„Na, C. Fabergé visų pirma siejamas su Rusija, visi, kas nors kažkiek domėjosi Fabergé, žino, kad jis buvo rusų auksakalys ir juvelyras. Tačiau iš tiesų jis taip pat susijęs su Didžiąja Britanija, mat vienintelis Fabergé filialas už Rusijos ribų buvo atidarytas Londone 1903-aisiais. Dėl šios priežasties Fabergé tapo ne tik rusišku, bet ir anglišku reiškiniu. Britai ne menkiau nei rusai buvo susižavėję jo meno kūriniais“, – pasakojo parodos „Faberge in London: Romance to Revolution“ kuratorius Kieranas Mccarthy.

Faberge in London: Romance to Revolution

Tviskanti paroda padalinta į tris pagrindines dalis, o jos kulminacija – skyrius „Faberge palikimas“, kuriame puikuojasi 15 žymiųjų jo velykinių kiaušinių. Iš viso jų pagaminta buvo tik 50, pasakoja K. McCarthy, o šioje parodoje demonstruojama didžiausia kolekcija per daugiau nei 25 metus, teigiama pranešime spaudai. Kolekcijoje yra keletas velykinių kiaušinių, kurie anksčiau niekada nebuvo demonstruojami Jungtinėje Karalystėje, įskaitant nuostabųjį Maskvos Kremliaus kiaušinį. Pagal Fabergé tradiciją, kai kuriose brangenybėse slėpėsi „staigmena“ – pavyzdžiui, auksinis povas arba dramblio kaulo spalvos dramblys. K. McCarthy neabejoja, kad tokie dalykai juvelyro darbams suteikė „vaikiško džiaugsmo“ aspektą.

Faberge in London: Romance to Revolution

„Jie iš tiesų atrodo vaikiški. C. Fabergé darbai alsuoja vaikišku džiugesiu ir užgaidomis. Šis aspektas taip pat buvo viena iš mūsų gairių: siekėme išryškinti jų džiaugsmingumą, vaikiškumą ir tiesiog beprotišką grožį bei žavesį. Juk tą patį galima pasakyti ir apie velykinius kiaušinius. Atvėrus velykinį kiaušinį su staigmena viduje, apima vaikiškas džiugesys. Na, o atvėrus juvelyrinį Velykų kiaušinį viduje taip pat laukia staigmena“, – sakė parodos kuratorius.

Faberge in London: Romance to Revolution

K. McCarthy pasakojo besitikintis, kad paroda lankytojams suteiks gilesnį suvokimą apie C. Fabergé ir praplės jau turimas žinias.

Faberge in London: Romance to Revolution

„Kai lankytojai ateis į šią parodą ir galvos apie C. Fabergé, iš pradžių jie sies jį su velykiniais kiaušiniais ir Rusija. Bet aš viliuosi, kad išeinant jiems atsiskleis daugiau sluoksnių: globos, kūrybos, kūrėjo ir savininko bei pirkėjo tarpusavio dinamika. Juk tai tokia nuostabi, šlovinga, išsami tema. Ir jei mums pavyktų perteikti bent dalį šios istorijos lankytojams, aš būsiu nepaprastai laimingas“, – dėstė K. Mccarthy.

Faberge in London: Romance to Revolution

Paroda „Fabergé in London: Romance to Revolution“ Viktorijos ir Alberto muziejuje veiks iki 2022-ųjų gegužės 8-osios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)