Aptardama įvaizdžius, pademonstruotus dviejuose skirtingo laikmečio renginiuose, M. Palaikytė pastebėjo labai daug panašumų.

„Mada nėra tik drabužis, mada yra ypatingas laikmečio atspindys, nusakantis tam tikro periodo estetiką, kultūrines, socialines ir net politines bei ekonomines aktualijas. Iš tiesų nuostabu atsigręžti ir per mados prizmę pažvelgti į bene įspūdingiausią mūsų nepriklausomybės istorinį įvykį. O kartu – palyginti su tuo, kaip vienybę švenčiame šiandien. Ieškodama skirtumų, visų pirma pastebiu panašumus – nuostabi emocija, kuri įprasmina vienybės, džiaugsmo, pagarbos idėjas, – kalbėjo mados tendencijų analitikė.

Marija Palaikytė

Žvelgiant į renginių nuotraukas, mados tendencijų panašumų taip pat netrūksta. Pasak ekspertės, tai yra natūralu – mada visada ieško įkvėpimo praeityje, transformuoja buvusias ir esamas idėjas.

„Šiemet kaip tik į madą grįžo megzti drabužiai: ne tik išoriniai, bet ir kelnės, švarkeliai, suknelės ir, žinoma, megztos liemenės. O taip pat ir prieš 30 metų populiarūs rombų raštai, platūs vyriški marškiniai tiek ilgomis, tiek trumpomis rankovėmis, moteriški midi sijonų bei suknelių ilgiai, eklektiniai raštai, masyvūs aksesuarai, panašios ir moteriškos avalynės bei rankinių tendencijos. Apskritai jau kurį laiką matome į mados topus grįžusias 9-ojo ir paskutinio XX a. dešimtmečių tendencijas.“

Prieš 31 metus buvo gajos visuotinės mados tendencijos, kurios, be abejo, buvo susijusios ir su ribotomis pasirinkimo galimybėmis. Dabar mada tarsi neturi ribų, siekiamybe tampa savitumas ir išskirtinumas.

„Aprangos prasme įžvelgiu laisvės skirtumus – tiek kalbant apie galimybes rinktis, tiek apie apsisprendimą atrodyti kitaip. Dėl laikmečio mados rinkos ribotumo matome visai kitokį požiūrį į sportinę aprangą. Anuomet tai buvo ne tiek patogumo atributas, kiek drabužiai, kurie tarsi nutiesia tiltus į užsienio mados pasaulį. Sportinė apranga turėjo visai kitą idėjinę reikšmę – taip norimo užsienio ir laisvės prieskonį.

Patogumas yra mūsų laikmečio aprangos prioritetas. Žmonės yra ypač aktyvūs, gyvenantys žymiai produktyvesnėje – amžino skubėjimo – realybėje. Žvelgdami iš istorinės perspektyvos matome, kad dabar sportinis kostiumas nebėra siejamas nei su jo tiesiogine funkcija, nei su anuometiniu užsienio idealizavimu. Dabar sportinė apranga ar jos elementai yra įsilieję į dėvimąją aprangą ir nešiojami įvairiausiomis progomis“, – apie skirtumus kalbėjo pašnekovė.

Baltijos kelias

Žvelgiant į nepriklausomybės dešimtmečius didelį skirtumą galima pamatyti ir kalbant apie vaikų aprangą. Pasak M. Palaikytės, anuomet vaikų drabužiai buvo daugiau funkcinės paskirties, o dabar vaikų mada nė kiek neatsilieka nuo suaugusiųjų. Vaikai rengiami kūrybingai, ir jų apranga, lygiai taip pat kaip ir suaugusiųjų, seka naujausias mados tendencijas.

Baltijos kelias

Vyrų mados tendencijas tyrinėjanti ekspertė pastebėjo išskirtinius vyrų aprangos pokyčius.

„Būtent anuomet užauginta vyrų karta rinkosi ypač per didelius, potencialiai visam gyvenimui tinkamus kostiumus. Ir nors sveikinu klasikinę vyrišką aprangą, anuometiniai vyriško stiliaus sprendimai buvo labai slogių spalvų.

Romantikos suteikia megztinių kultas – didžioji dauguma žmonių rinkdavosi megztinį ilgomis rankovėmis, švarkelio tipo megztus viršutinius drabužius, dabar į madą sugrįžusias liemenes. Mezgimas akivaizdžiai buvo ne tik viena ryškiausių tendencijų, bet ir būdas kiek personalizuoti savo aprangą.“

Baltijos kelias

Moterų grožio ritualai buvo gana vienodi – noras garbanoti plaukus ir labai kuklus makiažas. Cheminis sušukavimas – viena ryškiausių tendencijų. Žvelgiant į istorinio „Baltijos kelio“ akimirkas, žavinga matyti, kaip moterys stengėsi išlaikyti eleganciją ir net tokiomis sąlygomis avėjo aukštakulnius.

Įdomu tai, kad šių metų iniciatyva kvietė visus rengtis baltai. Pasak M. Palaikytės, būtent drabužis gali tapti įrankiu, kad būtų sustiprintas visos iniciatyvos idėjinis įspūdis, tačiau griežtas aprangos kodo laikymasis nėra pagrindinis renginio akcentas.

„Teoriškai aprangos kodas yra renginio idėjos, temos, statuso ir galutinio rezultato sudėtinė dalis. Tad, taip – jo laikymasis yra pagarbos ženklas. Tačiau, kalbant apie šį renginį, tikrai nereikėtų taikyti griežtų kriterijų. Šis renginys yra aukščiau mados ar aprangos kriterijų. Baltos aprangos idėja – tik priedas, bet ne esmė. Džiugu, kad žmonės stengėsi savo apranga dar labiau sustiprinti vienybę ir bendrystę. Tiek, kiek pavyko, visiškai užtenka.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)