikrųjų, Donatas Montvydas yra vienas iš labai labai nedaugelio Lietuvos vyrų, kurie seniai laužo taisykles apie tai, kas yra vyriška mada, ir naudoja nepaprastai daug kontroversiškų mados sprendimų bei drąsių spalvų, raštų, kaspinų ir t. t.

Stilių ir madą kuria asmenybės, ir vieni dalykai yra šaunūs bei sėkmingi vieniems žmonėms, o visai nevykę kitiems. Reikia gebėti dėvėti madą. Ne kiekvienas žmogus gali atrodyti puikiai su tuo pačiu drabužiu, ir tai nėra žmogaus problema, taip yra todėl, kad kiekvienas individualiai išjaučia aprangą ir ją dėvi. Drabužis ant kiekvieno žmogaus suspindi visiškai skirtingai. Tuo pačiu drabužiu gali apvilkti vieną asmenybę ir jis atrodys absoliučiai nevykusiai, o kita su juo atrodys fantastiškai. Ir čia problema susijusi ne su žmogumi, drabužiu. Ne žmogus turi keistis dėl mados, o mada turi tikti žmogui. Ir tai nepaprastai svarbus dalykas“, – Delfi stiliui kalbėjo M. Palaikytė.

Donatas ir Veronika Montvydai

O štai Vaido Baumilos ir jo partnerės suderinamumas, anot M. Palaikytės, pavyko prasčiau: „Mano komplimentai Baumilai – dėl tradicinio aprangos pasirinkimo. Neturiu priekaištų – ir rankogaliai, ir šiaip viskas gerai, be jokios klaidos. O partnerė yra drąsi mergina, kuri, neabejoju, kitą kartą bus dar drąsesnė.“

Miglė Kilotaitytė, Vaidas Baumila

Vieną iš didžiausių baimių, pasak M. Palaikytės, kurią gali pajusti dalyviai tokių renginių metu, tai apsirengti taip, kaip jau kažkas buvo apsirengę. „Mes žinome, kad šis renginys vyksta vieną kartą metuose ir turime laiko pasiruošti bei pasipuošti. Taigi viena iš pagrindinių baimių, kuri turėtų persekioti viešnias, yra pakartoti suknelę, buvusią visuose kituose renginiuose iki tol.“

Gediminas Žilinskas ir Beatričė Brusokaitė

Sėkmingas rezultatas – visuma

Kadangi tokių renginių kaip M.A.M.A. Lietuvoje nevyksta labai daug, žmonės, kurie yra nusipelnę gauti kvietimą, turėtų pradėti ruoštis iš anksto. „Ir jeigu jie pradeda ruoštis iš anksto, tai yra pagarbos tam renginiui ženklas. Mes tikrai turime visas galimybes pasiruošti ir sėkmę lemia ne pinigai, ir ne investicijos į drabužį, o apgalvojimas to, kas tinka individualiai žmogui, visų pirma, pagal kūno proporcijas, kitas dalykas – pagal nurodytą aprangos kodą, o trečias dalykas – kaip asmenybei. Drabužis turi tikti žmogui, neturi jo užgožti ir neturi įkalinti. Žmogus atrodys gerai tik tada, kai jis jausis gerai.

Visuma apima ne tik aprangą, aksesuarus, plaukus, makiažą, laikyseną, nuotaiką veide ir t. t. Vieni drabužiai atrodo puikiai gyvenime, kiti – labai fotogeniški, tačiau reikia suprasti, kad ne visi.

O kas atrodė geriausiai?

Delfi stilius pasiteiravo M. Palaikytės, kas, jos nuomone, geriausiai atrodė M.A.M.A. muzikinių apdovanojimų vakarą. M. Palaikytė drąsiai teigė, kad tai – jaunoji vyrų karta.

Lukas Gricius ir Naglis Bierancas

„Jaučiamas didelis augimas vyriškos aprangos srityje, ypač kalbant apie jaunų vyrų pasirinkimus. Atsiranda vis daugiau drąsių, įdomių žmonių. Labai gerai atrodė Lukas Gricius su Nagliu Bierancu, man labai įdomūs pasirodė ir „The Roop“.

Taip pat gerai atrodė Martynas Tyla su Neringa Zeleniūte, Laura Vagonė, Simona Burbaitė, Milita Daikerytė“, – sakė mados ekspertė M. Palaikytė.

Grupe "The Roop"
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)