Ko gali prireikti

Įranga ir priemonės

(valant drabužius)
• Tekančio vandens čiaupas
• Švari balta šluostė arba popierinis rankšluostis
• Skalbimo mašina (nebūtinai)
• Dubuo arba kriauklė (nebūtinai)
(valant kilimą arba gobeleną)
•Švari balta šluostė arba popierinis rankšluostis
• Dulkių siurblys
• Šepetys minkštais šeriais (nebūtinai)

Medžiagos

(valant drabužius)
• Vanduo
• Medicininis spiritas arba amoniakas
• Stipraus poveikio skalbiklis (nebūtinai)
• Deguonies pagrindo baliklis (nebūtinai)
(valant kilimą arba gobeleną)
• Vanduo
• Indų ploviklis
• Distiliuotas baltasis actas
• Deguonies pagrindo baliklis (nebūtinai)

Instrukcijos

Ir nuo alaus, ir nuo stipriųjų gėrimų, ir nesvarbu, kokie jie – skaidrūs, ar rusvi, liekančios dėmės yra taninų poveikio rezultatas. Taninai – tai tam tikro tipo augaluose esantys komponentai, dažnai suteikiantys galutiniam produktui su spalva siejamą charakteristiką.
Paliejus alkoholio, reikia nedelsiant čiupti baltą popierinį rankšluostį ir pasistengti dėmę kuo geriau nusausinti, o tai atlikus tol ją plauti grynu šaltu vandeniu, kol sutepta vieta jau nebebluks, todėl beliks išskalbti ją, kaip įprasta.

Patarimas. Dėmei valyti jokiu būdu nenaudokite nei natūralaus muilo, nei muilo drožlių, nes šiomis priemonėmis paveiktos tanino dėmės yra kur kas sunkiau įveikiamos.

Gryno alkoholio dėmių paprastai nelieka ir po įprasto skalbimo aukščiausios rekomenduojamos temperatūros vandenyje.

Jei gaminys buvo apipiltas alkoholiniu kokteiliu, pagamintu alkoholį sumaišant kokiu nors spalvotu priedu, kaip antai spanguolių sultys, imtis veiksmų svarbu iš karto, mat tikimybė, kad iš audeklo pavyks pašalinti dažus, yra tiesiogiai proporcinga jūsų darbo tempui.

Jokiu būdų nedėkite drabužio į džiovyklę, jeigu ant jo vis dar matyti dėmės pėdsakas. Džiovyklėje išdžiovintą suteptą vietą bus ypač sunku išvalyti.

Jeigu ant gaminio etiketės nurodyta, kad leistinas tik sausas valymas, maksimaliai nusausinkite išlietą skystį baltu popieriniu rankšluosčiu, o tada kuo skubiau pristatykite gaminį į valyklą ir informuokite įstaigos darbuotoją apie dėmės specifiką – nurodykite, kuo būtent gaminys suteptas.

Jei alkoholio užtiško ant apmušalų arba užuolaidų, kurios yra vintažinės arba, tarkim, iš šilko, patys tiktai nusausinkite dėmę, o visą likusį darbą patikėkite valymo specialistams.

Alaus ir stipriųjų dėmių šalinimas iš drabužių


1. Nusausinkite dėmę, kol sutepta vieta tebėra šlapia

Pasistenkite sugerti kuo daugiau išlieto skysčio. Geriausia šiuo tikslu naudoti baltą popierinį rankšluostį.

2. Išskalaukite vandeniu

Jei alkoholio užtiško ant tokio gaminio, kurį laisvai galima skalbti, pavyzdžiui, staltiesės ar servetėlės, suteptą vietą pakiškite po šalto vandens srove (tekančia iš čiaupo). Atminkite, kad į viršų (t. y. srovei) turi būti atsukta ne ta audeklo pusė, ant kurios išsiliejo skystis: taip dažančiąsias medžiagas pavyks greičiau „išstumti“ iš bet kokio audeklo.

3. Naudokite medicininį spiritą arba amoniaką

Sudrėkinkite dėmę visai nedideliu kiekiu medicininio spirito arba įprastu amoniaku. Po šios procedūros gaminį būtina kaip reikiant išskalauti. Jeigu dėmės nebematyti, išskalbkite gaminį vadovaudamiesi instrukcijomis ant jo etiketės.

4. Naudokite skalbiklį

Jeigu dėmės žymė išliko, galite pabandyti panaudoti veiksmingą skystą skalbiklį, kurio sudėtyje – pakankamai fermentų, pajėgių suardyti kokteilio ingredientus. Siekiant optimalaus rezultato, rekomenduojama rinktis kokybišką, brangesnį skalbiklį, be to, užpylus jo ant dėmės, bent 15 minučių palaukti, kad pasireikštų priemonės poveikis.

5. Išskalbkite kaip įprastai

Dabar galite skalbti kaip įprastai. Kai gaminys bus išskalbtas, prieš dėdami jį į džiovyklę, patikrinkite dėmės vietą. Jei ji vis tiek nėra švari, pereikite prie tolesnio žingsnio.

6. Mirkykite ir skalbkite deguonies pagrindo baliklio tirpale

Jeigu dėmę vis dar įmanoma pastebėti, pasigaminkite tirpalą iš deguonies pagrindo baliklio ir drungno vandens (dėl kiekių žr. instrukcijas ant baliklio pakuotės) ir pamerkite į jį suteptą gaminį. Mirkyti reikia ne mažiau kaip keturias valandas, o dar geriau – pernakt. Tada galite skalbti kaip įprastai. Įvardyto tipo baliklis neturėtų pakenkti nei natūraliam, nei sintetiniam pluoštui, be to, jis tinka ir spalvotiems, ir baltiems audiniams. Jeigu po procedūros vis tiek pavyksta įžvelgti dėmę, nepabijokite šio žingsnio pakartoti.

Alaus ir stipriųjų dėmių šalinimas iš kilimo arba gobeleno


Jei alkoholio dėmes tenka šalinti iš kilimo, minkšto baldo, užuolaidų ar pan., galima drąsiai vadovautis tokia pačia valymo metodika, kuri rekomenduojama švarinant drabužius. Visgi jei valote gobeleną, kuriuo aptrauktas baldas, pasistenkite per daug jo nesušlapinti, nes drėgmės perteklius gali pakenkti užpildui (kamšalui). Pašalinus dėmę, medžiagai reikia leisti natūraliai išdžiūti paliekant taip, kad džiovinamos vietos nepasiektų tiesioginė saulės šviesa ir šilumos šaltiniai.

1. Nusausinkite suteptą vietą

Skystį reikia sugerti tuojau pat. Iš pradžių galima naudoti baltą popierinį rankšluostį ir darbuotis kartotinai spaudžiant jį prie dėmės. Rankšluostį būtina nuolatos keisti ir sausinti tol, kol ant jo pradeda nesimatyti atsispaudusios spalvos.

2. Pasigaminkite valymo tirpalą ir jį panaudokite

Valgomąjį šaukštą indų ploviklio sumaišykite su puse puodelio distiliuoto baltojo acto ir dviem puodeliais šilto vandens. Pamirkykite gautame tirpale švarų baltą audeklą ir pavalykite juo dėmę, braukdami nuo kraštų centro link, kad spalva neišplistų.

3. Pašalinkite valymo tirpalą

Kai dėmę išvalysite tiek, kad ant audeklo, kuriuo ją valote, nebeatsispaus spalva, pradėkite darbuotis gryname vandenyje pamirkytu švariu baltu audeklu. Įsivaizduokite, kad tai skalavimą atitinkantis procesas. Pasistenkite, kad neliktų muilo nuosėdų, kadangi vėliau jos gali traukti nešvarumus.

4. Leiskite išdžiūti ir nusiurbkite

Jeigu dėmės nebematyti, leiskite kilimui savaime išdžiūti, patraukę jį nuo šilumos šaltinių, o kai išvalyta vieta taps sausa, šiek tiek ją pasiurbliuokite, kad pasišiauštų kilimo šereliai.

5. Naudokite deguonies pagrindo baliklį

Jeigu dėmė tebematyti, pasigaminkite tirpalą iš deguonies pagrindo baliklio bei drungno vandens ir pašiūruokite suteptą vietą paruoštame skystyje pamirkytu šepetėliu. Bent valandą priemonės nenuplaukite, o vėliau nusausinkite sausu audeklu. Procesą kartokite tol, kol dėmės neliks. Tada palikite kilimą natūraliai išdžiūti. Kai jis bus sausas, pasiurbkite, kad pasišiauštų šereliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)