Kaip ir dėl ko šis apatinis rūbas kartina gyvenimą, suprasti nėra lengva. Aišku, jei liemenėlė itin varžanti, netgi nepatogi, daug klausimų nekyla, bet kartais odos sudirgimų atsiranda ir dėvint iš pažiūros patogią liemenėlę.

Kodėl kartais net patogus drabužis tampa odos bėdų priežastimi? Šį klausimą portalo wellandgood.com leidėjai pateikė dermatologijos specialistams.

1. Odos problemų gali kelti liemenėlės petnešėlės


„Srityse, per kurias eina liemenėlės petnešėlės, gali atsirasti grybelinės infekcijos simptomą atitinkantis bėrimas. Tai gana įprastas reiškinys pavasarį. Petnešėlėms besitrinant į išbertas vietas, oda gali ypač sudirgti. Tokia būklė vadinama įvairiaspalve dedervine“, – sako Nava Greenfield, Niujorke veikiančio dermatologijos centro specialistė.

Apskritai ši liga pasireiškia odos spalvos pakitimais, nežymiu niežuliu, tam tikru paviršiniu pašiurkštėjimu. Tai nėra sunkus susirgimas, tačiau jei grybelinė infekcija tampa nebevaldoma, galima kreiptis į dermatologą, skirsiantį kremą nuo grybelio.

Vis dėlto jeigu ant pečių pradėtų rastis kokių nors bėrimų, neatitinkančių čia pateikto aprašymo, jų priežastis, tikėtina, kita.

„Gali įvykti kontaktinė gumos sukelta alergija (jei petnešėlės su guma). Alergiją gali sukelti ir tekstilė“, – vardija N. Greenfield.

2. Išlendantis lankelis – daugiau negu estetinė problema


Jei vieną gražią dieną segėdamos liemenėlę su pakietintais kaušeliais staiga pajusite, kaip jos lankeliai ima įžūliai brautis į išorę ir rėžia, bado odą, neabejotinai graži diena pavirs kankyne. Išlendantis lankelis gali ne tiktai erzinti, bet ir žaloti. Visgi yra ir dar viena priežastis, dėl kurios tokią liemenėle reikėtų mesti lauk.

„Kai vis išlindinėja liemenėlės lankelis, gali pasireikšti alergija nikeliui“, – nurodo N. Greenfield.

3. Bėrimą gali kelti po krūtimis išsiskiriantis prakaitas


Po krūtimis išsiskiriantis prakaitas yra dar viena priežastis nekęsti karštos vasaros. Turtingų formų savininkės labai gerai supranta, apie ką čia kalbama. Vis dėlto prakaitas – ne tik savaime nemalonus dalykas, bet ir tikėtinos rimtos problemos sukėlėjas.

„Kada po krūtimis, ties liemenėlės apačia, telkšo drėgmė ir prakaitas, oda gali imti šusti. Gali atsirasti ir bėrimas – ne tiktai erzinantis, bet ir skausmingas“, – įspėja N. Greenfield.

Ne vieną moterims skirtą leidinį konsultuojanti dermatologė Mona Gohara pridūrė, kad dėl prakaitu persisunkusios liemenėlės ilgainiui gali išsivystyti net pienligė. Štai kodėl verta pasidomėti, ar medžiaga, iš kurios pasiūta ketinama įsigyti liemenėlė, veiksmingai sugeria drėgmę.

4. Dėl aknės tenka kaltinti net ir rytinę treniruotę


Kadangi jau prakalbome apie krūtinės prakaitą, galima pasamprotauti ir apie tai, kaip dažnai derėtų keisti liemenėlę. Jei esate įpratusios po treniruotės dar ilgą laiką vaikštinėti su sportine liemenėle, turime jums blogų žinių.

„Ant odos, besitrinančios į liemenėlę, su kuria sportavote, gali imti kilti spuogai“, – įspėja M. Gohara.

Sportuojant trinties išvengti neįmanoma, tačiau po treniruotės priprakaituotą liemenėlę turite kuo skubiausiai nusisegti.
Taip pat svarbu įsitikinti, kad treniruojantis segima liemenėlė – tinkamo dydžio, nes ant pernelyg spaudžiamos odos kaupiasi prakaitas, drėgmė ir riebalai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)