Kai sužinojau, kad skaitmeninio mados pasaulio lyderė, įtakinga kūrybos vadovė, mados iliustratorė, tekstų rašytoja, Lietuvoje geriau žinoma kaip rožinės knygos „Love. Style. Life“ autorė Garance Dorè keičia savo karjeros kryptį ir traukiasi iš mados pasaulio, panorau sužinoti šių kardinalių pokyčių priežastis.

– Garance, sakyk, kaip reaguoji į šį nepaprastai keistą laikotarpį?

– Šiuo metu esu Škotijoje ir kaip visi bandau suvokti, kokia keistai distopinė ateitis mums yra prognozuojama.

Regis, turėsime priprasti gyventi su nežinomybe ir nuolatiniais pokyčiais. Būtent apie pokyčius tavo gyvenime ir noriu pakalbėti…

Mano gyvenimas, sakyčiau, keičiasi gana dažnai. Krausčiausi iš vienos šalies į kitą, įžengiau į mados pasaulį ir praėjus daugiau nei dešimt metų jį palikau. Tikriausiai tai sąlyginai mano likimas. Man atrodo, kad pokyčių tema mane persekioja.

– Pripažinsiu, tavo pasitraukimas iš mados pasaulio buvo labai netikėtas. Įsivaizduoju, kad tai nebuvo labai lengvas sprendimas ir jis pareikalavo daug apmąstymų. Kur suradai drąsos pasakyti stop?

– Aš buvau visiškai perdegusi. Patikėk manimi, niekada nepriimu pokyčių kaip herojė – stipri ir ryžtinga. Atvirkščiai – pasiryžtu jiems, nes jaučiu, kad negaliu daugiau augti. Toje situacijoje, kurioje buvau, sėkmė man jau nieko nebereiškė. Supratau, kad kitaip nei mano draugai esu labai neatspari kančiai. Daugelis jų jaučiasi panašiai, tačiau su ta emocija sugeba susigyventi.

– Kaip tavo gyvenimas atrodo dabar, palikus mados industriją už nugaros?

– Prasidėjus pandemijai ir izoliacijai turėjau laiko permąstyti ir perdėlioti savo darbinį gyvenimą, o to labai reikėjo. Sukūriau online bendruomenę, kuri man yra kaip vertingas sodas. Mėgaujuosi kalbėdama temomis apie pasaulį, kur link sukame ir kaip būti sprendimo, o ne problemos dalimi.

– Skaičiau tavo interviu, kuriuose atvirai dalijiesi mados industrijos užkulisiais, nuomonės formuotojų rinkodaros pasekmėmis, negatyvia „Instagram“ puse ir kitais kenksmingais mados pasaulio aspektais. Kokie svarbūs pokyčiai turi įvykti, kad mados industrija funkcionuotų humaniškai ir etiškai?

– Jei tai priklausytų nuo manęs, sugrįžčiau į tą laiką, kai tik prasidėjo visi mados industrijos konglomeratai. Norėčiau pažiūrėti, ar būtų galima rasti geresnių būdų išieškoti daugiau pusiausvyros tarp pelno ir kūrybiškumo. Šiandien gyvename tokioje rinkos visuomenėje, kurioje viskas yra „pelno siekimas“ – net pasimatymai yra vertinami kaip rinka! Manau, kad šie tamsūs laikai gali būti puiki vieta pradėti naują diskusiją.

Nors iš šalies atrodo, kad mados rinkoje vyksta pokytis, pastaruoju metu mados kūrėjai ir prekių ženklai itin intensyviai gvildena mados tvarumo temas. Ir tai mane verčia stipriai abejoti – kiek visa tai yra blizgūs, sidabru žibantys žodžiai, kurie yra puiki galimybė mados ženklams pasigerinti įvaizdį prieš vartotojus, o gal visgi tai yra nuoširdus noras ir pasiryžimas dėl geresnio rytojaus?

Tiesą sakant, aš tai nagrinėjau. Mano nuomone, čia ir vėl susiduriame su realia problema dėl bendrovių dydžio ir pelno, kurį jos turi gauti, ir tai visada prieštarauja tvarumui, nebent visiškai pergalvosime sistemą. Jei norite parduoti daugiau, užteršite daugiau, net jei jūsų parduodami drabužiai yra pasiūti iš tvarių audinių. Tai nereiškia, kad prekės ženklai yra neautentiški, nors kai kurie yra, tiesiog jų misija yra pasmerkta nesėkmei.

– Iš tavo žodžių suprantu, kad esi stipriai nusivylusi mados industrija, ir kai pagalvoji, ji buvo tokia svarbi tavo pastarojo gyvenimo dalis. O koks tavo santykis su mada šiuo metu? Tu apskritai perki madą?

– Perku retai. Daug metų kalbėjau apie „amžinus kūrinius“ ir tai vis dar yra mano filosofija. Man svarbu surasti daiktus, kuriuos myliu, ir bėgant metams juos nešioju. Aš nežudau savęs ieškodama tvarių prekės ženklų, nes, kaip jau sakiau tau prieš tai, nesu įsitikinusi, kad visos žinutės prilygsta tikriems rezultatams. Manau, jei mano požiūris yra pagrįstas, tuomet aš esu sprendimo dalis.

– Praėjo keturiolika metų nuo dienos, kai įkūrei DORÉ online platformą, kuri, beje, buvo ir yra viena mano mėgstamiausių ir kuri sąlyginai buvo mano mokytoja. Kaip per tuos metus platforma pasikeitė ir veikė tavo asmenybę?

– DORÉ yra dalis manęs, tačiau pastaruoju metu jaučiu poreikį priartėti prie savo auditorijos, todėl įkūriau privačią bendruomenę. Tikriausiai man reikėjo ryšio ir vietos, kur jausčiausi saugiai dalydamasi savo įrašais. Tai yra mokama platforma, todėl ten yra mažesnė auditorija nei mano socialinės žiniasklaidos platformose. Šiuo metu esu „čia ir dabar“ – ir tai mane pripildo džiaugsmo.

Tai ta pati tema, apie kurią kalbėjau anksčiau. Didesni skaičiai ne visada reiškia daugiau sėkmės ir džiaugsmo! Tikiuosi, kad mada į tai atkreips dėmesį.

– DORÉ platformoje viena esminių temų yra modernus moteriškumas. Kokia moteris esi šiandien?

– Manau, kad esu savo amžiaus ir savo laiko moteris. Nemėginu būti jaunesnė, nemėginu apsimesti, kad viską gyvenime supratau, nemėginu apsimesti, kad esu kažkieno bosė. Man patinka būti moterimi, man patinka būti vyresne seserimi ir aš save labiau suvokiu kaip kažkieno įkvėpėją, vedlę ar gidę, ir visa tai yra dalis manęs.

– Pastaruoju metu daug kalbi apie sveikatingumo ir dvasinės sveikatos svarbą. Kaip ilsiesi ir atsijungi?

– Žurnalai. Tai – mano kasdienis ritualas. Kava taip pat. Meilė. Ryšys. Bėgimas. Viskas, kas priverčia plakti mano širdį. Sveikata, džiaugsmas – tai yra taip susiję. Aš nesu visiškai apsėsta to, bet jaučiu ryšį su gamta ir visata.

– Kas motyvuoja ir jaudina, kokios temos tave domina?

– Bet kas, kas susiję su augimu, kad tapčiau visavertiškesniu, labiau mylinčiu, labiau artikuliuojančiu, meniškesniu žmogumi. Tiesiog noriu į aplinkinį pasaulį įnešti kuo daugiau šviesos.

– Ką šiuo metu labiausiai vertini savo gyvenime?

– Laisvę, ryšį, meilę, sąmonę.

– Prie kokių projektų šiuo metu dirbi?

– Man pagaliau reikia pradėti rašyti savo antrąją knygą! Jau per ilgai apie tai kalbu. Negana to, esu įsimylėjusi, tai irgi puikus projektas, ar ne?