„Pantone“ spalvų institutas ėmėsi kasmetinės savo užduoties – išrinkti būsimus metus tiksliausiai atitiksiančią spalvą. Po nežinomybės metų, tokių, kokie mums buvo 2020-ieji, neatsitiktinai parinkta raminanti, tvirtumą atspindinti pilka („Ultimate Gray“) ir optimistiškai nuteikianti, viltį įžiebianti geltona („Illuminating).

„Šis derinys simbolizuoja gebėjimą atsigauti, optimizmą, viltį ir pozityvų nusiteikimą, kurio mums ypač reikia, norinti atsitiesti, atsinaujinti, įgyti vaizduotės ir kūrybinių galių“, – sako instituto atstovai.

Įdomu tai, kad geltona metų spalva buvo tituluota ir 2009-aisiais. Neatsitiktinai, vis gi, – iškart po 2008-ųjų finansų krizės, nugramzdinusios pasaulį į milžiniškas skolas ir emociškai išvarginusi kiekvieną, paliestą šių globalių pokyčių.

Jei geltonos, kaip džiaugsmą suteikiančios spalvos, pasirinkimas buvo pakankamai aiškiai suprantamas, „Pantone“ instituto sprendimas metų spalva parinkti ir pilką – kiek dviprasmiškesnis.

Nors ši spalva pasirinkta dėl pasitikėjimą keliančių ir tvirtumą simbolizuojančių savybių, pilka, vis dėlto, neretai yra asocijuojama su neigiamomis emocijomis: liūdesiu, baime ir nusivylimu. 2020-ieji buvo paženklinti masinių susirgimų, nerimo dėl finansinės padėties, tad toks spalvos pasirinkimas nėra be pagrindo. Vis dėlto, „Pantone“ instituto atstovai tiki, jog pilka gali būti kur kas įvairiapusiškesnė ir palikti vietos kiekvieno žmogaus interpretacijai.

Tikimasi, kad dvi kardinaliai skirtingas spalvas žmonės traktuos kaip vieningą porą, užuominą apie solidarumą – aktualų ateinančių metų bruožą.

Apie 2021 m. spalvą kalbėjomės ir su mados tendencijų analitike Marija Palaikyte.

– Kiekvienais metais „Pantone“ institutas paskelbia metų spalvą, arba šiuo atveju, net dvi spalvas/ Dalis visuomenės, neabejoju, galvoja, kad tai gryniausia nesąmonė ir mados reikalas, tačiau metų spalvą – ne šiaip rinkodaros triukas, ji atspindi tam tikrus globalinius reiškinius, tiesa?

– Mada neatsiranda iš niekur – mada yra visų globalių kultūrinių, socialinių, politinių ar net ekonominių pokyčių rezultatas. Nes kasdienybės aktualijos daro įtaką mūsų visų požiūriui į prioritetus, estetiką. Paprastas pavyzdys: globali pandemija ir buvimas namuose įtvirtino laisvalaikio drabužių dėvėjimą visais gyvenimo atvejais, o kaukių dėvėjimas keičia makiažo tendencijas. Bet ir be tokių didelių sukrėtimų mada gimsta atsižvelgdama į sociokultūrinius pokyčius.

Lygiai taip pat „Pantone“ kasmet skelbia oficialią metų spalvą, kuri tarsi nuspalvina metų aktualijas. Visos spalvos turi emocinę išraišką, mums kuria tam tikras asociacijas: vienos spalvos mus ramina, kitos kaip tik suteikia energijos. Tad parinkta metų spalva visada simbolizuoja globalius pokyčius, aktualijas arba ateities vizijas. Ir visi mes tą paslėptą žinutę mokame nuskaityti pasąmoningai. O kadangi žinutė aktuali – ji tampa madinga. Bet ne mada kuria mus, o mes kuriame madą.

– 2020-ųjų spalva buvo karališka mėlyna, vis dėlto, su pandemijos protrūkiu, tikrai galėjo būti ir juoda – savotiška gedulo spalva. Kaip manai, kodėl 2021 m. pasirinkta ryški geltona ir santūresnė pilka – ką simbolizuoja šios spalvos?

– 2020 metų spalva – sodri mėlyna – irgi tyrėjo savo simbolinę reikšmę. Ji įprasmino paskutinės tamsos prieš šviesą laiką. Prieš pandeminiame periode koncentravomės į planetos taršos problematiką, globalaus atšilimo grėsmes. Tad kūrėme šviesų pokyčių rytojų.

Sodri mėlyna neturėjo asociacijų su karališka prabanga, ji įprasmino pokyčių ir šviesos viltį. Vėliau pasaulį užklupo globali pandemija ir mėlynos spalvos stabilumas įgavo visai kitą prasmę. Beje, statistiškai, mėlyna spalva yra neutraliai suprantama visose kultūrose, tad net ir pasikeitus situacijai, ji neerzino. O ir prioritetai tapo tikrai nebe tie.

Aš ilgai laukiau 2021 m oficialios spalvos parinkimo – buvo labai įdomu, kaip nuspalvinsime šių metų patirtis. Didelė atsakomybė suteikti spalvą metams, kurie susiję su tokia globalia tragedija. Ir štai rezultatas: dvi spalvos. Stiprybę, atsparumą, stabilumą simbolizuojanti pilka bei optimistiška, gyva ir šildanti geltona. Spalvos kurios kalba apie pusiausvyrą tarp stiprybės ir vilties.

– Asmeninė prognozė – ar lietuviai atsižvelgia į metų spalvas ir ar pritaiko jas savo garderobe? Ar iš tiesų išdrįsime rengtis geltonai, kas, sutik, mūsų šalyje yra pakankamai neįprasta?

– – Metų spalva galioja ne tik drabužiams, ji įsitvirtina interjeruose, pakuotėse ir visoje mus supančioje aplinkoje. Tad neabejotinai pastebėsime šią spalvų kombinaciją savo kasdienybėje. Ar pilka ir geltona atsiras mūsų drabužinės deriniuose? Manau, kad taip, tik gal ne iš karto. Geltona netinka šviesios odos gymiui prie veido, bet tikrai sėkmingai gali būti derinama aksesuaruose ar drabužiuose, kurie nėra prie pat veido. Be to, metų spalva skelbiama visam pasauliui, ne tik mums – kažkas jas įsisavins greičiau, kažkam reikės daugiau laiko.

Visgi, 2021 m spalvų derinys, mano nuomone, ypatingai taikliai įprasmina laikmečio aktualias, be to, yra tikrai estetiškai patrauklus.

Marija Palaikytė, asmeninio archyvo nuotr.

Straipsnyje panaudotos „Pantone“ spalvų instituto iliustracijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)