Mados namų įkūrėjai, dizaineriai, stilistai, mados leidinių redaktoriai, nuomonės formuotojai – visi tie, kas suka mados karuselę – iš įvairių pasaulio šalių atskubėjo į šiomis dienomis gana žvarboką Italiją.

Čia darbavosi šimtai fotoaparatais „apsiginklavusių“ mados fotografų, sukiojosi tūkstančiais stileivų, į kuriuos ir buvo nukreipti objektyvai. Tarp kviestinių svečių Florencijoje buvo galima sutikti ir ne vieną žinomą lietuvį. „Pitti Uomo“ traukai neatsispyrė garsiausias Lietuvos floristas Mantas Petruškevičius, buvęs modelis Orinta Eivaitė-Hoang, televizijos laidų vedėjas Edvardas Žičkus, mados tendencijų prognozuotoja Marija Palaikytė ir kiti.

Mantas Petruškevičius, Edvardas Žičkus ir Marija Palaikytė

Įprastai Florenciją vyrų mados Meka paverčiantis renginys dėl pandemijos šiemet atsisakė triukšmingų vakarėlių ir susikoncentravo į pagrindinį objektą – madą: tris dienas nuo ryto iki vakaro buvo galima išvysti naujausias garsių prekės ženklų kolekcijas, aksesuarų linijas, klausytis paskaitų apie šiųmetes tendencijas.

Tiesa, prieš pat „Pitti Uomo“ startą neišvengta intrigų. Tarkime, paskutinę minutę čia atsisakė dalyvauti tokie milžinai, kaip „Brunello Cucinelli“ ar „Caruso“ mados namai. Tačiau Fortezza da Basso erdvėse surengtoje mados šventėje, kuri šiemet pavadinti „Atspindžiai“, tikrai netrūko mados spindesio.

Pitti Uomo

Iš Niujorko atvykęs garsus tinklaraštininkas, fotografas ir mados žurnalo „No Chaser“ leidėjas Karl‘as Edwin‘as Guerre, paskutinę renginio dieną akcentavo: „Nors tendencijos rodo, kad grįžtama prie klasikos, tačiau nebijoma ir drąsių sprendimų – ryškesnių spalvų, ieškoma netradicinių formų, o tai dvelkia nauja banga gana stagnatoriškoje vyrų madoje. Mažiau visada yra daugiau, arba iš tikrųjų tai parodo balansą tarp individualumo ir stiliaus. Na, o kalbant apie rekomendacijas, aš asmeniškai nesiūlau rinktis jojiko stiliaus. Vietoje to, manau, kad puikus pasirinkimas būtų stiliaus detalių dėka susikurtas įvaizdis – mažos asmeninės išraiškos, skoningi aksesuarai (skrybėlės, skepetaitės švarko ar liemenės kišenėje, rankinės) – tai tikrai padės išsiskirti. Ko vengti? Drabužių derinių, kurie rėktų: „pažiūrėk į mane“. Jokių neoninių ar pastelinių spalvų.“

Pitti Uomo

Dauguma prekės ženklų šiemet atsigręžė į natūralaus pluošto audinius ir medžiagas: ypač didelis dėmesys teko kašmyrui, stručio odai, aprangoje pakeitusiai krokodilo ir pitono odą.

Antai Italijos karšmyro karaliumi tituluojamas Corrado Barbera, kurio tėvas Luciano prieš daugelį metų buvo nominuotas stilingiausiu pasaulio vyru, o jis pats šiandien vadovauja šeimos kašmyro fabrikui atkreipė dėmesį tiek į formas, tiek į kokybę.

„Reikia rinktis spalvas, kurios suteikia galimybes ir laimę, o medžiagas tas, kurių tekstūroje dominuoja dideli kvadratai. Patarčiau kiekvienam vyrui savo spintoje turėti pora kašmyrinių megztinių aukštu kaklu (golfų), vieną mėlyną šviesų kašmyrinį švarką vasarai, kitą – tamsų kašmyrinį švarką, skirtą žiemai, visi švarkai turi būti vienaeiliai (2 sagų). Taip pat garderobe būtinas ir flanelinio kašmyro (angl. Flannel) dvieilis kostiumas, dar vadinamas dviborčiu (angl. Double – breasted) su 4 ar 6 sagomis. Reikėtų nepamiršti ir elegantiško aksominio švarko, kurį būtų įmanoma nešioti kiekvieną dieną, bet kokia proga, o taip pat – ir kokteilinio stiliaus kostiumo (angl. Tuxedo), bet labai paprasto, be jokių sunkių detalių“, – sakė stiliaus guru Italijoje dažnai vadinamas vyras.

C.Barbera priminė, kad kiekvieno save gerbiančio vyro spintoje turėtų būti: 1 balti marškiniai, 1 šviesiai mėlyni marškiniai, 1 dryžuoti sportinio stiliaus marškiniai, 3 batų poros: juodi su raišteliais, verstos odos rudi ir aulinukai.

Nors italas pritaria tvarumo idėjai, tačiau į ją siūlo žvelgti plačiau. „Aš sutinku, kad tvarumas yra raktas į ateitį, nes pasaulį mes turime tik vieną. Bet tai neturėtų būti pasiteisinimas dėl prastesnės kokybės. Pavyzdžiui, tvarus „žaliasis“ kašmyras yra saviapgaulė, nes tai perdirbtas senas kašmyras su sunaikintomis pagrindinėmis šio audinio savybėmis – labai prastos kokybės gaminys. Juk naujas kašmyras nereikalauja gyvūnų aukų. Sakyčiau, tvarumas šiandien turėtų būti kitoks: atsakingiau auginti gyvūnus, labiau rūpintis jų sveikata, oda, švara. Tai – tikrasis raktas į ateitį, neleidžiantis nuklysti lengviausiu keliu, prisidengiant madinga „tvarumo“ sąvoka ir elementariu pigumu“, - įsitikinęs Italijos kašmyro pramonės lyderis.

Daugelis šiųmetės „Pitti Uomo“ dalyvių, tokių, kaip „Santarelli“ ar „Vincenzo Attolini“ istoriniai mados namai, rinkosi tęsti savo puoselėjamą elegancijos kelią be kompromisų, taip tarsi pabrėždami, kad tikroji mados vertė niekada neišnyks. Daugelis jų akcentavo greitosios mados neigiamas puses, nesąžiningas darbo sąlygas

Kinijos ir Indijos fabrikuose, kuriems gamybą dabar patiki ne vienas greitesnio ir didesnio pelno siekiantis prekės ženklas.

Nicola Santarelli, kurio šeimos įkurti mados namai gyvuoja jau gerą šimtmetį, atkreipė dėmesį, kad į madą sugrįžta dviborčiai – dvi sagų eiles turintys – juostiniai kostiumai.

„Jūsų spintoje visada turi būti mėlynas švarkas – elegantiškas, bet tuo pačiu lengvai derinamas kas dieną. Vėl madingi verstos odos švarkai, vadinamieji bomberiai. Švarkas tampa vis "lengvesnis" stiliumi, savo akcentais kupinas gyvybės, o kartais – net ekstravagancijos, o štai kostiumas dar labiau įsispraudė į klasikinius rėmus ir tapo rimtesniu, solidesniu. Pandemija padiktavo naują tendenciją – švarkas su džinsais derinamas kone kasdien. Svarbiausia nepamiršti, kad vyriškoje elegancijoje stiliaus detalių perkrovimas nėra sveikintinas“, – sakė N.Santarelli.

Pitti Uomo

Tuo tarpu mados industrijos atstovas Fabrizio Ferrari paantrino, jog patogumas, trumpi minkšti pečiai su mažai paminkštinimo sugrįžo į vyriškus kostiumus, o šį sezoną, anot jo, įsivyravo šiltos spalvos, užgoždamos šaltus iki tol vyravusius atspalvius. Tinkama duoklė šiemet atiduota ir žemės spalvoms.

Praeityje garsus lietuvių modelis Orinta Eivaitė-Hoang vyrų mados savaitėje lankėsi pirmą kartą ir, nežiūrint pandemijos padiktuotų apribojimų, liko sužavėta viešnage. „Florencija šiemet paskelbė pasitikėjimo žinutę ateičiai, o pasaulinio lygio epidemija padiktavo ir šių metų renginio kryptį – didelį norą grįžti į normalų gyvenimą. Dinamiška atmosfera, kuri, atsižvelgiant į dabartinę situaciją, buvo tikrai teigiama“, – įspūdžiais dalinosi Orinta.

Jai pritarė ir ne vienoje pasaulio mados savaitėje lankęsis televizijos laidų kūrėjas Edvardas Žičkus. „Mano spintoje galima rasti bent dešimt kostiumų, įvairių liemenių, marškinių ir ji vis labiau prisipildo kokybiškų kašmyro gaminių. Džiugu, kad „Pitti Uomo“ išskyrė kokybę, klasiką modernizavo žaismingesniais raštais ir įdomesniais aksesuarais, platesne spalvų gama. Juk vyrai irgi nori nebūti pilki, nuobodūs“, – šypsosi iš Florencijos tik ką sugrįžęs populiarių televizijos laidų vedėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)