Valstybiniame žurnale moterims „Choseon Ryusung“ patariama, kad „apranga turi atspindėti socialistinę gyvenseną“, „plaukai turi būti vidutinio ilgio ar trumpesni“, drabužiai kuklūs, laisvo kirpimo, užsienietiški prekių ženklai ir mados „griežtai draudžiami“.

Moters grožio idealas – policininkės, kurios, kaip rašoma „Daily Mail“, kurios atrenkamos pagal išvaizdą ir gali dirbti iki 26 m.

„Telegraph“ rašo, kad Pchenjane, sankryžose patruliuoja Moterų sąjungos narės su švilpukais. Jos stabdo ir apklausinėja moteris, vilkinčias draudžiamus drabužius (per trumpus sijonus, virš kulkšnių paraitytas kelnes), su netinkamomis šukuosenomis (dažytais, ilgais plaukais) ar pasidažiusias. Už tokius pažeidimus skiriamos baudos arba trumpam įkalinama.

Kita vertus, dar 2017 m. interviu „Yahoo! Life“ politinių mokslų profesorė Katherine H.S. Moon teigė, kad informaciją apie valstybės diktuojamas madas Šiaurės Korėjoje reikėtų vertinti atsargiau – ji 2013 m. lankėsi šalyje ir matė metro moterų, avinčių aukštakulnius, mūvinčių apgludusius džinsus, šortus.

Visgi „Telegraph“ rašo, kad 2018 m., ruošiantis 70-osioms valstybės metinėms, imtasi griežtų priemonių, kovojant su netinkamais drabužiais ir šukuosenomis.

Šaltinis aiškino: „Gatvėse, viešose vietose patruliai stebi žmones, kad kas nors netinkamu elgesiu ar išvaizda nedarytų šaliai gėdos.“

Svetainėje „Refinery 29“ rašoma, kad Socialistinė jaunimo lyga kai kuriuose Šiaurės Korėjos regionuose stebi vaikus, paauglius ir netekėjusias moteris, o ištekėjusias moteris tradiciškai stebi sutuoktiniai.

Šiaurės Korėjos gyventoja Jessie Kim, vėliau pabėgusi į Pietų Korėją, pasakojo „Refinery 29“, kad grožio priemonių, – veido toniko, lakštinių kaukių ir pan., – tekdavo pirkti slapta, nelegaliai, o vyrams ir moterims valstybė yra nustačiusi tik 15 leidžiamų šukuosenų, kuriose demonstruojamos plakatuose kirpyklose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)