– Kaip prižiūrėti sidabrą? Kaip reikėtų jį tinkamai laikyti ir valyti? Ar tiesa, kad pajuodusio sidabro valymui tinka paprasčiausia dantų pasta?

– Sidabro tamsėjimas kitaip dar vadinamas oksidacija yra neišvengiamas procesas, nes jis reaguoja į drėgmę ir į kitus metalus. Sidabrinius papuošalus reikia laikyti atskirtus vienas nuo kito, kad nesiliestų ir geriausia sandarioje dėžutėje, kad nepatektų drėgmė. Jeigu nėra tam galimybės galima juos atskirai įvynioti tiek i popierinę, tiek į medžiaginę servetėlę (geriausiai tiks minkšta flanelė) arba laikyti atskiruose papuošalams skirtuose maišeliuose. Patarimas – jeigu sidabriniai papuošalai laikomi vienoje dėžutėje ar stalčiuje, įdėkite silicio maišelį arba kreidos gabalėlį, kuris sutrauks drėgmę.

Jolita Dromataitė

Norint nuvalyti truputį patamsėjusį sidabrą, geriausia rinktis specialų sidabrui valyti audinį ir papuošalą tiesiog švelniai juo nublizginti. Jeigu papuošalas stipriai pajuodavęs, siūlau naudoti specialiai sidabrui valyti pagamintą pastą. Vėlgi būkite atsargūs bei švelnūs, o paskui papuošalą gerai nusausinkite.

Nerekomenduoju papuošalų valyti įvairiomis liaudies ar buitinėmis priemonėmis, nes yra didelė tikimybė papuošalą pažeisti, pasirenkant per šiurkštų produktą ar šepetėlį. Ypatingai vengti balinamosios dantų pastos, kuri negrįžtamai gali sugadinti sidabro paviršių.

– O kaip su auksu? Ar laikui bėgant jis kinta? Ar jam reikia kažkokios specialios priežiūros?

– Auksiniai papuošalai yra gaminami iš gryno aukso ir kitų metalų lydinio. Kuo aukštesnės prabos auksinis dirbinys tuo jis yra minkštesnis ir pažeidžiamesnis, todėl ilgai nešiojami papuošalai apsibraižo ir praranda blizgesį.

Norint, kad auksiniai papuošalai blizgėtų juos reikia valyti. Tai galima padaryti su auksui valyti skirtomis putomis. Namų sąlygomis galima naudoti drungną vandenį su muilu, kuris nuplaus riebalus ir kitus susikaupusius nešvarumus, tik vėliau svarbu gerai nusausinti papuošalus.

Deja, bet auksinių dirbinių nubraižymams valymas nepadės, todėl juos reikia patikėti į profesionalaus juvelyro rankas, kad jis nupoliruotų papuošalo paviršių ir jis vėl atrodys kaip naujas.

– Perlai – labai jautrus brangakmenis. Kur geriausia juos laikyti nuo pažeidos? Jeigu atsirado ant perlo įbrėžimų ar pasitrynė perlamutras, ar įmanoma perlą „užglazūruoti“ ar kažkaip kitaip jį nugludinti?

– Taip, perlai yra pažeidūs brangakmeniai, nes yra natūralūs ir užaugę gyvose būtybėse, moliuskuose.

Perlus reikia laikyti atskirai nuo kitų papuošalų tamsioje, bet ne uždaroje dėžutėje, kad jie kvėpuotų. Perlų vėrinį geriausia laikyti tik horizontaliai paguldytą, kad jis tarpusavyje nesiliestų, nes natūralus paviršius yra jautrus įbrėžimams. Nepatariu vėrinio laikyti pakabinto, nes gali atsipalaiduoti jo šilkiniai siūlai, taip papuošalas praras savo grožį.

Perlų vėrinys

Renkantis perlų vėrinį ar apyrankę, svarbu atkreipti dėmesį į vieną iš kokybės rodiklių. Kiekvienas perlas turi būti atskirtas šilkinio siūlo mazgeliu, tam kad jie tarpusavyje nesibraižytų.

Po kiekvieno nešiojimo perlus būtina nuvalyti minkštu drėgnu audiniu prieš padedant į papuošalų dėžutę. Perlai nemėgsta, bet kokios chemijos: kvepalų, kosmetikos priemonių ar plaukų lako.

Perlus geriausia yra dėvėti, taip jie kvėpuoja ir gauna jiems reikalingos drėgmės. Tik išsausėję ar neprižiūrimi jie gali įtrūkti ar nusibraižyti. Profesionalas gali padėti tik esant minimaliems įbrėžimams, bet dažnu atveju reikia keisti patį perlą. Todėl privalome ypatingai juos saugoti ir prižiūrėti.

– Ką reikia žinoti apie deimantų laikymą? Kokie pažeidimai įmanomi jiems? Kaip apsaugoti ir tinkamai juos valyti?

– Deimantas yra kiečiausias natūralus mineralas, kai jis apdirbamas ir turi ne mažiau 57 briaunas jį galima vadinti briliantu. Taigi ne visi deimantai yra briliantai.

Deimantus kaip ir kitus brangakmenius veikia prakaitas, riebalai, kosmetinės priemonės ar cheminės priemonės, prarandamas jų blizgumas, todėl norint išlaikyti jų grožį būtina juos valyti.

Namų sąlygomis vieną kartą per mėnesį geriausia yra naudoti brangakmeniams valyti skirtas putas. O kartą į metus rekomenduoju patikėti tai profesionalui, kuris juos išvalys iš pagrindų. Tai galite padaryti parduotuvėje, kurioje įsigijote papuošalą arba nunešti pas juvelyrą.

Taip pat svarbu atlikti metinę papuošalo apžiūrą pas juvelyrą, kur jį pirkote. Jos metu bus patikrinta ar metalai neatsilaisvinę ir deimantai yra stabilūs bei nejuda, o reikalui esant juos sutvarkys.

– Kokie kiti akmenys juvelyrikoje yra jautrūs ir reikėtų atkreipti dėmesį į jų priežiūrą?

– Organinės kilmės akmenys tokie kaip perlai, koralai ir gintaras yra minkšti ir jautrūs įvairiems dirgikliams, todėl juos reikia itin saugoti.

Žinant, kad visi papuošalai dėvisi juos nešiojant, labai svarbu laikytis šios taisyklės ir juos saugoti, norint, kad jie džiugintų jus ilgai.

Taisyklė nr.1 juvelyrikoje!

Papuošalai yra užsidedami paskutiniai prieš išeinant (po makiažo, šukuosenos, kvepalų ar kremo) ir pirmieji nusiimami grįžus namo.
Papasakojo, kaip teisingai laikyti ir valyti juvelyriką.

Jeigu dėvite tauriųjų metalų papuošalus su brangakmeniais, venkite 5 dalykų: maudytis (įskaitant dušą ir kitus vandens telkinius), sportuoti, purkšti kvepalų, tepti kremų ar kosmetinių priemonių bei miegoti su jais.

Daugiau patarimų, kaip išsirinkti kokybišką ir ilgaamžę juvelyriką, kuri būtų perduodama iš kartos į kartą – juvelyrikos ekspertės Jolitos Dromantaitės instagramo profilyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)