Per ketverių metų prezidento Donaldo Trumpo kadenciją, jo sutuoktinė tapo vienu apkalbamiausių asmenų visame pasaulyje – kalbos imdavo cirkuliuoti kaskart jai pasirodžius viešumoje. Nieko stebėtino, buvęs modelis, šiemet atšventusi savo penkiasdešimtmetį, traukia akį, jos aprangos eilutės dažnai atrodo tarsi be priekaištų. Iš tiesų, savo drabužių ansambliais ji neretai užgožia net ir ekscentriškąjį vyrą.

Įprastai, garsiausi mados namai su nekantrumu laukia galimybės savo drabužiais puošti tokio aukšto rango asmenį kaip pirmoji ponia, tačiau M. Trump nuo pirmųjų sutuoktinio valdymo dienų kai kuriems aukštosios mados kūrėjams virto persona non grata. Ir problema tapo ne vien išsiskyrusios politinės pažiūros.

Melanios Trump įvaizdžiai per ketverius metus

Viešai pirmąją ponią rengti atsisakęs dizaineris Tomas Fordas sakė: „Turint omenyje prezidento filosofiją „Amerika pirmiausia“, manau, kad drabužiai, kuriuos jis vilki, turi būti pagaminti išskirtinai tik Amerikoje. Be to, manyčiau, kad tiek prezidentas, tiek pirmoji ponia turėtų vilkėti drabužius, kurių kainos kategorija yra priimtina daugumai šalies gyventojų. Mano drabužiai yra siuvami Italijoje ir jie labai, labai brangūs. Nemanau, kad amerikiečiai galėtų juos įpirkti. Pirmoji ponia savo aprangos pasirinkimais turėtų atspindėti visuomenę ir jos pasirinkimus.“

Tačiau M. Trump vilkėti drabužiai neretai nekoreliavo su statistinio amerikiečio galimybėmis. Prisiminkime daugiau nei 50 tūkst. eurų kainuojantį gėlėtą „Dolce & Gabbana“ švarkelį, kurį prezidentienė vilkėjo lydėdama sutuoktinį į G7 viršūnių susitikimą, ar daugiau nei 8 tūkst. eurų vertės „Michael Kors“ kostiumėlį, kuriuo puošėsi vykdama į Kongresą.

Gražiai rengtis neuždrausi, bet statistinė amerikietė vargiai įpirktų ir 11 tūkst. eurų vertės „Hermes Birkin“ rankinę, kurią viešumoje daugybė kartų demonstravo pirmoji ponia, taip dar kartą parodydama, iš pažiūros, neribotus finansinius resursus.

Palyginimui, jos pirmtakė Michelle Obama, nors retsykiais ir nevengdavo brangesnių apdarų, rėmė vietinę kūrybą ir vilkėjo amerikiečių dizainerių kūrinius, puošdavosi amerikiečių prekių ženklų drabužiais. Itin dažnai ją buvo galima dažnai išvysti vilkint kelis šimtus dolerių kainuojančius „J.Crew“ apdarus.

Ponia Trump dažnai nesilaikė jos vyro įnirtingai puoselėjamos „Amerika pirmiausia“ filosofijos. Taip, ją galima buvo išvysti vilkint klasikinio amerikiečių prekės ženklo „Calvin Klein“ ar „Ralph Lauren“ drabužius, Melanią dažnai rengė prancūzų-amerikiečių dizaineris ir jos stiliaus patikėtinis Hervé Pierre, tačiau kur kas mieliau ji vilkėjo prabangius itališkus „Dolce & Gabbana“, britiškus „Alexander McQueen“ ar prancūziškus „Christian Dior“ mados namų drabužius.

Kad ir kokių spekuliacijų būta, prašmatnūs M. Trump apdarai nebuvo įsigyti už mokesčių mokėtojų pinigus. Už didžiąją savo drabužių dalį ji susimokėdavo ir iki šios dienos susimoka pati. Etikos taisyklės numato, kad pirmoji šalies ponia gali iš dizainerių priimti drabužius kaip dovanas, tačiau jie tampa vyriausybės nuosavybe ir yra siunčiami į Nacionalinį archyvą. Taip pat reikia pažymėti, kad M. Trump vis dar rengiasi savais drabužiais iš tų laikų, kai nebuvo pirmoji šalies ponia.

Nors Melania atspindi modernios ir elegantiškos moters portretą, o jos įvaizdžiai verti komplimentų, tačiau kai kurie jos aprangos sprendimai – sąmoningai padaryti ar ne – visuomenės buvo palydėti su neapykantos gaidele.

Vienas ryškiausių M. Trump išstojimų įvyko 2018 m., vykstant aplankyti Teksaso migrantų centre besiglaudžiančių ir nuo tėvų atskirtų vaikų. Lipdama į privatų lėktuvą prezidentienė pasirinko ant pečių užsimetė striukę, ant kurios didžiulėmis raidėmis pūpsojo užrašas „Man tikrai nerūpi. O tau?“. Visa laimė, išlipusi iš lėktuvo Teksase ji šios striukės nebevilkėjo, tačiau aistrų tai neužglaistė.

Tais pačiais metais į pirmąją šalies ponią kritikos strėlės smigo už nejautrų ir neapgalvotą aksesuarų pasirinkimą vizituojant Afrikos valstybes. Kenijoje ji puošėsi balta kolonijinio stiliaus safario skrybėle. Safario skrybėlės, kurias daugiausia rinkdavosi ginkluotosios pajėgos britų kolonijose XIX a., šiandien išlieka kolonijinio valdymo ir priespaudos simboliu.

Kiek anksčiau Melania buvo sukritikuota ir dėl to, kad, vykdama aplankyti uragano „Harvey“ nuniokotą Teksasą, pasirinko avėti prabangius aukštakulnius. Žiniasklaidoje tąkart cirkuliavo klausimas „kas gi vyksta į audros ir potvynio nuniokotą vietovę su šitokiais bateliais?“.

Kritikos dėl netinkamu metu, netinkamoje vietoje pasirinktų apdarų Melaniai teko atremti ne kartą. Pavyzdžiui, vilkėdama vasariškai gėlėtą „Valentino“ mados namų sijoną, kurio vertė – net 3 tūkst. 300 eurų, pirmoji ponia išdidžiai klampojo po purvą Baltųjų rūmų kieme, sodinama medelį.

Nepaisant šaršalo, kurį sukeldavo savo įvaizdžiu,, per ketverius metus ponia Trump pademonstravo išties stulbinančių aprangos ansamblių: nuo nenuobodaus kirpimo kelnių kostiumų iki įliemenuotų, struktūriškų švarkų, nuo figūrą apgaubiančių suknelių iki modernių paltų, tarnavusių kaip pagrindinis aprangos akcentas.

Kviečiame prisiminti ryškiausius M. Trump įvaidžius per pastaruosius metus:

Straipsnyje panaudotos Vida Press nuotr.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)