Ar dažnai valyti žieminius paltus

Kasdien nešiojamą paltą patartina išvalyti ar išskalbti mažiausiai du kartus per sezoną. Rečiau nešiojamą paltą patartina išvalyti pasibaigus sezonui.

Kaip valyti vilnonį paltą

Vilna – natūralus pluoštas, gaminamas iš avių ar ožkų vilnos. Dažniausiai rekomenduojama vilnonius patus valyti valykloje, nes gamintojai naudoja pamušalą, kamšalus, kad vilnonis paltas turėtų formą ir būtų šiltas, o šios medžiagos, ypač kamšalai nėra skalbiami, nuo vandenyje jie išskys ar išsitampys ar pan.

Geriausia nešti vilnonį paltą į valyklą. Vis dėlto, jei pastebėjote dėmę ir reikia skubiai ją išvalyti, galima bandyti išvalyti vilnonį paltą namuose.

Kaip namuose skalbti vilnonį paltą

Jums reikės:

  • Skalbimo priemonės – vilnai,
  • vandens – šalto,
  • skalbimo programos – švelnaus skalbimo,
  • džiovinimas – ne džiovyklėje,
  • lygintuvo su garų funkcija ir vilnos lyginimui tinkamo karštumo.

Paruoškite paltą skalbimui

Nubraukite nešvarumus, patrinkite dėmeles, ištuštinkite kišenes, užsekite sagas ar užtrauktuką. Išverskite paltą pamušalu į viršų.

Nustatykite reikiama skalbimo programą ir vandens temperatūrą

Kaip minėta, skalbimo programa turi būti švelni, vanduo drungnas. Paskutinį išsukimą nustatykite patį lėčiausią, kad neištapytų audinio.

Įpilkite vilnos skalbiklio ir įdėkite paltą į skalbimo mašiną

Paltą pirmiausia įdėkite į didelį specialų maišą. Jei neturite, įdėkite paltą į baltą pagalvės užvalkalą ir jį užriškite.

Džiovinkite paltą ne džiovyklėje

Išskalbtą paltą išimkite iš skalbyklės, išverskite į gerąją pusę. Džiovinkite patiesę ant didelio rankšluosčio arba ant džiovinimo grotelių.

Kaip valyti dirbtinio kailio paltą

Pirmiausia perskaitykite rekomendacijas ant etiketės. Dirbtinis kailis yra sintetinis pluoštas, kuris yra skalbiamas, tačiau pamušalas ir pašiltinamasis sluoksnis gali būti neskalbiami. Dirbtinio kailio kailinius geriausia skalbti rankomis.

Kaip namuose skalbti dirbtinio kailio kailinius

Niekada nedžiovinkite dirbtinio kailio kailinių džiovyklėje, nes nuo karšto oro plaukeliai sulips, neteks blizgesio. Padarytos žalos nebus įmanoma atitaisyti.

Ko reikės skalbimui:

Švelnios skalbimo priemonės, drungno vandens, skalbti – rankomis, džiovinti – kai nuvarvės vanduo, paguldyti.

Įpilkite į vandenį švelnaus ploviklio

Į didelę plastikinę vonelę ar pan. talpą pripilkite vandens ir įpilkite šiek tiek skalbimo priemonės.

Pamerkite kailinius į vonelę

Pamerkite dirbtinio kailio kailinius į vonelę, kad vanduo juos visiškai apsemtų. 10–15 min. sukiokite juos vonelėje, nespaudinėkite, netrinkite.

Išskalaukite

Iškelkite kailinius iš vonelės, švelniai nuspauskite muiliną vandenį. Išpilkite iš vonelės nešvarų vandenį, pripilkite švaraus ir, kelis kartus keisdami vandenį, skalaukite jame kailinius, kol neliks putų.

Nugręžkite vandenį

Švelniai spausdami išgręžkite kuo daugiau vandens iš dirbtinio kailio kailinių. Galima susukti juos į storą frotinį rankšluostį ir tokiu būdu nugerti dalį vandens.

Džiovinkite ant grotelių ar pakabintą ant tvirtos pakabos

Paguldykite kailinius ant grotelių arba pakabinkite ant tvirtos pakabos. Jei džiovinate ant pakabos, po apačia pastatykite vonelę, kad nuvarvėtų vanduo, arba džiovinkite virš vonios. Nedžiovinkite tiesioginiuose saulės spinduliuose. Gali prireikti paros ar dviejų, kol jūsų kailiniai išdžius.

Švelniai iššukuokite

Kai kailiniai išdžius, minkštu šepečiu iššukuokite. Jei kailis vietomis sulipo, pašukuokite retomis šukomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)