Kalbėti apie pirmųjų porų įvaizdį drįsta ne kiekvienas mados ekspertas, tačiau mados tendencijų analitikė Marija Palaikytė laikosi aiškios pozicijos – aukščiausio rango asmenų įvaizdis turi būti patikėtas profesionalams ir apgalvotas iki menkiausių detalių. Juk tai, ką vilki valdžios atstovai, nėra tik drabužiai, tai – galinga komunikacinė priemonė.

Marija Palaikytė

Ypač daug aistrų įvaizdžio klausimų gali sukelti 67-erių B. Macron – prezidento žmona pasižymi išskirtiniu stiliumi, neretai nepaiso protokolinių taisyklių, nebijo kritikos ir, kaip solidaus amžiaus moteris, rengiasi gana ryškiai ir drąsiai.

Be to, pirmosios ponios apranga, ypač vizitų užsienyje metu, neretai įgauna ypatingą diplomatinių ryšių funkciją – tampa pagarbos vietinei kultūrai pavydžiu. Tad paisoma konkrečios kultūros estetikos normų ir tradicijų.

Kartu su mados eksperte Prancūzijos pirmosios poros įvaizdžius stebėjome nuo pirmųjų minučių, kai jie išlipo iš privataus lėktuvo. Kol paprasti žmonės skrydžiams renkasi patogią aprangą, svarbiausiems politikos veikėjams, deja, galioja visai kitos taisyklės.

Įvaizdis Vilniaus oro uoste

Kaip įprasta, iš lėktuvo E. Macronas išlipo vilkėdamas solidų kostiumą, o jo sutuoktinė pasirinko kiek laisvesnę aprangą – kelnių ir klasikinio megztinio duetą, pečius pridengė karališkos mėlynos spalvos paltu, avėjo aukštakulnius batelius.

M. Palaikytė pastebėjo įdomų niuansą – Prancūzijos prezidentas pasirinko vilkėti trijų dalių kostiumą (su liemene). Tai yra gana retas atvejis tarp prezidentų ir kalbant apie tokio rango vizitus.

„Paprastai nesirenkami nei trijų dalių kostiumai, nei dvieiliai užsegimai. Ieškoma paprastesnių ir aiškesnių sprendimų. Lyderio apranga neturi pabrėžti jo perdėto dėmesio aprangai ir elitizmo. Apranga turi būti konkreti, sudaryti užtikrinto, tvarkingo ir patikimo žmogaus įspūdį. Nes jis – tautos atstovas, pagrindinis žmogus, reprezentuojantis valstybę“, – kalbėjo M. Palaikytė.

Kalbėdama apie Brigitte įvaizdį, mados analitikė nepagailėjo komplimentų tinkamai pasirinktai palto spalvai – jis tapo puikiu „kelioninio“ įvaizdžio akcentu.

Oficialus susitikimas prezidentūroje

Vienu didžiausiu netikėtumu, kurį pirmosios Lietuvos ir Prancūzijos ponios pademonstravo oficialaus susitikimo metu prezidentūroje, tapo spalvinis drabužių sutapimas. Tiek ponia Diana, tiek ponia Brigitte pasirinko vilkėti mėlynos spalvos sukneles, tiesa, skyrėsi jų atspalviai. D. Nausėdienė pasirinko sodresnę, tamsesnę mėlyną spalvą, o B. Macron vilkėjo jos taip pamėgtos žydros spalvos suknelę.

„Mėlynos spalvos pasirinkimas yra vykęs sprendimas, nes tai – diplomatijos spalva. Vyriškus kostiumus, formalią aprangą ne be priežasties siuva iš mėlyno atspalvio audinių. Moksliškai įrodyta, kad mėlyna spalva visose kultūrose suprantama neutraliai ir nesukelia negatyvių minčių. Tai yra spalva, kuri komunikuoja patikimumą, užtikrintumą, stabilumą“, – kalbėjo M. Palaikytė.

Mados analitikė pridūrė, kad mėlyna yra oficiali 2020 m. spalva, tai paskelbė „Pantone“ spalvų institutas. O ir metų spalva ji tapo neatsitiktinai – atsižvelgiant į pasaulinę problematiką, mėlyna mums suteikia stabilumo pojūtį.

Nors abi damos pasirinko panašius atspalvius, akivaizdu, kad pasirinkus skirtingą stilių gaunamas skirtingas rezultatas. Tai, anot mados žinovės, gali priklausyti tiek nuo šalies kultūrinių ir estetinių normų, tiek nuo asmeninio pirmųjų ponių požiūrio į madą, formalios aprangos taisykles bei individualų stilių.

„Prancūziška estetika – lengvesnė, trumpesnio silueto suknelė, nors trumpesnės nei virš kelių tradiciškai nėra rekomenduotinos. Mūsų pirmoji ponia įprasmina santūrumą, kuklumą, minimalizmą“, – kalbėjo M. Palaikytė.

Aptardama B. Macron įvaizdį, mados ekspertė pastebėjo, jog prancūzė liko ištikima savo stiliui, pasirinko drąsesnį drabužio ilgį. Amžiuje, kai taisyklės vis dažniau laužomos, o individualumas griežia pirmuoju smuiku, pirmosios ponios vis dažniau peržengia aprangos protokolo ribas. Ir nors mados analitikė užsiminė, kad pirmosios ponios makiažas galėtų būti ne toks ryškus, subtilesnis, bendras Brigitte įvaizdis išliko nuosaikus ir elegantiškas.

Vienintelis klausimas, kurį kėlė M. Palaikytė, – kodėl pirmoji Prancūzijos ponia nenusivilko palto būdama uždaroje patalpoje?

Brigitte Macron ir Diana Nausėdienė

Vertindama mūsų šalies pirmosios ponios įvaizdį, mados žinovė pasidžiaugė puikiai pasirinkta suknelės spalva ir oficialiu, protokolinę aprangą atitinkančiu ilgiu. D. Nausėdienė išlaikė savo minimalistinį įvaizdį, atrodė solidžiai ir užtikrintai.

Vienas iš dalykų, kuriuos M. Palaikytė rekomenduotų pakeisti, – batelių spalva. Esą jie labiau derėjo prie Lietuvos prezidento kaklaraiščio nei prie prezidentienės suknelės.

Dar viena pastaba, kurią išsakė ekspertė, – pasirinktas netinkamas drabužio siluetas. „Drabužio siluetas suteikia galimybę optiškai keisti savo figūros proporcijas. Manau, pirmosios ponios atveju ši drabužių magija nėra išnaudojama. Viršutinė suknelės dalis, nors ir yra modernaus kirpimo ir kūrybiško sprendimo rezultatas, vizualiai platina siluetą. Galbūt gyvai drabužis atrodo puikiai, bet nėra tinkamas fotoobjektyvui“, – kalbėjo M. Palaikytė.

Kadangi E. Macronas, nusileidęs lėktuvu, aprangos nepakeitė, M. Palaikytė tik papildė savo įžvalgas teigdama, jog vienspalvis derinys – sveikintinas sprendimas, net prezidento kaklaraiščio spalva beveik identiškai atkartojo kostiumo spalvinę gamą.

„Vis dėlto trijų dalių kostiumas nėra ypač formalus pasirinkimas, be to, yra papildomų kišenių. Stebėtinai laisvamaniškas pasirinkimas ruošiantis tokiam formaliam susitikimui“, – teigė mados tendencijų analitikė.

Lietuvos prezidentas pasirinko klasikinį, užtikrintą įvaizdį, o marškiniai su sąsagomis kostiumą pakylėjo į šventiškesnį lygį. M. Palaikytė gyrė prezidentą už tinkamai sustyguotą įvaizdį, kuris, kaip rodo pasaulinė praktika, aukšto rango politikams ne visuomet perprantamas. Ir rankovių, ir kelnių ilgis – viskas, anot ekspertės, buvo tinkama.

Vakarinis priėmimas ir iškilminga vakarienė Valdovų rūmuose

Pirmąją E. ir B. Macronų viešnagės Lietuvoje dieną vainikavo šventinė vakarienė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose. Kaip ir buvo tikėtasi, pirmosios ponios prieš vakarienę dar kartą pakeitė įvaizdį ir į Valdovų rūmus atvyko vilkėdamos puošnias sukneles.

Ypatingo mados ekspertės dėmesio šį vakarą sulaukė ponios Dianos apranga.

„Turiu pasakyti, kad ponios Dianos stilius iš tiesų išgyvena evoliuciją – šios dienos įvaizdžiai yra vieni stipriausių per pastaruosius metus. Suknelė – moderni ir santūri, puikiai dera pėdkelnės, bateliai, kuklūs papuošalai, visas įvaizdis atrodo išbaigtas. Prezidentienė išlaikė harmoniją tarp šiandien pademonstruotų dieninio ir vakarinio įvaizdžio. Taip pat negaliu nepagirti šukuosenos“, – teigė M. Palaikytė.

B. Macron įvaizdį vertinti sudėtinga, mat Valdovų rūmų kiemelyje ji pasirodė su rudeniniu švarku. Tikimasi, kad prezidentūros kanceliarijos nuotraukose bus galima išvysti visą prancūzės įvaizdį.

„Iš pirmo žvilgsnio ji atrodo paprastai, šiek tiek per paprastai tokiam vakarui, tačiau neaišku, kas slepiasi po paltu“, – teigė mados žinovė.

M. Palaikytė pastebi, kad E. Macronas į vakarinį priėmimą nepersirengė. Sprendimas „neatšviežinti“ savo įvaizdžio atrodo šiek tiek stebėtinas. Anot ekspertės, tai tas pats, kas po darbo į ypatingą renginį ateiti su ta pačia apranga.

Toks Prancūzijos prezidento įvaizdis suteikė akivaizdų pranašumą prieš mūsų prezidentą. G. Nausėdos kostiumas buvo solidus, idealiai tiko vakarui tiek savo oficialumu, tiek spalvine prasme.

Vakarinio priėmimo svečiai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (916)