Ne veltui lino tekstilė yra laikoma viena iš seniausių pasaulyje: istoriniuose šaltiniuose teigiama, kad drabužius iš lino pluošto jau apie 5000 m. pr. Kr. dėvėjo egiptiečiai. Šiandien mados dizaineriai savo kolekcijose naudoja įvairiausius audinius, tačiau vis daugiau dėmesio skiriama natūralumui, tad linas šiltuoju sezonu neapleidžia lyderio pozicijų jau daugelį metų.

Pasak tekstilės gamintojo „Linas“ vadovės Vilitos Skersienės, norint išnaudoti visas geriausias lino savybes, džiaugtis gaminių ilgaamžiškumu bei kokybe, būtina žinoti svarbiausias detales ir gudrybes, kaip prižiūrėti lininius gaminius. Pašnekovė sutiko pasidalinti aktualiais praktiniais patarimais su skaitytojais:

  • Linas gali būti skalbiamas rankomis, mašina, valomas sausai. Balinantys skalbikliai tinkami baltam linui, tačiau spalvotą audinį reikia skalbti švelniais skalbikliais arba švelniu muilu. Taip pat nerekomenduojami chloro turintys balikliai, nes jie gali sugadinti audinio struktūrą.
  • Jeigu skalbiate mašina, neperkraukite jos: lininis gaminys turi laisvai judėti. Priešingu atveju, jis gali tapti... dryžuotas. Tik įsidėmėkite – jei į lino sudėtį įeina dar kokia nors medžiaga, reikia skalbiant atsižvelgti ir į tos pagalbinės medžiagos savybes. Tiek skalbiant mašina, tiek rankomis lininiai gaminiai turi būti kruopščiai išskalaujami.
  • Lininius drabužius džiovinti galima džiovinimo mašinoje, taip pat ir natūraliu būdu. Po skalbimo linas bus susiglamžęs, tad išskalbtą ir nestipriai nugręžtą audinį reikia tinkamai pakabinti, kad džiūdamas dar labiau nesusiglamžytų. Kadangi linas itin sparčiai džiūsta, svarbu jį laiku nudžiauti ir neleisti perdžiūti, kitaip bus labai sunku išlyginti.
  • Dabar ypač madinga lininius drabužius išplovus susukti į gniūžtę ir palikti džiūti (tai ypač rekomenduotina šalikėliams, ilgiems sijonams ar suknelėms). Taip išgaunamas „gražiai“ susiglamžiusio drabužio efektas, kuris vis labiau populiarėja.
  • Lininius audinius geriausia lyginti tuomet, kai jie dar šiek tiek drėgni: visų pirma – geriau išsilygins, o ir papildomai drėkinti lyginant nebeteks. Rekomenduojama lyginti iš blogosios audinio pusės, taip apsaugant lino paviršių nuo glotnumo, blizgumo ir spalvos blukimo. Raukšlėms išlyginti naudokite karštą laidynę (3 taškeliai) su garais. Po lyginimo lininius gaminius palikite truputį drėgnus ir pakabinkite vėsioje, sausoje ir gerai vėdinamoje patalpoje, kad iki galo išdžiūtų. O jeigu linas benešiojant vis tiek susiglamžys – žinokite, kad tai ne defektas, o lino efektas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)