Suprantu, jog tam reikia ir laiko, ir pastangų, juk užtepti kremą, serumą ar užsidėti kaukę daug lengviau, nei susidaryti išsamų bent kelių dienų pilnavertės mitybos meniu, atlikti kraujo tyrimus, siekiant išsiaiškinti, ar organizmui užtenka visų reikalingų medžiagų, kad šis pilnavertiškai funkcionuotų, tai reiškia ir tai, kad oda būtų sveika ir graži.

Kokie vitaminai itin svarbūs brandžiame amžiuje, siekiant turėti gražią ir sveiką odą?

Apie didžiausią įtaką odai bei plaukams, nagams turinčius vitaminus papasakosiu abėcėlės tvarka, nes negalėčiau pasakyti, kuris pats svarbiausias, nes reikalingi visi.

Vitaminų ir mineralų poreikis brandaus amžiaus odai

Vitaminas A (retinolis) – odos atsinaujinimui, nes skatina naujų ląstelių dauginimąsi, kolageno susidarymą, pagreitina keratinocitų veiklą, blokuoja saulės pažeistos tarpląstelinės matricos skaidymą, padeda išvengti pigmentacijos, raukšlių ir kovoja su odos išsausėjimu.

B grupės vitaminų dėka gauname maistines medžiagas ir energiją. Vitaminas B1 (tiaminas) ypatingai svarbus tiems, kurie susiduria su votimis, alerginėmis odos rekacijomis, ypač sukelainčioms niežulį. Vitaminas B2 (riboflavinas) kovoja su seborėja, lūpų ir jų kampučių skilinėjimu, įtrūkimais, ankstyvomis raukšlėmis, oksidaciniu stresu. Vitaminas B3 (niacinamidas) – odos skaistumui, turi antioksidacinį poveikį, taip pat padeda išsaugoti apsauginį odos barjerą, šviesina pigmentines dėmes, mažina paraudimus, palaiko drėgmės balansą, skatina ląstelių atsinaujinimo procesus. Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) skatina odos regeneraciją, gijimo procesus, suteikia odai drėgmės, lygumo. Vitaminas B6 (piridoksinas) skatina kolageno ir elastino gamybą, dalyvauja angliavandenių skaidyme. Vitaminas B9 (folio rūgštis) – odos lygumui, tai svarbus vitaminas naujų ląstelių susidarymui, DNR gamybai, padeda pašalinti toksinus iš organizmo, dėl to gražėja oda, sumažėja spuogelių. Folio rūgštis vaidina svarbų vaidmenį plaukų augime – ji atnaujina ląsteles. Vitaminas B12 ( kobalaminas) dalyvauja ląstelių dalijimosi procese, palaiko imuninę sistemą, nervų sistemos veiklą, mažina nuovargį.

Vitaminas C (askorbo rūgštis) – veikia visą organizmą ir yra būtinas normaliai daugelio metabolinių procesų eigai, tai vienas iš stipriausių žinomų antioksidantų. Vitaminas C labai svarbus odos išvaizdai ir būklei, jungiamajam audiniui bei gleivinei, kraujagyslių sienelėms ir kt.

Pasižymi jautrumą mažinančiomis savybėmis, didina kapiliarų sienelių nepralaidumą ir elastingumą, stimuliuoja kolageno sintezę, apsaugo nuo priešlaikinio senėjimo, aktyviai stimuliuoja odos imunines ir apsaugines funkcijas, skatina odos regeneraciją, slopina melanino gamybą odoje, apsaugo nuo pigmentinių dėmių atsiradimo, atlieka konservanto funkciją.

Vitaminas D (kalciferolis) – būtinas odai, kraujagyslėms, padeda kovoti su aktinine keratoze ir psoriaze, dalyvauja odos aprūpinimo drėgme procese. Vitaminas D apsaugo nuo priešlaikinio odos senėjimo, imuninės sistemos silpnėjimo. Apsaugo odą nuo pleiskanojimo, riebalų pertekliaus.

Vitaminas E (tokoferolis) neleidžia susidaryti pigmentinėms dėmėms, pagreitina odos regeneraciją. Vitaminas E yra natūralus antioksidantas ir konservantas. Suteikia odai gyvybingumo, pristabdo senėjimo procesus, švelnina klimakterinio laikotarpio sutrikimus (tuomet patariama vartoti drauge su vitaminu A).

Vitamino H (biotinas) trūkumas sukelia seborėjinius odos uždegimus. Yra manoma, kad vitaminas H stabdo ankstyvą plaukų žilimą. Jo dedama į kosmetines priemones, skirtas riebiai problematiškai odai prižiūrėti ir į produktus skirtus plaukų priežiūrai.

Biotino trūkumas gali sukelti dermatitą, plaukų slinkimą ir nagų lūžinėjimą. Oda, negaunant pakankamo kiekio šiovitamino, tampa blyški, atrodo ligota, pradeda sausėti, luptis, ima slinkti plaukai, skilinėti nagai.

Vitaminas K (naftochinonų grupė). Šis vitaminas skatina žaizdų gijimą, dalyvauja organizmo regeneracijos procesuose, didina atsparumą infekcijoms, spartina kraujotaką, gydo uždegimus, skatina paburkimų sumažėjimą, maišelius po akimis. Jei šio vitamino trūksta, atsiranda kraujosruvų, pigmentinių dėmių. Priemonės su vitaminu K šviesina pigmentines dėmes, skaistina odos spalvą.

Vitaminas PP (niacinas) turi įtakos vandens apykaitai odoje ir plečia kraujagysles. Gydymo tikslais vitaminas PP skiriamas fotodermatozių ir fotoalergijų (jautrumas UV spinduliams) bei rožinių dedervinių atvejais.

Vitaminų ir mineralų poreikis brandaus amžiaus odai

Ar organizmui būtini visi mineralai, kurios iš šių medžiagų būtiniausios?

Mineralai, tai – cheminiai elementai, būtini, kad organizme viskas darniai funkcionuotų, jų yra apie 25. Dažniausiai prie pačių būtiniausiųjų priskiriami – cinkas, selenas, jodas, silicis, varis, geležis, chloras, molibdenas, litis, bromas, manganas, fluoras, kobaltas, kalis.

Cinkas dalyvauja audinių atsinaujinimo, plaukų bei nagų augimo procesuose. Šis mineralas atlieka svarbų vaidmenį palaikant tinkamą imuninės sistemos veiklą, žaizdų gijime, baltymų sintezėje, apsaugant nuo UV spindulių ir kovojant su uždegimais.

Selenas gerina kraujo apytakos procesą, odos aprūpinimą krauju, didina organizmo atsparumą. Svarbus seleno poveikis odos vėžio prevencijai, šis mineralas siejamas su žalingo saulės poveikio mažinimu. Selenas yra biologiškai veiklus mikroelementas, įeinantis į daugelio hormonų ir fermentų sudėtį. Jis yra ne tik stiprus antioksidantas, apsaugantis mūsų ląsteles nuo priešlaikinio senėjimo, bet ir mineralas, kuris stimuliuoja kolageno sintezę ir taip suteikia elastingumo odai ir kraujagyslių sienelėms. . Siekiant, kad organizmas optimaliai pasisavintų seleną, būtina padaryti bent valandos pertrauką prieš vartojant maisto papildus ar produktus su vitaminu C.

Jodas reikalingas stiprinant odos atsparumą kenksmingiems aplinkos veiksniams, bakterijoms.

Silicis skatina odos, plaukų regeneraciją, lėtina senėjimo procesus. Silicis užtikrina plaukų, nagų, odos sveiką išvaizdą, lėtina senėjimo procesus.

Varis būtinas kolageno sintezei, jungiamųjų audinių bei kraujagyslių vystymuisi ir veiklai. Šis mineralas svarbus elastino gamybai, todėl yra susijęs su odos stangrumu.

Geležis dalyvauja ląstelių aprūpinimo deguonimi procese. Šis mikroelementas yra atsakingas už kraujo kokybę ir apykaitą, todėl dėl jo trūkumo oda, plaukai, nagai nėra aprūpinami maistinėmis medžiagomis.

Chloro pagalba iš organizmo šalinami šlakai, išvengiama paburkimų, patinimų, t.y. skysčių užsistovėjimo.

Molibdenas palaiko normalią fermentų veiklą, jo trūkumas sukelia gleivinių silpnėjimą.

Litis gerina kraujagyslių, nervų sistemos veiklą, stiprina imunitetą.

Bromas turi antibakterinių savybių, jo dėka naikinamos bakterijos, grybelis.

Manganas dalyvauja procesuose, kurių dėka ląstelės aprūpinamos deguonimi, stiprinamas imunitetas Šis mikroelementas dalyvauja angliavandenių, baltymų ir riebalų metabolizmo procese, apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų neigiamo poveikio, stabdo senėjimą. Taip pat padeda apsaugoti nuo oksidacinio streso, pigmentinių dėmių, bėrimų.

Fluoras svarbus, kad sėkmingai vyktų riebalų ir angliavandenių apykaita.

Kobaltas skatina hemoglobino sintezę ir eritrocitų brendimą, jo trūkumas sukelia dermatitus.

Kalis gerina ląstelių aprūpinimą deguonimi ir padeda normaliai funkcionuoti raumenims.

Svarbiausias mineralų šaltinis – maistas, tačiau ne visada su juo gauname reikiamą mineralų kiekį, nes jis gali būti netinkamai pasirinktas ar paruoštas. Tad siekiant išlaikyti sveiką odos (taip pat – plaukų, nagų) būklę – būtina odą aprūpinti mineralais naudojant papildus bei kosmetines priemones su mineralais ir vitaminais.

Ar naudojant kosmetines priemones su mineralais ir vitaminais odai jų pakanka?

Vitaminai ir mikroelementai gali būti gaunami vartojant juos į vidų arba naudojant kosmetikos priemones, tepant tiesiogiai ant odos, plaukų ar nagų. Abu būdai yra svarbūs ir veiksmingi odos sveikatai ir grožiui.

Ar pakanka tik tepant, priklauso nuo to, kokio molekulinio svorio yra mineralas, vitaminai priemonėje – kuo mažesnio, tuo geriau jie pasisavinami ir, be abejo, veiksmingi. Taip pat nuo kiekio, esamo produkte. Svarbu ir tai, kur vitaminai yra ištirpinti, nuo būdo, kuriuo jie patenka į odą. Itin veiksmingos kosmetikos priemonėse su liposomomis.

Jei organizme kažkurio vitamino ar mineralo yra ženklus trūkumas, vargiai gausime reikiamą kiekį tik vartojant išoriškai. Turėčiau pridurti, kad ir veikliosios kosmetikos medžiagos be kai kurių mikroelementų nebus pasisavinamos.

Rekomenduoju pasitarti su kosmetologais, nes profesionalus specialistas gebės parinkti Jums tinkamas priemones, labai svarbu – suderinti jas tarpusavyje, nes kartais vienos medžiagos tiesiog neutralizuoja kitų poveikį.

Vitaminų ir mineralų pasiūla didžiulė, į ką derėtų atkreipti dėmesį brandžiai moteriai?

Visų pirma į savo amžių ir gyvenimo būdą. Taip pat svarbu ir sveikatos būklė, ir metų laikas, gyvenamoji vieta.

Deja, tačiau bėgant metams organizmas tiesiog išeikvoja mineralus, tad būtina jais papildyti organizmą.

Šaltuoju metų laiku, kada odai neigiamą įtaką daro šildymas, žvarbus oras, būtina odai suteikti papildomos drėgmės, užtikrinti gerą gleivinių būklę. Pagalbininkai – vitaminai A, E, D. Dažnai šiuo metu sergama virusinėmis, peršalimo ligomis, vartojai antibiotikai, tad svarbu padėti organizmui atsigauti, atstatyti žarnyno veiklą naudojant probiotikus ir prebiotikus, juk dažnas iš mūsų jau žinome , kad odos sveikata ir būklė tiesiogiai susijusi su virškinamojo trakto veikla.

Šiltuoju metų laiku, ypač tokiu oru, kuris tvyro dabar, daug prakaituojame, o su prakaitu netenkame ir reikalingų medžiagų, skysčių, tad būtina vartoti maisto papildus, gerti daug skysčių.

Svarbi gyvenamoji vieta – pas mus, Lietuvoje, dirvožemyje trūksta kai kurių mikroelementų, taip pat – saulės.

Moterims, prasidėjus menopauzei, dėl kolageno, elastino trūkumo esant hormone pusiausvyros sutrikimams, rekomenduojama vartoti pakankamą vitamino D kiekį, padedantį palaikyti odos atsikūrimo procesus ir aktyvinti antimikrobinę sistemą, sveikų omega-3 riebalų rūgščių.

Aš visuomet vartoju pati ir rekomenduoju klientėms subalansuotus kompleksus – maisto papildus su vitaminais, mineralais, kolageno, hialurono rūgšties, elastino, antioksidantų deriniu. Ir, žinoma – mylėti save, gyvenimą ir tuo mėgautis.

Loreta Valatkevičienė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)