Vienas iš plačiausiai mitais apipintų natūralių pluoštų – vilna. Nuo sukeliamų alergijų, sudėtingos priežiūros iki riboto sezoniškumo. Dažniausiai pasitaikančius mitus apie vilną įvardija ir paneigia natūralių audinių specialistė ir vilnos gaminių kūrėjų „Flokati” atstovė Žydrūnė Ragelė.

Natūralių audinių specialistė Žydrūnė Ragelė

Mitas nr. 1 – su vilna gausiau prakaituosite

Vasaros pradžioje užklupus karščiams daugelis pradėjo galvoti apie lengvesnę aprangą. Tačiau lengvi, bet sintetiniai drabužiai ar patalynė – nėra geriausia išeitis.

„Ypatingą dėmesį vasarą reikėtų skirti miego kokybei. Sintetinė patalynė užkerta kelią laisvai oro cirkuliacijai, būtent tai ir yra pagrindinė priežastis, kodėl karštomis naktimis neišvengiame gausaus prakaitavimo”,– teigė moteris.

Ž. Ragelė pasakoja, kad vilna, būdama pralaidi orui ir leisdama kūnui kvėpuoti mažina prakaitavimą, o sugerdama drėgmę pašalina ir nemalonius kvapus.

Mitas nr. 2 – vilna skirta tik žiemai

Anot specialistės, vilna nemažai daliai vis dar asocijuojasi su žiemos šalčiais, pirštinėmis, kojinėmis ar šalikais.

„Tiesa, kad vilną siejame su apsauga nuo šalčio, tačiau ji taip pat gelbsti ir esant karščiams. Dėl savo struktūros, vilna aplink kūną sukuria tam tikrą termoizoliacinį barjerą, kuris padeda išlaikyti tinkamą kūno temperatūrą skirtingu oru. Ji apsaugo ir nuo ultravioletinių spindulių, todėl kraštuose, kuriuose žemės ūkio darbai vis dar atliekami rankomis skrybėlės ir kita apranga iš vilnos yra itin populiari”, – pasakojo specialistė.

Lengvus, plonai austos vilnos drabužius vis dažniau renkamasi ir vasarą – ypač dalyvaujantiems oficialiuose renginiuose, kuomet net karščiausiomis dienomis būtina dėvėti kostiumą ar kitą formalaus stiliaus aprangą.

Mitas nr. 3 – vilna yra šiurkšti

„Dažnas galvodamas apie vilną vis dar prisimena šiurkščius močiučių megztinius ar kojines, kurie praversdavo šaltomis žiemomis. Vilnos yra daugybė skirtingų rūšių, svarbu atrasti sau tinkamiausią. Viso pasaulyje skaičiuojama apie 350 skirtingų avių rūšių. Pavyzdžiui merinosų ar alpakų vilna yra minkšta ir itin švelni”, – kalbėjo specialistė.

Pasak jos, tinkamai suverptas vilnonis audinys yra ne tik švelnus, bet ir lengvas. Vilna vis dažniau naudojama ir siuvant sportinius rūbus. Pavyzdžiui teniso žvaigždė Andry Murray šiais metais Vimbldono turnyre varžėsi dėvėdamas aprangą iš merinosų vilnos.

Avies vilna

Mitas nr. 4 – sudėtinga vilnos priežiūra

Vienas iš pagrindinių mitų apie vilną, jog jos gaminius itin sunku prižiūrėti.

„Sakyčiau net priešingai, vilna yra žinoma kaip savaime išsivalantis audinys. Kaip jau minėjau ji sugeria ir išgarina drėgmę, ilgiau išlieka sausa, todėl yra nepalanki terpė bakterijoms ir erkutėms veistis. Dažnai skalbti vilnos nerekomenduojama – naudingiau palikti ją išsivėdinti gryname ore, o atėjus metui rimtesnei priežiūrai reikėtų atkreipti dėmesį į vilnos rūšį”, – pasakojo Ž. Ragelė.

Specialistė pasakoja, kad merinosų avių gaminius galima tiesiog skalbti vilnos režimu skalbimo mašinoje.

Anot tyrimų, alergija vilnai pasitaiko gana retai – nuo jos kenčia apytikriai vienas iš 100 000 žmonių. Tad iš kur kyla mitas apie alergiją vilnai?

Vilnos pluoštas

„Kaip sako vienas žymus šalies žurnalistas – susitarkime dėl terminų. Paprasta, grubiai suverpta avies vilna yra šiurkšti – ji ne alergizuoja, bet tiesiog fiziškai suerzina odą, dėl to ji gali perštėti. Tačiau merinosų, kupranugarių ar alpakos vilna yra švelni ir minkšta, tinkama net jautriai kūdikių odai. Svarbu – tinkamas ir kokybiškas jos apdirbimas. Iš minėtų gyvūnų vilnos pluoštų dažniausiai gaminama patalynė, apranga ar apavas”, – kalbėjo specialistė.

Vilna
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)