„Ellips Lietuva“ paprašė žinomas Lietuvos moteris puošiančios plaukų stilistės Raimondos Jusel pasidalinti savo žiniomis ir patarimais, kad visi apie priauginamus plaukus žinomi mitai būtų išsklaidyti.

Raimona Jusel

Plaukų priauginimas nėra šių laikų išradimas ar mados klyksmas – rašytiniuose šaltiniuose išlikę faktai rodo, kad pirmieji šią procedūrą naudojo egiptiečiai prieš daugiau nei 5 tūkstančius metų. Visgi, daug manančių, kad ši mada užleis vietą natūralumui. Raimonda, jūsų nuomone, plaukų priauginimas – pagalba ilgų plaukų norinčioms moterims ar mada, kuri praeis?

Tai – tikrai ne trumpalaikė mados užgaida. Žinoma, neneigsiu, kad ilgų plaukų šukuosenos šiuo metu yra madingos, tačiau jeigu pas mane ateina mergina gražiais, vešliais, spindinčiais plaukais ir prašo priauginti plaukus, nes visos draugės šią procedūrą jau atliko, iškart siunčiu ją namo, palinkėjusi džiaugtis ir toliau puoselėti savo natūralius plaukus. Deja, tokių klienčių yra labai mažai, nes dauguma merginų ir moterų ateina gelbėti labai nualintus ir silpnus plaukus, tad joms plaukų priauginimas ar priklijavimas yra tikras išsigelbėjimas. Todėl šią procedūrą rekomenduoju toms, kurios svajoja turėti storesnius plaukus, jeigu Dievulis jų pagailėjo. Juk moteriai vešlūs plaukai – labai svarbi stiliaus detalė, suteikianti moteriškumo, todėl po procedūros moterys tiesiog pražysta.

Plaukų priauginimas

Savo darbe, tikriausiai, tenka paneigti ne vieną įsibaiminusios klientės išsakytą nuogąstavimą dėl šios procedūros poveikio plaukams. Kokius dažniausi mitus girdite?

Mitas tik vienas, bet pats gajausias – priauginami plaukai kenkia natūraliems plaukams. Paneigimas labai paprastas: jeigu procedūrą atliksite pas profesionalą, reguliariai darysite plaukų korekcijas, tinkamai plaukus prižiūrėsite ir juos mylėsite – baimintis tikrai nėra ko.

Tad kas naujo plaukų priauginimo technologijose?

Šiais laikais, kitaip nei senovės Egipte, tikrai yra iš ko pasirinkti (šypsosi). Tai: plaukų priauginimas mikrožiedeliais, keratino kapsulėmis, priklijavimas juostelėmis ir plaukų „prisiuvimas“. Taip pat į Europą atkeliavo ir sparčiai populiarėja „tapeinhair“ priauginimo technika, kuri yra greita ir efektyvi. Būdą, kuriuo norisi pagražinti savo šukuoseną, reikėtų rinktis pagal savo plaukų tipą ir finansines galimybes. Ir būtinai – tik pasikonsultavus su plaukų priauginimo meistru.

Ar galima išskirti plaukų priauginimo tendencijas? Kas dabar plaukų meistrų klienčių pageidavimų sąrašo viršuje?

Šiuo metu vis dar karaliauja plaukų priauginimo keratino kapsulėmis procedūra, bet vis dažniau mano klientės dėl laiko stokos ir greitesnio efekto renkasi plaukų priklijavimą.

Tačiau plaukų priauginimo procedūra, turbūt, nėra tinkama visiems plaukų tipams – silpniems, garbanotiems ir besiveliantiems? Be to, ar priauginamos sruogos yra natūralios?

Priauginami plaukai skirstomi į 4 rūšis: europietiškus, rusiškus, slaviškus ir azijietiškus. Visos rūšys yra iš 100 proc. žmogaus plaukų, tačiau kai kurie jų yra natūralūs, kai kurie – ne. Kai kurios gamyklos, norėdamos vizualiai pakeisti plaukų kilmę, chemiškai apdoroja šiurkščius kiniškus arba indiškus plaukus, kad jie virstų glotniais, lygiais slaviškais arba europietiškais plaukais. Po kelių plovimų cheminė medžiaga nusiplauna ir švelnus plaukas tampa besiveliančiu, šiurkščiu, pažeistu ir netinkamu nešioti.

Aukščiausios kokybės priauginami plaukai yra natūralūs ir kruopščiai atrenkami, kad prieš tai nebūtų apdoroti chemiškai ir būtų vienodo storio bei ilgio. Profesionalas tokius plaukus priklijuoja pagal jų augimo kryptį, todėl jie nesišiaušia, nesivelia ir gražiai atrodo ilgiau. Šiuo metu plaukų meistrai gali pasiūlyti platų priauginamų plaukų pasirinkimą, tereikia išsirinkti tinkančią priauginimo techniką. Gaila, tačiau garbanotiems plaukams priauginimo galimybės vis dar yra ribotos, nes rinkoje tokių plaukų trūksta.

Plaukai jau priauginti, kokių šukuosenų ar procedūrų vengti, kad jie ilgiau išliktų gražūs?

Po priauginimo rekomenduoju vengti karštų įrankių prie sruogos priauginimo zonos, taip pat siūlau vengti plaukus rišti į uodegėlę, nes priaugintos sruogos nuo tempimo gali išslysti, be abejo, dėl tos pačios priežasties klientes raginu netampyti plaukų prie jų augimo zonos.

  • Plauti plaukus palenkus galvą – taip pat nerekomenduojama, kad kapsulės neišsitampytų, tad geriausia šią procedūrą atlikti stovint duše arba atlošus galvą vonioje. Išplautus plaukus reikia atsargiai nusausinti rankšluosčiu.
  • Kalbant apie grožio procedūras, jokiu būdu nerekomenduoju procedūrų su keratinu – plaukus maitinti galima kaukėmis, kurios atstato pažeistas plauko vietas ar tepamais plaukų vitaminais. Svarbu vengti tepti grožio produktus ant pritvirtintų kapsulių, kad jos nesuminkštėtų ir neiškristų.
  • Patartina leisti plaukams natūraliai išdžiūti, tačiau, jeigu skubu, juos džiovinti plaukų džiovintuvu galima, svarbu karštą oro srovę laikyti toliau nuo plaukų, kad nuo karščio neišsilydytų kapsulė. Tiesinant plaukus dėl šios priežasties taip pat plauko arti kapsulės liesti nederėtų.
  • Prieš einant miegoti priauginti plaukai turi būti gerai iššukuoti nuo šaknų iki galiukų, jeigu priauginti plaukai yra ilgesni negu 40 cm, rekomenduojama juos susirišti arba susipinti kasą. Eiti miegoti šlapiais priaugintais plaukais – negalima, kadangi jie gali susivelti ir vėliau plaukus bus labai sunku iššukuoti.
  • Šukuosenoms tabu nėra: priaugintus plaukus galima garbanoti, tiesinti, šukuoti, daryti įvairiausias šukuosenas, svarbu naudoti natūralių šerių šepetį ir saugoti plaukų priauginimo kapsules nuo mechaninio, karščio ar cheminio pažeidimo.
  • Norint pakeisti plaukų spalvą, tai atlikti reikėtų prieš plaukų priauginimą arba jų korekciją, tačiau ne tą pačią dieną – plaukų priauginimo meistrė vėliau parinks priauginamas sruogas pagal esamą plaukų spalvą. Plaukai gali būti priauginami kelių atspalvių, dedant poros spalvų sruogeles ir jas maišant, kad bendras vaizdas būtų tobulas. Vėliau priaugintus plaukus galima šviesinti, tamsinti, tonuoti, tačiau šią procedūrą turėtų atlikti plaukų meistras, kad plaukų dažai būtų parinkti tinkamai – be aliejų ir stiprių oksidatorių (ne daugiau 3 proc.) – ir neardytų kapsulių. Dažant plaukų šaknis, reikia saugoti, kad dažų nepatektų ant plaukų kapsulių, ypač šviesinamųjų miltelių mišinio, nes kapsulės gali imti trupėti ir sruogos išslinks.
  • Ir svarbiausia – būtina atlikti plaukų korekcijas reguliariai. Terminas – individualus, tačiau rekomenduojama pas plaukų priauginimo specialistą apsilankyti ne rečiau kaip kas 2 mėnesius. Tiesa, verta atkreipti dėmesį, kad per kiekvieną korekciją plaukai trumpėja, nes juos būtina pakirpti, tad visada rekomenduoju pirmam kartui plaukus palikti šiek tiek ilgesnius nei norite.
Plaukų priauginimas

Tad nereikia specialių priemonių – pakanka jau esančių kasdieniame grožio priežiūros krepšelyje?

Kažkokių ypatingų grožio priemonių tikrai nereikia. Svarbu rinktis šampūną, kuriame nebūtų aliejų ir itin stiprių drėkiklių, rekomenduoju rinktis kasdieniam plaukų plovimui skirtą šampūną, o plaukų galiukus palepinti kaukėmis arba tepamais plaukų vitaminais. Svarbu – purškiamą plaukų aliejų ir kondicionierių naudoti būtina, kad plaukai nesiveltų. Priaugintus plaukus, kaip ir natūralius – reikia prižiūrėti su meile: reguliariai lankytis pas specialistą plaukų korekcijoms, naudoti kokybiškas plaukų priežiūros priemones, vengti karštų plaukų formavimo įrankių, o jeigu jau reikia juos naudoti – pasirūpinti plaukų apsaugos priemonėmis nuo karščio.

O kaip elgtis norinčioms priauginamų plaukų, tačiau užsiimančioms aktyviu sportu?

Gyvenimo tempas ir rutina tikrai neturi pasikeisti, tik svarbu vengti pirčių, nes dėl karščio gali atlipti priauginamų plaukų lipdukai ar kapsulės. Tačiau, kai vasara tokia karšta, spėju, kad pirčių malonumais dabar mėgaujasi reta (šypsosi).

Daug kas priklauso ir nuo plaukus priauginančio specialisto. Kaip atpažinti profesionalą? Gal yra kontrolinių klausimų, kuriuos uždavus, paaiškėtų jo kompetencija?

Atpažinti gerą specialistą galima tik pabendravus per konsultaciją. Būtina parodyti meistrui savo plaukus gyvai, ne iš nuotraukos, leisti jam juos apžiūrėti – tik taip jis galės patarti tinkamą plaukų priauginimo techniką ir procedūras. Atsižvelgęs į natūralaus plauko struktūrą ir klientės finansines galimybes, meistras galės prognozuoti ir būsimą rezultatą. Mano patarimas – rinkitės natūralumą, nes pats gražiausias komplimentas, kai giria atsigavusius jūsų plaukus, ne nepriekaištingą plaukų meistro darbą (šypsosi).

Pabaigai, ar yra amžiaus cenzas, nuo kada (ne)rekomenduojama daryti plaukų priauginimo procedūrą?

Jokio amžiaus cenzo. Šią procedūrą rekomenduoju visoms, kurių amžius – auksinis, kurios nori sustabdyti laiką ir atrodyti nepriekaištingai.

Plaukų priauginimo procedūrų pliusai ir minusai:

  • Priauginimas keratinu


Tai vienas pirmųjų priauginimo metodų, todėl yra itin populiarus. Šios procedūros metu keratino klijai karštomis žnyplėmis pritvirtinami prie plauko suformuojant apvalią kapsulę. Korekcijos atliekamos kas 2-3 mėnesius, nuimant senas ir užlydant naujas sruogų kapsules. Technika tinka visiems plaukų tipams, tačiau kai kurias gali erzinti plaukuose jaučiamos kapsulės.

  • Priauginimas žiedeliais


Ne itin populiarus metodas, tačiau jam ištikimų klienčių mėgstamas dėl procedūros paprastumo ir minimalios apkrovos plaukams. Tačiau, lyginant su kitomis technikomis, dideli žiedeliai itin jaučiami plaukuose. Korekciją būtina atlikti kas 2 mėnesius – jos metu žiedelis nuimamas, keičiamas kitu ir sruoga uždedama atgal. Nerekomenduojama šviesiaplaukėms ir norinčioms turėti daug pridedamų sruogų.

  • Priauginimas klijuojamomis juostomis


Tai vienas naujausių plaukų priauginimo metodų, itin populiarus užsienyje. Procedūra atliekama greitai – beveik per valandą, ir efektyviai, nes nenaudojami karšti įrankiai, o sruogos priklijuojamos skirtingo pločio juostelėmis, imituojant natūralų plaukų tankį. Korekcija būtina kas 1,5 mėnesio – jos metu priklijuota plaukų sruoga keičiama nauja. Ši technika tinka visiems plaukų tipams, ypač, norint dalinio plaukų priauginimo ar maišant su kitomis plaukų priauginimo technikomis. Nerekomenduojama toms, kurios mėgsta nešioti plaukus susirišusios į uodegas ar negali dažnai atvykti pas plaukų priauginimo meistrą korekcijoms.

  • Sruogų priauginimas prie kasytės


Mažiausiai populiarus metodas, kai prie galvos viduryje supintos horizontalios kasytės pritvirtinamos plaukų sruogos. Ne itin mėgstamas, nes išplovus galvą, kasytė ilgai būna drėgna, o plaukus nepatogu plauti.

  • Plaukų priauginimas ultragarsu


Inovatyviausias plaukų priauginimo metodas – procedūros metu keratino kapsulė ultragarsu lydoma be karščio ir formuojama ne apvali, bet kvadratinė kapsulė. Tokia kapsulė mažiau tempia plauką ir mažiau jaučiasi liečiant plaukus ar juos šukuojant. Plaukų korekcija atliekama kas 3 mėnesius. Minusas – Lietuvoje dar tik keli specialistai atlieka šią procedūrą.

Plaukų priauginimas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)