Deja, rankinės, ypač pasiūtos iš medžiagos arba nupintos iš vytelių ar šiaudų ir ypač tos, kurias pamėgstame, todėl nešiojame kone kasdien, tolydžio dėvisi. Esame linkusios prigrūsti į jas per daug daiktų, kartais įsimetame gėrimo pakuotę, o ji, kaip vėliau paaiškėja, – nesandari, be to, daug nemąstydamos, švystelime drobinį krepšį ant grindų. Tokie veiksmai daiktui, be abejonės, kenkia, todėl labai svarbu žinoti, kaip jį prižiūrėti ir išnaikinti įvairiausius su laiku atsirandančius defektus.

Jei vadovausitės toliau pateiktais patarimais iš portalo „The Spruce“, drobinis arba pintas krepšys ne vienus metus džiugins savo išvaizda ir funkcionalumu.

Kaip dažnai valyti drobines arba pintas rankines

Visus drobinius ir šiaudinius krepšius, neatsižvelgiant į jų prekės ženklą, anksčiau arba vėliau teks išvalyti. Jeigu rankinę naudojate kasdien, jos švara derėtų pasirūpinti kas du–tris mėnesius. Progines rankines užtenka išvalyti ir kas šešis–devynis mėnesius. Pasistenkite rankinę išvalyti tinkamai, negalėdami nei laiko, nei pastangų. Kadangi brangesnės medžiaginės rankinės paprastai būna apsiūtos oda, jų jokiu būdu negalima dėti į skalbimo mašiną arba džiovyklę, taip pat negalima mirkyti kriauklėje. Atminkite, kad tiktai valant rankomis kyla mažiausia rizika rankinę sugadinti ir būtent šitas būdas laikytinas efektyviausiu.

Ko gali prireikti

Prietaisai / įrankiai:

dulkių siurblys;
švari balta šluostė;
dantų šepetėlis;
kriauklė arba didokas dubuo, skirtas skalbti rankomis (nebūtinai).

Priemonės:

skystas indų ploviklis;
šiltas vanduo;
pūkų surinkimo volelis (nebūtinai);
metalo arba žalvario blizginimo priemonė (nebūtinai);
vatos pagaliukai (nebūtinai);
baltas šilkinis popierius (nebūtinai).

Darbo eiga

Medžiaginės rankinės valymas

1. Paruoškite rankinę skalbimui

Visų prima, ištuštinkite rankinę ir visas jos kišenes. Atitraukite užtrauktukus ir atsekite sagteles. Rankinę apverskite ir gerai papurtykite, kad išbyrėtų smulkios šiukšlės.

Dabar, jeigu įmanoma, išverskite rankinę, kad pamušalas atsidurtų išorėje, ir pūkų surinkimo voleliu pašalinkite dulkes, trupinius bei pūkus. Pritvirtinkite prie siurblio medžiagai skirtą antgalį ir nusiurbkite rankinės vidų bei išorę.

Išstudijuokite etiketes su priežiūros instrukcijomis ir nuorodomis apie medžiagas, iš kurių rankinė pagaminta. Būtinai vadovaukitės instrukcijomis. Pasistenkite įsidėmėti visų dėmių vietas.

2. Nuvalykite rankinę

Pirmiausia, tiesiog nuvalykite rankinę minkštu baltu audeklu (spalvota medžiaga gali dažyti). Audeklas turi būti švarus ir sumirkytas paprastu vandeniu. Valykite rankinę braukdami nuo viršaus į apačią.

3. Padirbėkite prie dėmių ir purvinesnių sričių

Jei valant paprastu vandeniu dėmių įveikti nepavyksta, įlašinkite į vandenį indų ploviklio. Taip pagamintame tirpale pamirkykite baltą šluostę ir priglauskite ją prie dėmės. Valykite vis pataisydami šluostę taip, kad prie dėmės liestųsi švarus jos plotas. Sunkiau pasiduodančias dėmes pamėginkite įveikti dantų šepetėliu, pamirkytu muiliname vandenyje. Galiausiai, gerai išskalaukite šluostę vandenyje ir nuvalykite visus naudotos valymo priemonės (indų ploviklio) likučius.

4. Nuvalykite sagteles ir kt. detales

Kokybiška metalo blizginimo priemone nublizginkite prie rankinės pritvirtintas sagteles ir panašias detales. Stipriai šveisti tikrai nereikia, nes dažniausiai prie rankinių tvirtinamos nedidelės ir gana plonos spalvotojo metalo plokštelės. Pamirkykite blizginimo priemonėje vatos pagaliuką ir pavalykite juo metalines detales, o tada minkštu baltu audeklu pašalinkite nuo jų matines apnašas – nublizginkite. Ypač stenkitės, kad metalo blizginimo priemonės nepatektų ant rankinės audinio, nes priemonė gali pakenkti medžiagos spalvai.

5. Leiskite rankinei išdžiūti

Tegul rankinė išdžiūsta savaime: padėkite ją vėsioje vietoje, kurios nepasiekia tiesioginė saulės šviesa ir neveikia jokie šilumos šaltiniai. Jei šlapia rankinė nelaiko formos, prikimškite į ją šilkinio popieriaus. Spalvoto popieriaus arba laikraščių geriau nenaudokite, nes nuo jų gali atsispausti dažai. Rankinę galėsite naudoti tik tada, kai ji visiškai išdžius, nes ant drėgnos kur kas greičiau prikimba nešvarumai ir atsiranda dėmių.

Rankinės

Pintos rankinės valymas

1. Ištuštinkite ir nusiurbkite

Išimkite iš rankinės ir jos kišenių visus viduje esančius daiktus. Plyšiuose tarp šiaudų ar vytelių, iš kurių nupinta rankinė, paprastai prisikaupia dulkių bei nešvarumų. Patogiausia juos pašalinti siurbliu, pritvirtinus prie jo specialios paskirties antgalį su šepetėliu.

2. Išvalykite pamušalą

Jei šiaudinė rankinė turi medžiaginį pamušalą, gerai jį nusiurbkite ir pašalinkite visas dėmes, lygiai kaip šalintumėte nuo drobinio krepšio. Jei pamušalas išsegamas, jį išsekite ir išskalbkite rankomis. Į rankinės vidų galima sugrąžinti tik visiškai sausą pamušalą, todėl kantriai palaukite, kol jis išdžius.

3. Nuvalykite šiaudus / vyteles

Paviršinius nešvarumus nubraukite šiek tiek sudrėkintu švariu audeklu.

Jei yra labiau suteptų sričių, jas pavalykite dantų šepetėliu, pamirkytu iš šilto vandens ir kelių lašų indų ploviklio pasigamintame tirpale. Pernelyg intensyviai nešveiskite, valykite šiaudų pynimo kryptimi. Kai dėmės nebeliks, nuvalykite buvusią jos vietą vandenyje pamirkytu švariu baltu audeklu, kad neliktų muilo. Pasistenkite, kad šiaudai ar vytelės pernelyg nesušlaptų.

4. Išdžiovinkite

Leiskite rankinei savaime išdžiūti padėję ją atokiai nuo šilumos šaltinių ir tiesioginių saulės spindulių.

Dėmių šalinimas nuo drobinių ir pintų rankinių

Rašalo dėmę iš medžiagos bandykite išimti medicininiame spirite suvilgytu vatos tamponu. Tamponas neturi būti šlapias, o tiktai drėgnas. Atsargiai prispauskite jį prie dėmės, kad veikiamas spirito rašalas imtų blukti, o tada nusausinkite dėmės vietą popieriniu rankšluosčiu. Procedūrą kartokite, kol dėmės neliks.

Jei ant drobinio krepšio atsirado dėmė nuo kosmetinių priemonių, pirmiausia kuo didesnį nešvarumų kiekį pasistenkite pašalinti sausu popieriniu rankšluosčiu. Jei visiškai dėmės pašalinti nepavyko, pavalykite ją drėgnu popieriniu rankšluosčiu ir skalbiniams skirtu dėmių valikliu.
Dėmės iš pintų rankinių šalinamos panašiai kaip iš šiaudinių skrybėlių. Ant riebalų arba aliejaus dėmės reikėtų užberti kukurūzų krakmolo arba talko miltelių, kad šie sugertų riebalus. Praėjus porai valandų, nuvalykite miltelius šepečiu minkštais šeriais.

Naudingi patarimai

Drobinius ir medžiaginius krepšius, kurie nėra apsiūti oda ir neturi formą palaikančio karkaso, galima skalbti rankomis kaip drabužius. Skalbti rekomenduojama drungname vandenyje ir rinktis švelnią, audinius tausojančią priemonę. Išskalbtą krepšį gerai išskalaukite ir jokiu būdu negręžkite. Džiovinkite tiesioginių saulės spindulių nepasiekiamoje vietoje.

Naują, ką tik įsigytą medžiaginę rankinę apipurkškite specialia apsaugine priemone.

Ant pintos rankinės besikaupiančias dulkes, pūkus ir nešvarumus patogu pašalinti lipnia juosta.
Kosmetines priemones laikykite sandarioje, skysčio nepraleidžiančioje kosmetinėje.

Jeigu pagal nuorodas ant etiketės rankinės negalima skalbti namų sąlygomis arba tiesiog nenorite šlapinti medžiagos, pristatykite rankinę į valyklą.

Jei į rankinę įsimetė nemalonus kvapas, padės maišelis su soda. Įdėkite jį į rankinę ir po 24 valandų jokio kvapo turėtų nebelikti.

Visada atkreipkite dėmesį, kur dedate rankinę, ir pasistenkite nemėtyti jos ant grindų, ypač viešose vietose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)