– Kaip nutarėte tapti deimantų ir juvelyrikos specialiste? Kur tokių studijų galima mokytis?

– Nors esu baigusi statybų inžinerijos magistro studijas VGTU universitete ir beveik 10 metų pradirbusi JAV šioje srityje – visada šalia buvo mada ir stilius. Visuomet atkreipdavau dėmesį į išskirtines rūbų detales, aksesuarus bei papuošalus.

Dar dirbdama inžiniere JAV lankydavausi kasmetinėse juvelyrikos ir antikinio meno kūrinių parodose Palm Beach’e, Floridos valstijoje. Po vieno tokio apsilankymo, matydama tiek daug aukštosios klasės juvelyrinių dirbinių iš brangakmenių bei paskaičiusi straipsnį apie deimantus supratau, kad tai yra kelias, kuriuo noriu eiti toliau. Nusprendžiau pažintį su deimantais pradėti pas profesionaliausius šios srities specialistus, dėstančius visame pasaulyje pripažintame institute.

Jolita Dromantaitė

Todėl įstojau į Amerikos Gemologijos institutą (GIA), kuris yra vienintelis pasaulyje ruošiantis gemologus bei kitus juvelyrikos specialistus, turintis filialus 12 pasaulio šalių. Rinkausi vieną iš dviejų filialų: Niujorko filialas įsikūręs viename iš dangoraižių, vadinamame „Deimantų rajone”, 0 Kalifornijos filialas, įsikūręs miestelyje Ramiojo vandenyno pakrantėje.

Pasirinkau pastarąjį dėl Floridos valstijai artimo klimato, skirtingo ir kartu užburiančio kraštovaizdžio, kai per vieną savaitgalį automobiliu gali pamatyti paplūdimį, dykumą, sniegą kalnuose ir vynuogynus.

Baigusi GIA studijas tapau diplomuota deimantų specialiste (Graduate Diamonds, GD). Vėliau mane labai sudomino ir kita juvelyrika jos rūšys, metalai ir t.t., todėl tame pačiame institute baigiau kitas studijas ir tapau juvelyrinių dirbinių specialiste (Applied Jewelry Professional, AJP).

Jolita Dromantaitė

– Baigėte studijas Gemologijos Institute Amerikoje, o kur dabar gyvenate? Kaip pavyko įsitvirtinti juvelyrikos rinkoje su tokia išskirtine specialybe?

– Šiuo metu su šeima gyvename Jupiter'io mieste, Floridos valstijoje. Pabaigusi pirmąsias studijas Kalifornijoje ir grįžusi į Floridą bei praėjusi tris interviu įsidarbinau Aukštosios mados namų prekių parduotuvėje, kuri turėjo didelį aukštosios juvelyrikos dirbinių skyrių.

Dirbdama įgijau neįkainojamos patirties – nuo brangakmenių ir juvelyrikos vertinimo, priežiūros iki juvelyrikos kolekcijų atrinkimo ir pirkimo naujiems sezonams bei juvelyrikos parinkimo ir įvaizdžio sukūrimo įvairiems raudonojo kilimo renginiams. Turėjau keletą klientų, kuriems reikėjo parinkti papuošalus Oskarų teikimo ceremonijos raudonajam kilimui.

Jolita Dromantaitė

Teko bendradarbiauti su žinomais ir pripažintais juvelyrikos kūrėjais Amerikoje, organizuoti jų parodas bei naujausių kolekcijų pristatymus. Taip pat kasmet lankydavausi aukštosios juvelyrikos parodoje Las Vegase (Couture Jewelry Show), kur savo naujausius kūrinius pristato juvelyrai iš viso pasaulio bei gauna Juvelyrikos apdovanojimus (metų papuošalo, metų dizaino, metų papuošalo iš skirtingų metalų ar brangakmenių).

Įgijusi patirties profesinėje srityje nusprendžiau, kad atėjo laikas dalintis savo žiniomis, todėl pradėjau kurti savo paskyrą instagrame, kurioje rasite viską apie juvelyriką.

Mano tikslas, kad moterys prisijaukintų ir pamiltų juvelyriką bei suprastų jos svarbą savo garderobe, kuri sukuria stiliaus unikalumą ir suteikia pasitikėjimo savimi. Noriu padėti kiekvienai susikurti savo juvelyrinių dirbinių dėžutę, kurioje butų pagrindiniai papuošalai, kurie sudaro asmeninę juvelyrikos kapsulę, su kuriais moteris atrodytu nepriekaištingai ir pasitikinti savimi nuo ryto iki vakaro.

Noriu, kad kiekviena suprastų, kaip mes rūpinamės savimi, savo aplinka taip labai svarbu rūpintis ir juvelyrika, kad ji mums tarnautų ilgiau. Kaip mes skiriame dėmesio savo savišvietai, juvelyrika ne išimtis ir yra svarbi to dalis. Nes tik turėdami juvelyrikos pagrindus ir atpažindami savo stiliaus poreikius mes įsigysime juvelyriką, kuri turės išliekamąją vertę ir kurią perduosime iš kartos į kartą.

– Kada pastebėjote, kad jus pradėjo dominti papuošalai? Gal dar vaikystėje? Ar pati mėgstate jais puoštis?

– Aš augau matydama mamos polinkį į juvelyriką, madą ir meną. Stebėjau, kaip ji renkasi ir derina papuošalus bei aksesuarus. Ji turi sukaupusi ne mažą jų kolekciją. Paskutinis įvykis, kuris man leido suprasti, kad juvelyrika yra mano genuose, kai mama man parodė savo darbą, sukurtą kartu su savo juvelyru. Tai išskirtinis papuošalas, sukurtas jos ypatingai progai, kur skirtingų akmenų ir metalų kombinacija turi savo reikšmę.

Juvelyrika tai istorija, kurią mes pradedame kurti ją įsigydami ar gaudami tam tikra proga ir perduodame iš karto į kartą. Juk kiekvienas turime mums labai svarbų papuošalą, kuris įvardija tam tikra gyvenimo etapą, kaip draugystė, vestuvės, vaiko gimimas, mamos ar močiutės paliktą papuošalą kaip šeimos relikviją. Vienas iš mano mėgstamų posakių: „Juvelyrika yra tarsi biografija. Istorija, papasakojanti daugybę gyvenimo tarpsnių“.

Jolita Dromantaitė

Taip, aš mėgstu papuošalus. Dar gyvendama Vilniuje visada mėgau užsukti į Eglės juvelyrikos parduotuvę, esančią Vilniaus gatvėje. Keliaudama mėgau įsigyti išskirtinį papuošalą. Bet tik pabaigusi juvelyrikos ir deimantų mokslus supratau, kad man papuošalų nebereikia tiek daug. Daug jų atsisakiau ir padovanojau.

– Ar puošiatės tik autoriniais juvelyrikos kūriniais? Kiek jų būtų galima atrasti jūsų papuošalų dėžutėje?

Turiu keletą išskirtinių papuošalų, sukurtų juvelyro. Aš mėgstu klasiką, todėl dabar renkuosi turėti mažiau, bet kad papuošalas būtų universalus ir turėtų išliekamąją vertę. Atėjo suvokimas, kad investuoti į papuošalus iš tauriųjų metalų bei brangakmenių, man yra svarbiau.

– Koks jūsų mėgstamiausias papuošalas, be kurio neišsiverčiate kas dieną? Ir kodėl?

– Kas dieną neįsivaizduoju savęs be savo juvelyrikos kapsulės, t.y. papuošalų bazės, kurią sudaro deimantiniai ir perliniai „studai“, grandinėlė su deimantiniu pakabuku, perlų karoliai bei man svarbiomis progomis dovanoti žiedai. Kadangi tai yra baziniai papuošalai, todėl aš jaučiuosi saugi kas rytą, nes nebereikia galvoti ką užsidėti kiekvieną dieną, kas tiks prie vieno ar kito rūbų derinio. Baziniai papuošalai puikiai dera vienas prie kito, todėl puikiai jaučiuosi juos dėvėdama tiek dieną tiek vakare.

Kviečiu ir jus keliauti šiuo juvelyrikos pažinimo keliu kartu mano instagramo paskyroje.

Jolita Dromantaitė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)